ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

«Επιχείρηση θερμοστάτης» στην Ιταλία: Όριο στους 25°C για τα κλιματιστικά σε δημόσια κτίρια

«Επιχείρηση θερμοστάτης» στην Ιταλία: Όριο στους 25°C για τα κλιματιστικά σε δημόσια κτίρια Facebook Twitter
0

Σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια στην Ιταλία θα απαγορεύεται να βάζουν το κλιματιστικό κάτω από τους 25 βαθμούς Κελσίου από τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο σχεδίου με στόχο να αποτραπεί η ενεργειακή κρίση. 

Η «επιχείρηση θερμοστάτης», όπως ονομάζεται το σχέδιο αυτό, έρχεται τη στιγμή που δύο Ιταλοί υπουργοί ταξίδεψαν στην κεντρική Αφρική, σε αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών φυσικού αερίου πέρα από τη Ρωσία, από την οποία η Ιταλία εισάγει περίπου το 45%. 

Η συζήτηση για τη σπατάλη ενέργειας μέσω του κλιματισμού ξεκίνησε όταν ο Μάριο Ντράγκι, ειρωνικά το χρησιμοποίησε ως παράδειγμα για κάτι που οι Ιταλοί ίσως πρέπει να θυσιάσουν, με αντάλλαγμα την ειρήνη στην Ουκρανία. 

«Θέλουμε να έχουμε ειρήνη ή θέλουμε να έχουμε ανοιχτό το κλιματιστικό;» δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο Ιταλός πρωθυπουργός, αφού δεσμεύθηκε ότι η Ιταλία θα συμμορφωθεί αν η ΕΕ αποφασίσει να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο. 

Οι νέοι κανόνες για τα κλιματιστικά θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Μαΐου και θα παραμείνουν σε ισχύ έως τις 31 Μαρτίου του 2023. Η θέρμανση στα δημόσια κτίρια τον χειμώνα δεν θα επιτρέπεται να ξεπερνά τους 19 βαθμούς Κελσίου. 

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα διασφαλίζεται η εφαρμογή του μέτρου, αλλά επιθεωρητές από το υπουργείο Εργασίας θα μπορούσαν να αναλάβουν τους ελέγχους, ενώ σε εκείνους που δεν τηρούν τα όρια θα επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 3.000 ευρώ, σύμφωνα με την Il Messaggero. Το μέτρο δεν αφορά νοσοκομεία, αλλά θα μπορούσε να επεκταθεί στα σπίτια. 

Ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Ρενάτο Μπρουνέτα, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία είναι ένα θετικό σημάδι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξοικονόμηση 2-4 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου τον χρόνο. Περίπου το 57% του ενεργειακού κόστους για τα δημόσια κτίρια προκύπτει από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας. 

Αφού ταξίδεψε στην Αλγερία την προηγούμενη εβδομάδα, για μια συμφωνία για φυσικό αέριο, ο Ντράγκι αναγκάστηκε να ακυρώσει τις επισκέψεις στην Αγκόλα και τη Δημοκρατία του Κονγκό, επειδή διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό. Έτσι, έστειλε τους υπουργούς Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο και Οικολογικής Μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι. 

«Δεν θέλουμε να εξαρτόμαστε πλέον από το ρωσικό φυσικό αέριο, επειδή η οικονομική εξάρτηση δεν πρέπει να γίνει πολιτική υποταγή», δήλωσε ο Ντράγκι στην Corriere della Sera, την Κυριακή. «Η διαφοροποίηση είναι δυνατή και μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Πιο γρήγορα από ό,τι φανταζόμασταν μόλις πριν από ένα μήνα», συμπλήρωσε. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ