Οι πέντε άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στη Νορβηγία στην πραγματικότητα μαχαιρώθηκαν και δεν χτυπήθηκαν από βέλη, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά. 

 

Κατά την επίθεση στο Κόνγκσμπεργκ έχασαν τη ζωή τους τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας, από 52 έως 78 ετών. Ο δράστης ήταν οπλισμένος με τόξο και βέλη, τα οποία έριξε εναντίον αρκετών ανθρώπων, τραυματίζοντας τουλάχιστον έναν από αυτούς. Όμως, κανένας από τους θανάτους δεν προκλήθηκαν με αυτό το όπλο, δήλωσε ο αστυνομικός επιθεωρητής Περ Τόμας Όμχολτ. 

 

«Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν με αιχμηρά αντικείμενα», ανακοίνωσε, αλλά αρνήθηκε να πει αν ο δράστης χρησιμοποίησε μαχαίρι ή κάποιο μεγαλύτερο όπλο. «Κάποιοι δολοφονήθηκαν μέσα στο σπίτι τους, άλλοι σε δημόσιο χώρο», συμπλήρωσε ο αστυνομικός.

 

Ο δράστης τραυμάτισε άλλους τρεις ανθρώπους, ανάμεσά τους ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας. Ο τελευταίος χτυπήθηκε με βέλος στην πρώτη φάση της επίθεσης, που διήρκεσε 35 λεπτά. Σύμφωνα με την αστυνομία, διψήφιος αριθμός ανθρώπων χτυπήθηκαν με βέλη στην αρχή της επίθεσης. «Σε κάποιο σημείο πέταξε ή έχασε το τόξο και τα βέλη του», ανέφερε ο Όμχολτ. 

 

Στο μεταξύ, η αστυνομία ακόμη μιλά με αυτόπτες μάρτυρες. «Όλα δείχνουν ότι τα θύματα επελέγησαν τυχαία», σημείωσε ο επιθεωρητής. Αρχικά, η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι ο δράστης- ο 37χρονος Έσπεν Άντερσεν Μπρότεν- ήταν οπλισμένος με τόξο και βέλη. Αργότερα, οι αρχές συμπλήρωσαν ότι χρησιμοποιήθηκαν και άλλα όπλα. 

 

Εκτιμάται ότι ο 37χρονος Δανός ήταν ο μοναδικός δράστης της επίθεσης. Ο Όμχολτ επανέλαβε πως πιστεύεται ότι πρόκειται για άτομο με ψυχολογικά προβλήματα και αυτό φαίνεται ότι είναι η πιθανότερη αιτία για την επίθεση. 

 

Με πληροφορίες από Guardian