Επικοινωνία Τραμπ και με Ερντογάν, μετά το τηλεφώνημα σε Μητσοτάκη

Επικοινωνία Τραμπ και με Ερντογάν, μετά το τηλεφώνημα σε Μητσοτάκη Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη, μετά την επικοινωνία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Τούρκος ομόλογός του συζήτησαν για διμερή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. 

Ο Ερντογάν ανέφερε στον Τραμπ ότι η Τουρκία δεν είναι η πλευρά που προκαλεί αστάθεια στην ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε η ίδια ανακοίνωση. Τόνισε ακόμη ότι η Τουρκία έχει αποδείξει με «συγκεκριμένες ενέργειες» ότι θέλει να μειώσει τις εντάσεις και να ξεκινήσει διάλογο για το θέμα. 

Είχε προηγηθεί η τηλεφωνική συνδιάλεξη του Ντόναλντ Τραμπ με τον Έλληνα πρωθυπουργό, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες. Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Τραμπ για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία που πραγματοποιήθηκε ενώ είναι σε εξέλιξη το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξημένη ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δύο νατοϊκών συμμάχων, στην ανατολική Μεσόγειο.

«Ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, που σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σημαντικά διμερή και περιφερειακά ζητήματα.

Η επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ αρχικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, από τα 6 στα 12 μίλια.

Η κίνηση αφορά τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων, μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, ανέφερε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για άσκηση ενός «αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού δικαιώματος», σύμφωνα με άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΒΑΝΟΣ ΙΣΡΑΗΛ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Διεθνή / Λίβανος: Τρεις δημοσιογράφοι νεκροί από ισραηλινό πλήγμα – Αντιδράσεις για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι στόχος ήταν ένας από τους δημοσιογράφους, τον οποίο χαρακτήρισε μέλος μονάδας πληροφοριών της Χεζμπολάχ.
THE LIFO TEAM
ΠΑΡΙΣΙ ΓΑΛΛΙΑ BANK OF AMERICA

Διεθνή /  Αποτράπηκε βομβιστική επίθεση σε Αμερικανική τράπεζα στο Παρίσι — Έρευνα από την Αντιτρομοκρατική Εισαγγελία

Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα, ο οποίος φέρεται να ετοιμαζόταν να πυροδοτήσει αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας
THE LIFO TEAM
CLAVICULAR ΗΠΑ STREAMER INFLUENCER

Διεθνή / Συνελήφθη ο αμφιλεγόμενος streamer «Clavicular» για καβγά που φέρεται να οργάνωσε

Οι αρχές κατηγορούν τον streamer ότι υποκίνησε συμπλοκή μεταξύ δύο γυναικών και δημοσίευσε το βίντεο, ενώ εξετάζεται ξεχωριστά η συμμετοχή του σε περιστατικό πυροβολισμού αλιγάτορα
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΡΑΤΗ ΤΟΥ ΚΟΛΟΥ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Διεθνή / Τα κράτη του Κόλπου προειδοποιούν για την αυξανόμενη απειλή από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές και δίκτυα έμμεσων συμμάχων

Σε κοινή δήλωση αυτή την εβδομάδα, το Κατάρ, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία καταδίκασαν τις ιρανικές επιθέσεις στο έδαφός τους
THE LIFO TEAM