Ανακοίνωση για τη Navtex στο Καστελόριζο έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. 

 

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα, απαντώντας στο διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, υποστηρίζει πως το σημείο στο οποίο θα μεταβεί το πλοίο ΟRUC REIS βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και υπογραμμίζει ότι το πλοίο θα πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που στο παρελθόν είχε δραστηριοποιηθεί και άλλο πλοίο της Τουρκίας. 

 

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι η Ελλάδα αντιτάχθηκε σε αυτήν την ερευνητική δραστηριότητα ισχυριζόμενη ότι η ερευνητική περιοχή βρισκόταν στην υφαλοκρηπίδα της «στηρίζοντας τον ισχυρισμό αυτόν στην ύπαρξη νησιών, μακριά από την ηπειρωτική χώρα». Παράλληλα κάνει λόγο για έναν μαξιμαλιστικό ισχυρισμό, αντίθετο με το διεθνές δίκαιο, τη νομολογία και τις δικαστικές αποφάσεις.

 

Σημειώνεται ότι με τη Navtex που εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας, η Τουρκία δεσμεύει περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και το Καστελόριζο από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου για έρευνες υδρογονανθράκων. Στην ανακοίνωση η Τουρκία «επαναλαμβάνει το κάλεσμα για διάλογο με την Ελλάδα» και αναφέρει ότι «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο». 

 

Σε ετοιμότητα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

 

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν θέσει σε ετοιμότητα την πλειονότητα του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο, παρακολουθώντας προς το παρόν τις κινήσεις της Τουρκίας. Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται επίσης μονάδες του στρατού ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού με ανάκληση αδειών μόνιμων στελεχών που υπηρετούν στα πλοία.

 

«Μαζί με την Εθνική Φρουρά, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, δηλαδή οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδος είναι ικανές να επιτελέσουν αυτό το οποίο έχουν στην άκρη του μυαλού τους οι Έλληνες χωρίς να χρειάζεται να το πούμε», δήλωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

 

«Διαχωρίζονται οι τρεις διαστάσεις: Ξηρά, θάλασσα και αέρας, στις οποίες φιλοδοξούμε να κυριαρχήσουμε αν και όποτε απαιτηθεί. Ευχόμεθα να μην απαιτηθεί, διότι οι Τούρκοι είναι ορθολογικοί και σκέφτονται καλά και η προετοιμασία μας και η προς πόλεμο προπαρασκευή αποτελεί το εχέγγυο της μη πραγματοποίησης πολέμου. Και αυτό προσπαθούμε», πρόσθεσε.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr