Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα Κατεχόμενα επέμεινε στη λύση των δύο κρατών και για μία ακόμη φορά κατηγόρησε την ελληνική πλευρά για τη στάση της στο Κυπριακό. 

 

Μιλώντας στη λεγόμενη Βουλή του ψευδοκράτους, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Άγκυρα υποστηρίζει πλήρως τις προτάσεις που έκανε ο Ερσίν Τατάρ στη Γενεύη, που προβλέπουν τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο. «Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε», τόνισε, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

 

Λίγο πριν από την αναχώρησή του για τα Κατεχόμενα ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι οι όποιες νέες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μπορούν να γίνουν μόνο ανάμεσα σε δύο ίσα και κυρίαρχα κράτη.  

 

Παράλληλα στην ομιλία του στη λεγόμενη Βουλή υποστήριξε ξανά ότι η ελληνική πλευρά έχει δείξει πολλές φορές ότι δεν θέλει μία σωστή λύση στο Κυπριακό, ενώ δεν απέφυγε την εμπρηστική ρητορική, λέγοντας «ξέρουμε καλά ποιος είναι ο εισβολέας στο νησί». 

 

«Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν μία θετική ατζέντα. Αλλά η ελληνική πλευρά, που αποχώρησε από τις συνομιλίες στο Κραν- Μοντανά, δείχνει ότι δεν θέλει μία λύση», είπε ο Ερντογάν. «Η ελληνική πλευρά προσποιείται ότι υπερασπίζεται μία ομοσπονδία στο νησί. Παρόλα αυτά, δεν πρόκειται να χάσουμε άλλα 50 χρόνια χωρίς σωστή λύση», συμπλήρωσε. 

 

Όσο για τα «καλά νέα» που είχε προαναγγείλει, δήλωσε ότι θα χτιστεί νέο προεδρικό παλάτι και κοινοβουλευτικό κτίριο στο ψευδοκράτος. Η κατασκευή τους θα ξεκινήσει σύντομα, είπε και συμπλήρωσε ότι θα δημιουργηθεί και ένα «εθνικό πάρκο».