Επίκειται επίσκεψη Πούτιν στη Βόρεια Κορέα - Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ και Νότια Κορέα

Επίκειται επίσκεψη Πούτιν στη Βόρεια Κορέα - Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ και Νότια Κορέα Facebook Twitter
φωτ.: EPA
0

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα έχουν προειδοποιήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να μη δημιουργήσει στενότερους στρατιωτικούς δεσμούς με τη Βόρεια Κορέα, καθώς αυξάνονται οι εικασίες ότι ο Ρώσος ηγέτης θα επισκεφθεί τη χώρα τις επόμενες ημέρες.

Ο Πούτιν σχεδιάζει να συναντήσει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, σε μια επίσκεψη ανταπόδοση μετά το  ταξίδι του Κιμ στη Ρωσία τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, οι δύο ηγέτες πιστεύεται ότι συμφώνησαν ότι η Βόρεια Κορέα θα λάβει ρωσική βοήθεια με το διαστημικό της πρόγραμμα σε αντάλλαγμα για την παροχή οπλισμών στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Η Μόσχα έχει περιγράψει τις αναφορές ότι χρησιμοποιεί βορειοκορεατικά όπλα και πυρομαχικά ως «παράλογες», αλλά τα συντρίμμια από έναν πύραυλο που προσγειώθηκε στην ουκρανική πόλη Χάρκοβο στις 2 Ιανουαρίου ήταν από βορειοκορεατικό βαλλιστικό πύραυλο Hwasong-11 που εκτοξεύτηκε από ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με τους παρατηρητές των κυρώσεων του ΟΗΕ.

Ο Κουρτ Κάμπελ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, είπε στον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Κιμ Χονγκ-κιούν, αυτή την εβδομάδα ότι οι στενότεροι στρατιωτικοί δεσμοί μεταξύ Πιονγκγιάνγκ και Μόσχας θα προκαλούσαν περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή.

«Παρακολουθώντας στενά τις σχετικές εξελίξεις, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να απαντήσουν αποφασιστικά μέσω στεγανής συνεργασίας στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας κατά της Νότιας Κορέας και σε ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση στην περιοχή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.

Η Ρωσία αυτή την εβδομάδα επικαλέστηκε το δικαίωμά της να αναπτύξει «πολύ βαθείς» δεσμούς με τον Βορρά, εν μέσω ανησυχίας ότι η διεθνής απομόνωση της Μόσχας θα μπορούσε να την ενθαρρύνει να μεταφέρει πυραυλική και πυρηνική τεχνολογία στο καθεστώς του Κιμ. «Είναι ο γείτονάς μας, είναι μια φιλική χώρα με την οποία αναπτύσσουμε διμερείς σχέσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με ανοδική κατεύθυνση. Οι δυνατότητες ανάπτυξης των σχέσεών μας είναι πολύ βαθιές. Πιστεύουμε ότι το δικαίωμά μας να αναπτύξουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας δεν πρέπει να αφορά κανέναν και δεν μπορεί και δεν πρέπει να αμφισβητηθεί από κανέναν».

Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς θα πραγματοποιήσει ο Πούτιν την πρώτη του επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα από το 2000, όταν συνάντησε τον αείμνηστο πατέρα του Κιμ, Κιμ Γιονγκ-ιλ. Αξιωματούχοι στο προεδρικό γραφείο στη Σεούλ δήλωσαν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί «τις επόμενες ημέρες», ενώ η ρωσική εφημερίδα Vedomosti είπε ότι θα ταξιδέψει στη Βόρεια Κορέα και το Βιετνάμ τις επόμενες εβδομάδες. Τα ΜΜΕ της Νότιας Κορέας ανέφεραν ότι το ταξίδι του Πούτιν μπορεί να συμπέσει με τις συνομιλίες στη Σεούλ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας μεταξύ Νοτιοκορεατών και Κινέζων αξιωματούχων ξένων και αμυντικών υπηρεσιών. Η Βόρεια Κορέα φαίνεται να ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Πούτιν, ο οποίος έχει αγκαλιάσει τον Κιμ ως βασικό σύμμαχο από τότε που η Ρωσία έγινε στόχος κυρώσεων και διεθνούς καταδίκης για την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Πολιτικά αεροσκάφη απομακρύνθηκαν από το αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ και υπάρχουν σημάδια προετοιμασίας για μια πιθανή παρέλαση στην πλατεία Κιμ Ιλ-Σουνγκ, ανέφερε αυτή την εβδομάδα η NK Pro, μια ιστοσελίδα με έδρα τη Σεούλ, επικαλούμενη εμπορικές δορυφορικές εικόνες.

Σε ένα μήνυμα προς τον Πούτιν αυτή την εβδομάδα, ο Κιμ είπε ότι οι σχέσεις της χώρας του με τη Μόσχα «έχουν εξελιχθεί σε μια άρρηκτη σχέση συμπολεμιστών», σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο Βορράς θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη για να αυξήσει τις εξαγωγές όπλων στη Ρωσία, σε αντάλλαγμα για εισαγωγές τροφίμων και ενέργειας. «Εάν ο Πούτιν επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία να αναβαθμίσουν τη στρατιωτική συνεργασία σε νέο επίπεδο σε μια εποχή που διατηρούν στενούς στρατιωτικούς δεσμούς», δήλωσε ο Cheong Seong-chang, διευθυντής στο Ινστιτούτο Sejong, στο South. Κορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM
Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM