Από το έντονο άρωμα ενός πούρου έως το απαλό άρωμα των τριαντάφυλλων, οι μυρωδιές μπορούν να μας μεταφέρουν στο παρελθόν. Τώρα, οι ερευνητές ελπίζουν να εκμεταλλευτούν τις μυρωδιές για να κάνουν ακριβώς αυτό.

 

Επιστήμονες, ιστορικοί και ειδικοί στην τεχνητή νοημοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη ανακοίνωσαν ότι συνεργάζονται σε ένα έργο που κοστολογείται στα 2,8 εκατ. ευρώ με την ονομασία «Odeuropa», με στόχο να εντοπίσουν και ακόμη και να αναδημιουργήσουν τα αρώματα που επικρατούσαν μεταξύ του 16ου αιώνα και των αρχών του 20ού αιώνα.

 

«Μελετάμε εντυπα κείμενα που δημοσιεύθηκαν στην Ευρώπη από το 1500, και υπάρχουν πολλές αναφορές στη μυρωδιά, στα αρώματα από θρησκευτικές τελετές - όπως η μυρωδιά του θυμιάματος - μέχρι το άρωμα του καπνού» δήλωσε ο καθηγητής, William Tullett από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, μέλος της ομάδας Odeuropa και συγγραφέας του Smell στο Eighteenth-Century England.

 

Το πρώτο βήμα στο τριετές έργο, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο, θα είναι η ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης για την προβολή ιστορικών κειμένων σε επτά γλώσσες για περιγραφές αρωμάτων καθώς και για τον εντοπισμό αρωματικών αντικειμένων μέσα σε εικόνες, όπως πίνακες ζωγραφικής.

 

Αυτές οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη μιας διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας ευρωπαϊκών οσμών, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για τα συναισθήματα και τα μέρη με τα οποία σχετίζονται ορισμένες μυρωδιές.

 

«Θα περιλαμβάνει επίσης συζητήσεις για συγκεκριμένους τύπους μυρωδιάς από το παρελθόν - τα είδη των ανθρώπων για τους οποίους η μυρωδιά ήταν σημαντική και τι σήμαινε η κάθε μυρωδιά», δήλωσε ο Tullett, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο παράδειγμα θα ήταν οι γιατροί.

 

«Αυτό θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε όλα τα είδη διαφορετικών αρωμάτων, είτε πρόκειται για τη χρήση βοτάνων όπως το δεντρολίβανο για την προστασία από την πανούκλα, είτε τη χρήση αρωματικών αλάτων τον 18ο και τον 19ο αιώνα ως αντίδοτο στη λιποθυμία», είπε.

 

Ο Tullett πρόσθεσε ότι ένα βασικό μέρος του έργου είναι να αναδείξει πώς άλλαξαν οι οσμές και οι χρήσεις διαφορετικών αρωμάτων με την πάροδο του χρόνου, κάτι που φαίνεται στην ιστορία του καπνού.

 

«Ο καπνός ένα εμπόρευμα που εισάγεται στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα και ξεκινά ως ένα πολύ εξωτικό είδος μυρωδιάς, αλλά στη συνέχεια γρήγορα συνηθίζεται και γίνεται μέρος του αρώματος πολλών ευρωπαϊκών πόλεων», δήλωσε ο Tullett. «Μόλις φτάσουμε στον 18ο αιώνα, οι άνθρωποι διαμαρτύρονται έντονα για τη χρήση καπνού στα θέατρα», είπε. Πρόσθεσε ότι αυτή η μυρωδιά εξαφανίζεται στον σύγχρονο κόσμο λόγω απαγορεύσεων του καπνίσματος.

 

Η ομάδα αναφέρει ότι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τα ευρήματά τους για να συνεργαστούν με χημικούς και αρωματοποιούς για να αναδημιουργήσουν τις μυρωδιές του παρελθόντος και να διερευνήσουν πώς μπορούν  να βελτιώσουν την εμπειρία των επισκεπτών σε μουσεία και άλλους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Με πληροφορίες από Guardian