Επιστήμονες προειδοποιούν: «Επικίνδυνη πλάνη η ανοσία της αγέλης»

Επιστήμονες προειδοποιούν: «Επικίνδυνη πλάνη η ανοσία της αγέλης» Facebook Twitter
0

Αν και παρουσιάστηκε ως ελπιδοφόρα στις αρχές της πανδημίας και μέσο αποφυγής των lockdown, η ιδέα να επιτραπεί ελεύθερη κυκλοφορία του κορωνοϊού ώστε να επιτευχθεί ανοσία αγέλης μοιάζει ολοένα και περισσότερο με επικίνδυνη πλάνη, προειδοποιούν επιστήμονες.

Η ιδέα ήταν ότι μόλις μολυνθεί από covid-19 ένα κάποιο μέρος του πληθυσμού, η επιδημία θα σταματήσει. Όμως έπειτα από μήνες, «βρισκόμαστε πολύ μακριά από αυτό», επισήμανε ο Φρεντερίκ Αλτάρ ειδικός σε θέματα ανοσίας στο Isnerm.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το δήλωσε απερίφραστα τη Δευτέρα: «Ποτέ στην ιστορία της δημόσιας υγείας η ανοσία αγέλης δεν έχει χρησιμοποιηθεί ως στρατηγική για την αντιμετώπιση μιας επιδημίας, και ακόμη λιγότερο μιας πανδημίας. Είναι επιστημονικά και ηθικά προβληματικό», τόνισε ο γενικός διευθυντής της Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Το να επιτραπεί σε έναν επικίνδυνο ιό, για τον οποίο δεν κατανοούμε τα πάντα, να κυκλοφορεί είναι απλώς αντίθετο στην ηθική. Δεν αποτελεί επιλογή», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι μόλις περίπου το 10% του πληθυσμού έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό στις περισσότερες χώρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ