Να ανοίξει τα σύνορά της προς την Ευρώπη κάλεσε την Ελλάδα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη.

 

Απευθυνόμενος στην Ελλάδα ο Τούρκος πρόεδρος, Είπε: «Ελλάδα! Οι άνθρωποι αυτοί δεν θα μείνουν σε σένα. Γιατί ενοχλείσαι; Θα περάσουν και θα πάνε σε άλλη χώρα της Ευρώπης. E, Ελλάδα σε καλώ να ανοίξεις τις πύλες σου και να απαλλαγείς από το βάρος αυτό. Άσε τους να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Παράλληλα ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να επιστρέψει με διαφορετικά αποτελέσματα από τις αυριανές επαφές του. Μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόεδρος είπε ότι δεν έλαβε την αναμενόμενη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα στο ζήτημα αυτό. 

 

Την επίσκεψη Ερντογάν στις Βρυξέλλες ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής η κυβέρνηση της Τουρκίας. Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αντρέι Πλένκοβιτς, πρωθυπουργό της Κροατίας, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ο Ερντογάν είπε στον Κροάτη πρωθυπουργό ότι η ΕΕ έχει υποχρέωση να παράσχει την απαραίτητη προστασία στους πρόσφυγες που έχουν φτάσει στα σύνορά της, τηρώντας τις διεθνείς της υποχρεώσεις και τόνισε ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν θα εξαλείψει την ευθύνη ευρωπαϊκών χωρών με βάση το διεθνές δίκαιο.

 

Ακραία πρόκληση από εφημερίδα συμπολιτευόμενη στον Ερντογάν 

Με ένα προκλητικό πρωτοσέλιδο κυκλοφόρησε η προσκείμενη στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εφημερίδα Dirilis Postasi αναφερόμενη στα γεγονότα των τελευταίων ημερών στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Οι «Έλληνες Ναζί γράφουν την ευρωπαϊκή Ιστορία» διαβάζει ο αναγνώστης στο εξώφυλλο. 

Ερντογάν: Ελλάδα, άνοιξε και συ τα σύνορά σου

 

Στο ίδιο πρωτοσέλιδο η ευρωπαϊκή σημαία παραποιείται με μία σβάστικα ενώ μπροστά από τη σύνθεση φαίνεται το σώμα ενός πρόσφυγα που υποτίθεται ότι έχει κακοποιηθεί στον Έβρο, με τον τίτλο να αναφέρει: «Τα όρια του θανάτου της ανθρωπότητας».Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFPSputnik/Anadolu