Επιμένει ο Τραμπ για Γροιλανδία: «Δεν αποκλείεται η χρήση βίας»

Επιμένει ο Τραμπ για Γροιλανδία: «Δεν αποκλείεται η χρήση βίας» Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε ξανά να πλανάται η απειλή της χρήσης στρατιωτικής βίας αν κρίνει ότι απαιτείται για την προσάρτηση της Γροιλανδίας, επιχειρηματολογώντας στο πλαίσιο εφ’ όλης της ύλης συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News που μεταδόθηκε ολόκληρη χθες Κυριακή πως η χώρα του έχει «μεγάλη ανάγκη» το αρκτικό νησί από τη σκοπιά των συμφερόντων εθνικής ασφαλείας.

Ερωτηθείς αν αποκλείει ή όχι τη χρήση στρατιωτικής βίας, απάντησε: «Δεν το αποκλείω. Δεν λέω πως θα το κάνω, αλλά δεν αποκλείω τίποτα».

«Η Γροιλανδία έχει πολύ μικρό πληθυσμό, που θα φροντίσουμε, θα αγαπήσουμε κι όλ’ αυτά. Αλλά τη χρειαζόμαστε για τη διεθνή ασφάλεια», επέμεινε.

Εδώ και μήνες, ο αμερικανός πρόεδρος εκφράζει δημόσια την επιθυμία του η Γροιλανδία να γίνει «τμήμα» των ΗΠΑ, παρότι η νήσος είναι αυτόνομη περιοχή του βασιλείου της Δανίας, και δεν έχει αποκλείσει ποτέ τη χρήση στρατιωτικής βίας για τον σκοπό αυτό.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο κ. Τραμπ είχε επίσης προκαλέσει εκνευρισμό στην Ευρώπη ρίχνοντας την ιδέα η Ουάσιγκτον να «αγοράσει» το μεγαλύτερο νησί του πλανήτη.

Από γεωγραφική σκοπιά, η Γροιλανδία είναι μέρος της ηπείρου της Βόρειας Αμερικής που εκτείνεται στην Αρκτική. Η πελώρια νήσος χαρακτηρίζεται σημαντική για το παγκόσμιο κλίμα και για τον στρατιωτικό έλεγχο της Αρκτικής.

Θεωρείται επίσης πως έχει πλούσιο υπέδαφος, ιδίως σε σπάνιες γαίες και υδρογονάνθρακες, ενώ από την περιοχή όπου βρίσκονται διέρχονται θαλάσσιες οδοί που προοδευτικά αποκτούν ολοένα μεγαλύτερη σημασία.

Οι κυβερνήσεις τόσο της Γροιλανδίας όσο και της Δανίας δεν σταματούν να απορρίπτουν ξερά τις φιλοδοξίες του 45ου και 47ου προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επίσης εξέφρασε επανειλημμένα την επιθυμία να δει τον Καναδά να γίνεται η «51η πολιτεία» των ΗΠΑ —χαρακτήριζε μάλιστα τον πρώην πρωθυπουργό του Τζάστιν Τριντό «κυβερνήτη»— κι οι τοποθετήσεις του για το ζήτημα θεωρείται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα στη χώρα αυτή, τη νίκη των Φιλελευθέρων του διαδόχου του κ. Τριντό, του Μαρκ Κάρνι, παρότι βρίσκονταν πίσω ως ακόμη και 25 εκατοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις νωρίτερα φέτος.

Στη συνέντευξή του στο NBC News, ο Ρεπουμπλικάνος ξεκαθάρισε πάντως πως δεν εξετάζει τη στρατιωτική επιλογή για την προσάρτηση του Καναδά.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τον Πάπα στον MrBeast: η λίστα του TIME για όσους κρατούν σήμερα το βλέμμα του κόσμου

Διεθνή / Από τον Πάπα στον MrBeast: η λίστα του TIME για όσους κρατούν σήμερα το βλέμμα του κόσμου

Η φετινή λίστα του TIME με τα 100 πιο επιδραστικά πρόσωπα βάζει μαζί ηγέτες, σταρ, creators και πρόσωπα της τεχνητής νοημοσύνης. Και δείχνει ότι η επιρροή σήμερα δεν ανήκει σε έναν μόνο κόσμο, αλλά εκεί όπου συναντιούνται η εξουσία, η εικόνα και η δημόσια προσοχή.
THE LIFO TEAM
KATY PERRY ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Διεθνή / Katy Perry: «Και οι δύο είχαν πιει πάρα πολύ» λέει ο πρώην μάνατζερ του κλαμπ στη Μελβούρνη

Ο πρώην μάνατζερ του κλαμπ όπου φέρεται να σημειώθηκε το περιστατικό για το οποίο καταγγέλθηκε η Katy Perry, μιλώντας στο «Rolling Stone Australia», τοποθετήθηκε πρώτη φορά δημόσια για εκείνο το βράδυ
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΣ

Διεθνή / Τουρκία: Τι βρήκε η αστυνομία στο κινητό του 14χρονου δράστη που σκότωσε εννέα ανθρώπους

Συνελήφθη ο πατέρας του, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι πρώην αστυνομικός επιθεωρητής - Βίντεο από κάμερες του σχολείου δείχνουν τη στιγμή που ξεκινά η ένοπλη επίθεση
THE LIFO TEAM
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ

Διεθνή / Βόρεια Κορέα: Για «ραγδαία ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Η Βόρεια Κορέα έχει σημειώσει «πολύ σοβαρή» πρόοδο στην ικανότητά της να αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Σε κίνδυνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης λόγω «αυξανόμενης κακομεταχείρισης» στις φυλακές του Ισραήλ

Ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης» υπέστη πρόσφατα τρεις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση κατά την οποία οι δεσμοφύλακες έβαλαν ένα σκυλί να του ορμήξει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Η «σιωπή» του Πέτερ Μαγιάρ για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προκαλεί ανησυχία

Στην εκστρατεία που του χάρισε τη νίκη, ο νεοεκλεγείς Ούγγρος πρωθυπουργός εστίασε σε αρκετά βασικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα του, αφήνοντας ωστόσο «απ' έξω» τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
THE LIFO TEAM