Μεταξύ Ουκρανικού και Τεμπών

 Μεταξύ Ουκρανικού και Τεμπών Facebook Twitter
Παλαιότερη συνάντηση Μητσοτάκη- Ζελένσκι/ Φωτογραφία αρχείου
0

 

ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ (και) με το Ουκρανικό ζήτημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς είναι από τους ελάχιστους Ευρωπαίους ηγέτες που δεν υποστήριξε με δηλώσεις του δημόσια τον ηγέτη της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά από την πρόσφατη αντιπαράθεσή του με τον  πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, του Βελγίου, της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, η πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος της Γαλλίας, της Εσθονίας και της Δανίας, ο νυν καγκελάριος της Γερμανίας όπως και ο επερχόμενος, όλοι τους δήλωσαν ότι στηρίζουν την Ουκρανία. Στις εξαιρέσεις ήταν ο  Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ και η Τζόρτζια Μελόνι η οποία έκανε μία δήλωση με την οποία απέφυγε να πάρει θέση. 

Μετά το δημόσιο καβγά του Ζελένσκι με τον Τραμπ όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος ευρωπαίος ηγέτης της κεντροδεξιάς που δεν βγήκε να τον υποστηρίξει και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κάνει καμία δήλωση ως τώρα, παρότι ήταν από τους πιο ένθερμους και εκδηλωτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας από την αρχή, ταυτιζόμενος απόλυτα με την τότε γραμμή των ΗΠΑ, επί διοίκησης Μπάιντεν. Για τη στάση του αυτή μάλιστα, είχε δεχθεί κάποια εσωκομματική κριτική, εμμέσως, και από τους Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή. Η κριτική δεν αφορούσε τόσο στη θέση που πήρε, καθώς κανένας τους δεν πρότεινε διαφοροποίηση από τη γραμμή των ΗΠΑ, αλλά θεωρούσαν ότι δεν χρειαζόταν να είναι στην πρώτη γραμμή των πιο ένθερμων υποστηρικτών. Κάποιοι μάλιστα, ακόμα και μέσα στη ΝΔ,  υποστήριζαν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έπρεπε να κρατήσει μία πιο ουδέτερη στάση, σαν αυτή της Τουρκίας και να μην διαρρήξει εντελώς τη σχέση με τη Ρωσία. Αλλοι έβλεπαν με καχυποψία τη σχέση της Ουκρανίας με την Τουρκία και μερικοί προέβλεπαν ότι οι ΗΠΑ στο τέλος θα εγκατέλειπαν την Ουκρανία, όπως φαίνεται να συμβαίνει μετά τις εκλογές. 

Ο πρωθυπουργός όμως, δεν συμμερίστηκε ποτέ τις απόψεις αυτές και δεν δίστασε να υποστηρίξει, περισσότερο από πολλούς άλλους Ευρωπαίους, τόσο με δηλώσεις, όσο και εμπράκτως την Ουκρανία και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την πρώτη στιγμή και για όλα αυτά τα χρόνια. Στις 22 Φεβρουαρίου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, κατά την οποία του είπε, μεταξύ άλλων, ότι «τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».  Μετά το δημόσιο καβγά του Ζελένσκι με τον Τραμπ όμως, είναι ο μόνος ευρωπαίος ηγέτης της κεντροδεξιάς που δεν βγήκε να τον υποστηρίξει και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο. 

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο λόγος για τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κάνει ακόμα κάποια δήλωση υποστήριξης είναι η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και του κόμματος του. Η απόλυτη ταύτιση με την Ουκρανία δεν ήταν ποτέ μία επιλογή με την οποία συμφωνούσε όλη η ελληνική κοινωνία, ούτε όλη η Νέα Δημοκρατία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως ήταν απόλυτα ισχυρός και πολιτικά κυρίαρχος, ώστε να αποφασίζει χωρίς να χρειάζεται να υπολογίζει τις ισορροπίες. Μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας της 28ης Φεβρουαρίου, οι οποίες ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα μετά το 1974, είναι προφανές ότι η απόλυτη πολιτική κυριαρχία που είχε κάποτε δεν υπάρχει πια και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπολογίζει τώρα τον αντίκτυπο που θα έχει κάθε του κίνηση ή δήλωση και για την ώρα προτιμά την «ακινησία»

Επιπλέον, όπως αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος, «η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται τις καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, όποια και αν είναι κυβέρνηση τους, από τη στιγμή που υπάρχει ένας απειλητικός γείτονας. Η Κάγια Κάλας, αρμόδια για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, αντιλαμβάνεται ως απειλή μόνο τη Ρωσία, ενώ την Τουρκία την βλέπει ως σύμμαχο, παραβλέποντας ότι κατέχει παράνομα, με στρατιωτικά μέσα, εδάφη της Κύπρου, η οποία είναι κράτος-μέλος». Οπότε, η ελληνική κυβέρνηση, όπως εξηγεί «δεν έχει τη διάθεση να τα βάλει με τον Τραμπ και να χαλάσει μία συμμαχία, η οποία για τη χώρα μας είναι κρίσιμη, καθώς το διακύβευμα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαικές χώρες, είναι τεράστιο». 

Οπτική Γωνία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ