Ερντογάν: «Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει μετατραπεί σε Συμβούλιο προστασίας του Ισραήλ»

Ερντογάν: «Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει μετατραπεί σε Συμβούλιο προστασίας του Ισραήλ» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Με σφοδρότητα επιτέθηκε για μια ακόμη φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του ΟΗΕ με αφορμή τη στάση του στον πόλεμο του Ισραήλ.

Αφορμή για τη νέα επίθεση στάθηκε το αμερικανικό βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών  που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ και τη Χαμάς για ανθρωπιστικούς λόγους.

«Από τις 7 Οκτωβρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει μετατραπεί σε ένα Συμβούλιο για την προστασία και την υπεράσπιση του Ισραήλ», κατήγγειλε ο Ερντογάν σε ομιλία του σήμερα με ευκαιρία την 75ή επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Το αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για κατάπαυση του πυρός απορρίπτεται μόνο από το βέτο των ΗΠΑ. Είναι αυτό δικαιοσύνη;», είπε ο Ερντογάν, λέγοντας ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε» χώρες, εννοώντας τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - που έχουν το δικαίωμα άσκησης βέτο - εκ των οποίων ένα είναι και οι ΗΠΑ.

Ως προς αυτό ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε το αίτημά του για μεταρρύθμιση του Συμβουλίου. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί», σημείωσε.

«Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, αλλά χωρίς την Αμερική. Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ με τα χρήματά τους και τον στρατιωτικό τους εξοπλισμό. Κόιτα, Αμερική. Πόσα θα πληρώσετε για αυτό;», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως: «κάθε μέρα παραβιάζεται η Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γάζα».

Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: Το βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας

Οι ΗΠΑ άσκησαν χθες βέτο σε ψήφισμα του ΣΑ που ζητούσε «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους, παράλληλα με την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων της Χαμάς. 

Την υιοθέτηση του ψηφίσματος από το Συμβούλιο είχε ζητήσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Το σχέδιο ψηφίσματος που εκπονήθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και υποστηρίχθηκε από σχεδόν 100 κράτη, υπερψηφίστηκε από 13 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταψηφίστηκε από τις ΗΠΑ, ενώ η Βρετανία επέλεξε την αποχή.

Σε συνέχεια των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου, ο υπουργός Εξωτερικών του, ο Χακάν Φιντάν μετά από συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανικό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως το αμερικανικό βέτο στο χθεσινό ψήφισμα ήταν «απόλυτη απογοήτευση». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΛΠΕΙΣ ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ ΝΕΚΡΗ ΔΙΚΗ

Διεθνή / «Λυπάμαι βαθιά» λέει ο ορειβάτης για τον θάνατο της συντρόφου του στις Άλπεις, απορρίπτει όμως τις κατηγορίες

Η 33χρονη έχασε τη ζωή της από υποθερμία κατά την κοινή τους προσπάθεια να φτάσουν στην κορυφή - Ο άνδρας κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ στέλνουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή - Kλιμακώνεται η ένταση με το Ιράν

Η στρατιωτική κινητοποίηση εξελίσσεται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν στη Γενεύη για μια πιθανή συμφωνία σχετικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΚ ΖΟΥΚΕΡΜΠΕΡΓΚ ΔΙΚΗ FACEBOOK

Διεθνή / Στο εδώλιο ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Άρχισε η δίκη «σταθμός» - Έδωσε την ίδια απάντηση πάνω από 12 φορές

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος ίδρυσε το Facebook όταν ήταν φοιτητής το 2004, κατέθεσε για την υπόθεση εθισμού στην τεχνολογία, μετά από αγωγές εναντίον της Meta και του YouTube
THE LIFO TEAM