Μεταξύ Ουκρανικού και Τεμπών

 Μεταξύ Ουκρανικού και Τεμπών Facebook Twitter
Παλαιότερη συνάντηση Μητσοτάκη- Ζελένσκι/ Φωτογραφία αρχείου
0

 

ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ (και) με το Ουκρανικό ζήτημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς είναι από τους ελάχιστους Ευρωπαίους ηγέτες που δεν υποστήριξε με δηλώσεις του δημόσια τον ηγέτη της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά από την πρόσφατη αντιπαράθεσή του με τον  πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, του Βελγίου, της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, η πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος της Γαλλίας, της Εσθονίας και της Δανίας, ο νυν καγκελάριος της Γερμανίας όπως και ο επερχόμενος, όλοι τους δήλωσαν ότι στηρίζουν την Ουκρανία. Στις εξαιρέσεις ήταν ο  Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ και η Τζόρτζια Μελόνι η οποία έκανε μία δήλωση με την οποία απέφυγε να πάρει θέση. 

Μετά το δημόσιο καβγά του Ζελένσκι με τον Τραμπ όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος ευρωπαίος ηγέτης της κεντροδεξιάς που δεν βγήκε να τον υποστηρίξει και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κάνει καμία δήλωση ως τώρα, παρότι ήταν από τους πιο ένθερμους και εκδηλωτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας από την αρχή, ταυτιζόμενος απόλυτα με την τότε γραμμή των ΗΠΑ, επί διοίκησης Μπάιντεν. Για τη στάση του αυτή μάλιστα, είχε δεχθεί κάποια εσωκομματική κριτική, εμμέσως, και από τους Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή. Η κριτική δεν αφορούσε τόσο στη θέση που πήρε, καθώς κανένας τους δεν πρότεινε διαφοροποίηση από τη γραμμή των ΗΠΑ, αλλά θεωρούσαν ότι δεν χρειαζόταν να είναι στην πρώτη γραμμή των πιο ένθερμων υποστηρικτών. Κάποιοι μάλιστα, ακόμα και μέσα στη ΝΔ,  υποστήριζαν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έπρεπε να κρατήσει μία πιο ουδέτερη στάση, σαν αυτή της Τουρκίας και να μην διαρρήξει εντελώς τη σχέση με τη Ρωσία. Αλλοι έβλεπαν με καχυποψία τη σχέση της Ουκρανίας με την Τουρκία και μερικοί προέβλεπαν ότι οι ΗΠΑ στο τέλος θα εγκατέλειπαν την Ουκρανία, όπως φαίνεται να συμβαίνει μετά τις εκλογές. 

Ο πρωθυπουργός όμως, δεν συμμερίστηκε ποτέ τις απόψεις αυτές και δεν δίστασε να υποστηρίξει, περισσότερο από πολλούς άλλους Ευρωπαίους, τόσο με δηλώσεις, όσο και εμπράκτως την Ουκρανία και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την πρώτη στιγμή και για όλα αυτά τα χρόνια. Στις 22 Φεβρουαρίου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, κατά την οποία του είπε, μεταξύ άλλων, ότι «τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».  Μετά το δημόσιο καβγά του Ζελένσκι με τον Τραμπ όμως, είναι ο μόνος ευρωπαίος ηγέτης της κεντροδεξιάς που δεν βγήκε να τον υποστηρίξει και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο. 

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο λόγος για τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κάνει ακόμα κάποια δήλωση υποστήριξης είναι η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και του κόμματος του. Η απόλυτη ταύτιση με την Ουκρανία δεν ήταν ποτέ μία επιλογή με την οποία συμφωνούσε όλη η ελληνική κοινωνία, ούτε όλη η Νέα Δημοκρατία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως ήταν απόλυτα ισχυρός και πολιτικά κυρίαρχος, ώστε να αποφασίζει χωρίς να χρειάζεται να υπολογίζει τις ισορροπίες. Μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας της 28ης Φεβρουαρίου, οι οποίες ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα μετά το 1974, είναι προφανές ότι η απόλυτη πολιτική κυριαρχία που είχε κάποτε δεν υπάρχει πια και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπολογίζει τώρα τον αντίκτυπο που θα έχει κάθε του κίνηση ή δήλωση και για την ώρα προτιμά την «ακινησία»

Επιπλέον, όπως αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος, «η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται τις καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, όποια και αν είναι κυβέρνηση τους, από τη στιγμή που υπάρχει ένας απειλητικός γείτονας. Η Κάγια Κάλας, αρμόδια για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, αντιλαμβάνεται ως απειλή μόνο τη Ρωσία, ενώ την Τουρκία την βλέπει ως σύμμαχο, παραβλέποντας ότι κατέχει παράνομα, με στρατιωτικά μέσα, εδάφη της Κύπρου, η οποία είναι κράτος-μέλος». Οπότε, η ελληνική κυβέρνηση, όπως εξηγεί «δεν έχει τη διάθεση να τα βάλει με τον Τραμπ και να χαλάσει μία συμμαχία, η οποία για τη χώρα μας είναι κρίσιμη, καθώς το διακύβευμα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαικές χώρες, είναι τεράστιο». 

Οπτική Γωνία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ