Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είπε στον Τζο Μπάιντεν πως η Τουρκία δεν θα αλλάξει τη στάση της για τους ρωσικούς S-400, για τους οποίους η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα.

 

Αμφότεροι εμφανίστηκαν αισιόδοξοι μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα- την πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Μπάιντεν- αν και δεν ανακοίνωσαν κάποια σημαντική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών για τους S-400, τη Συρία και άλλα ζητήματα.

 

«Είπα (στον Μπάιντεν) πως δεν πρέπει να περιμένει ότι η Τουρκία θα κάνει ένα διαφορετικό βήμα για τα ζητήματα των F-35 και των S-400, επειδή κάναμε αυτό που έπρεπε για τα F-35 και δώσαμε τα απαραίτητα χρήματα», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής του από το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το Anadolu. Η Ουάσινγκτον άφησε την Άγκυρα εκτός του προγράμματος για τα F-35 μετά την αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία.

 

«Πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Θα συνεχίσουμε για όλα τα δικαιώματά μας», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Το επόμενο διάστημα οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας και οι επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας θα προχωρήσουν αυτή τη διαδικασία συναντώντας τους ομολόγους τους», συμπλήρωσε.

 

Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον προσπαθούν να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να επικεντρωθούν σε τομείς συνεργασίας, όπως το Αφγανιστάν και η Συρία, αν και η Τουρκία έχει εξοργιστεί από την αμερικανική στήριξη στους Κούρδους του YPG, το οποίο η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι μετέφερε τις απόψεις της Τουρκίας για αυτό το ζήτημα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Μπάιντεν.

 

Η Τουρκία προσφέρθηκε να φυλά και να λειτουργεί το αεροδρόμιο της Καμπούλ, μετά την απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο εκεί, αλλά δεν ελήφθη κάποια απόφαση στη Σύνοδο.

 

«Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν, η Τουρκία μπορεί να αναλάβει πολλές περισσότερες ευθύνες εκεί», δήλωσε ο Ερντογάν, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

 

Οι Ταλιμπάν πάντως έχουν δηλώσει ότι και η Τουρκία θα πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αμερικανική αποχώρηση, απορρίπτοντας ουσιαστικά την πρόταση της Άγκυρας για το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Επίσης, τον Απρίλιο οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν να μετάσχουν σε ειρηνευτική σύνοδο για το Αφγανιστάν την οποία διοργάνωσε η Τουρκία.

 

Με πληροφορίες από Reuters