Ερντογάν: Αδιανόητη η ασφάλεια της Ευρώπης χωρίς την Τουρκία

Ερντογάν: Αδιανόητη η ασφάλεια της Ευρώπης χωρίς την Τουρκία Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Η ασφάλεια της Ευρώπης χωρίς την Τουρκία είναι αδιανόητη και αναμένουμε από τους Ευρωπαίους να αντιμετωπίσουν αυτή την πραγματικότητα, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε την παρουσία μιας ισλαμικής χώρας με δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Ως αναπόσπαστο τμήμα της Ευρώπης, θεωρούμε τη διαδικασία προσχώρησής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως στρατηγική μας προτεραιότητα. Οι πρόσφατες εξελίξεις κατέδειξαν για άλλη μια φορά τη σημασία των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ. Γίνεται όλο και πιο αδύνατο για την Ευρώπη να επιβιώσει ως παγκόσμιος παράγοντας χωρίς τη δίκαιη θέση της Τουρκίας σε αυτήν. Για να το θέσουμε ευθέως, η ασφάλεια μιας Ευρώπης χωρίς την Τουρκία είναι αδιανόητη. Αναμένουμε από τους Ευρωπαίους φίλους μας να αντιμετωπίσουν αυτή την πραγματικότητα και να προωθήσουν τη διαδικασία πλήρους ένταξής μας με οραματική προοπτική» είπε ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος στους πρεσβευτές των ξένων χωρών στην 'Αγκυρα κατά τη διάρκεια δείπνου ιφτάρ, με το οποίο οι μουσουλμάνοι διακόπτουν τη νηστεία το ιερό μήνα του Ραμαζανίου.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η παρουσία μιας ισλαμικής χώρας με δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι κάτι περισσότερο από ανάγκη, είναι απαραίτητη». 

Ερντογάν για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Να βρούμε λύση χωρίς να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά

Για τις προσπάθειες ειρήνευσης στο ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τη θέση που εξέφρασε και τις προηγούμενες ημέρες, ότι μια πιθανή λύση δεν μπορεί να υπάρξει ούτε χωρίς τη Ρωσία ούτε χωρίς την Ουκρανία. «Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά σήμερα ότι η διαρκής ειρήνη είναι δυνατή μόνο μέσω μιας δίκαιης και έντιμης ειρήνης. Ο δρόμος προς αυτό περνάει μέσα από μια διαδικασία διαπραγματεύσεων στην οποία εκπροσωπούνται και οι δύο πλευρές» τόνισε.

Παράλληλα, εξαίροντας τη στάση της χώρας του και προβάλλοντας τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε στο παρελθόν, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε: «Από την πρώτη ημέρα, έχουμε ως στόχο να βρούμε μια λύση στην κρίση χωρίς να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. Μέσω πρωτοβουλιών όπως η διαδικασία της Κωνσταντινούπολης, η πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και η ανταλλαγή κρατουμένων, έχουμε αποδείξει ότι είναι εφικτή η διαπραγμάτευση και ο συμβιβασμός παρά τις συνθήκες πολέμου. Έχουμε δηλώσει σε κάθε ευκαιρία ότι οι φόρμουλες που αποκλείουν κάποιο από τα μέρη του πολέμου θα είναι μάταιες. Σε αυτό το σημείο, γινόμαστε μάρτυρες από κοινού του πόσο ρεαλιστικές και ακριβείς ήταν αυτές οι προσεγγίσεις».

Εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα της Τουρκίας να παράσχει κάθε είδους υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Ερντογάν για Συρία: Να συμβάλλουν όλοι στην ανοικοδόμηση

Ο Ρεζτέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Συρία λέγοντας: «Όσοι ελπίζουν να επωφεληθούν από την αστάθεια αυτής της χώρας εγείροντας εθνοτικά και θρησκευτικά ζητήματα στη Συρία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους τους. Δεν θα επιτρέψουμε η περιοχή μας να σχεδιαστεί ξανά με νέους χάρτες, όπως έγινε πριν από έναν αιώνα. […] Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος και τι προσπαθεί να κάνει».

Επανέλαβε επίσης πως η Τουρκία επιθυμεί την ανοικοδόμηση της Συρίας «με εδαφική ακεραιότητα και πολιτική ενότητα, όπου διαφορετικές ταυτότητες θα ζουν δίπλα-δίπλα και η οποία θα αποτελεί πηγή ασφάλειας και σταθερότητας για όλους τους γείτονές της».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε επίσης την οικονομική συνδρομή όλων των χωρών για την ανοικοδόμηση της χώρας, καθώς -όπως είπε- «το κόστος της 13χρονης σύγκρουσης στη Συρία είναι ένα εκατομμύριο χαμένες ζωές και ένας τεράστιος λογαριασμός σχεδόν 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων» και τόνισε πως «σχεδόν καμία χώρα στον κόσμο δεν είναι σε θέση να σηκώσει μόνη της ένα τόσο βαρύ φορτίο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Διεθνή / «Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ενηλικιώνονται χωρίς βασικά εμβόλια λόγω της διστακτικότητας των γονιών τους - Η ιστορία της Λέισι Μάντισον αποκαλύπτει τους κινδύνους, τις επιπτώσεις και τη σημασία της εμπιστοσύνης στην επιστήμη
LIFO NEWSROOM
BBC: Η Γαλλία σε νέα πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Διεθνή / Γαλλία: Βαθαίνει η πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Ο Γάλλος πρόεδρος παρά την παραίτησή του Σεμπαστιάν Λεκορνί, του έδωσε προθεσμία 48 ωρών, για να να επιτευχθεί συμφωνία με τα κόμματα για ένα «σχέδιο σταθερότητας» για τη χώρα
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

«Μπορώ να τα καταφέρω χωρίς σχεδόν κανέναν, εκτός από τον Μάικλ» φέρεται να είχε πει κάποτε για τον συνεργάτη του, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά από οικονομικό κάνδαλο
LIFO NEWSROOM
Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Διεθνή / Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Σφοδρή χιονοθύελλα άφησε εκατοντάδες ανθρώπους αποκλεισμένους στις απομακρυσμένες πλαγιές του όρους Έβερεστ, οδηγώντας σε μια μαζική επιχείρηση διάσωσης
LIFO NEWSROOM
Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Διεθνή / Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Η καταδικασμένη συνεργάτιδα του Τζέφρι Έπσταϊν υποστήριζε ότι έπρεπε να απαλλαγεί, επειδή ο Έπσταϊν είχε συνάψει το 2008 συμφωνία με τις αρχές που τον Proστάτευε από περαιτέρω δίωξη.
LIFO NEWSROOM
Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Διεθνή / Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Η 72χρονη επέστρεψε σήμερα σε δικαστήριο της Γαλλίας - Ο μοναδικός από τους 51 κατηγορουμένους για τους βιασμούς της αμφισβήτησε την ποινή του
LIFO NEWSROOM
Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η Global Sumud Flotilla, αποστολή αλληλεγγύης προς τη Γάζα, είχε ως στόχο να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να αναδείξει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
«Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Διεθνή / «Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Από τη Λιζ Τρας και τη Μαγκνταλένα Άντερσον μέχρι τον Πρίγκιπα Χιγκασικούνι και τον Αντ. Ροντρίγκες Σαά — Οι πιο σύντομες πρωθυπουργικές θητείες στην ιστορία, που έληξαν πριν καν συμπληρωθούν 91 ημέρες
LIFO NEWSROOM