Επίσημο: Οι χώρες με τις οποίες ανοίγει τα σύνορά της η ΕΕ - Η λίστα και οι εξαιρέσεις

Επίσημο: Οι χώρες με τις οποίες ανοίγει τα σύνορά της η ΕΕ - Η λίστα και οι εξαιρέσεις Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε σήμερα μια λίστα με χώρες εκτός ΕΕ, από τις οποίες θα μπορούν να επιτραπούν τα ταξίδια εντός Ένωσης, από 1η Ιουλίου, στην παρούσα φάση της πανδημίας κορωνοϊού

«Το Συμβούλιο υιοθέτησε σήμερα μία οδηγία για την σταδιακή άρση των προσωρινών μέτρων για τα μη αναγκαία ταξίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πρέπει να αρθούν για τις χώρες που αναγράφονται στην οδηγία, και η λίστα θα επανεξετάζεται και θα ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες», σημειώνεται στην ανακοίνωση. 

Με βάση τα κριτήρια και τις συνθήκες που ορίζονται στην οδηγία, από 1η Ιουλίου τα 27 κράτη μέλη θα μπορούν να προχωρούν σε άρση των περιορισμών για τα εξωτερικά σύνορά τους για τις κάτωθι τρίτες χώρες: 

Αλγερία

Αυστραλία

Καναδάς
Γεωργία

Ιαπωνία

Μαυροβούνιο

Μαρόκο

Νέα Ζηλανδία

Ρουάντα

Σερβία

Νότια Κορέα

Ταϊλάνδη

Τυνησία

Ουρουγουάη 

Κίνα, (υπό τον όρο της επιβεβαίωσης της αμοιβαιότητας)

«Οι κάτοικοι της Ανδόρας, του Μονακό, του Σαν Μαρίνο και του Βατικανού θα πρέπει να θεωρούνται Ευρωπαίοι πολίτες για τους σκοπούς της οδηγίας». 

Τα κριτήρια για τον καθορισμό των τρίτων χωρών για τις οποίες καταργούνται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, βασίζονται στην επιδημιολογική κατάσταση και στα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί σε αυτές (μεταξύ των οποίων την τήρηση των φυσικών αποστάσεων) καθώς και σε οικονομικά και σε κοινωνικά ζητήματα και εφαρμόζονται σωρευτικά. 

Τα κριτήρια

 

Σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική κατάσταση, οι τρίτες χώρες θα πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια: 

-Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων Covid-19 τις τελευταίες 14 ημέρες ανά 100.000 κατοίκους θα πρέπει να είναι κοντά ή κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (όπως είχε υπολογιστεί στις 15 Ιουνίου 2020). 

-Σταθερή ή πτωτική τάση σε νέα κρούσματα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου, συγκριτικά με τις προηγούμενες 14 ημέρες

-Συνολική απόκριση στη Covid-19, λαμβάνοντας υπόψιν τις διαθέσιμες πληροφορίες και πτυχές όπως τα τεστ, η παρακολούθηση, η ιχνηλάτηση, ο περιορισμός, η αγωγή και η αναφορά, καθώς και η αξιοπιστία των πληροφοριών και, όπου χρειάζεται, η βαθμολογία για τους Διεθνείς Υγειονομικούς Κανονισμούς. Οι πληροφορίες που παρέχονται από τις ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες για αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν. 

-Η αμοιβαιότητα στα μέτρα επίσης θα πρέπει να συνυπολογίζεται ανά περίπτωση

Ποιοι εξαιρούνται από τα μέτρα

Για τις χώρες για τις οποίες εξακολουθούν να ισχύουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, οι κατηγορίες των ανθρώπων που εξαιρούνται από τα μέτρα είναι: 

-Ευρωπαίοι πολίτες και μέλη των οικογενειών του

-Όσοι κατοικούν στην ΕΕ και μέλη των οικογενειών τους

-Ταξιδιώτες με ουσιώδη ρόλο ή ανάγκη να ταξιδέψουν στην ΕΕ, όπως προβλέπει η οδηγία

-Η οδηγία αφορά και χώρες της Σέγκεν (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ελβετία)

Οι οδηγίες του Συμβουλίου δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Οι αρχές κάθε κράτους μέλους παραμένουν υπεύθυνες για την υιοθέτηση της οδηγίας. 

Η λίστα τρίτων χωρών θα επανεξετάζεται κάθε δύο εβδομάδες και «μπορεί να ανανεώνεται» από το Συμβούλιο, μετά από στενές διαβουλεύσεις με την Κομισιόν και τις σχετικές υπηρεσίες της ΕΕ, μετά από συνολική αξιολόγηση των προαναφερθέντων κριτηρίων. 

«Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα μπορούν να αρθούν πλήρως ή να τεθούν εκ νέου σε ισχύ για κάποια συγκεκριμένη τρίτη χώρα», ανάλογα με την πορεία της επιδημίας και την αξιολόγηση της. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουδάν: Συνεχίζονται πάνω από έναν χρόνο οι βίαιες συγκρούσεις

Διεθνή / «Έπρεπε να μείνουμε κρυμμένοι, χωρίς νερό ή φαγητό και υπό συνεχή απειλή»

Ένα μέλος του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μοιράζεται την πραγματικότητα της ζωής στην El Geneina του Σουδάν, την πραγματικότητα ενός πολίτη που έχει παγιδευτεί στη σκληρή σύγκρουση.
THE LIFO TEAM