Επέστρεψε η «Guernica» του ΟΗΕ- Ένα χρόνο μετά την αιφνίδια απομάκρυνση της ταπισερί

Επέστρεψε η «Guernica» του ΟΗΕ- Ένα χρόνο μετά την αιφνίδια απομάκρυνση της ταπισερί Facebook Twitter
UN Photo/Mark Garten
0

Ένα χρόνο μετά την αιφνίδια απομάκρυνσή της από την έδρα του ΟΗΕ, η ταπισερί που είναι αντίγραφο της «Guernica», του Πάμπλο Πικάσο, επέστρεψε στον Οργανισμό. 

Η αφαίρεση της περίπου 7,5 μέτρων ταπισερί από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών- έπειτα από 35 χρόνια που βρισκόταν εκεί- είχε προκαλέσει θλίψη στους διπλωμάτες, καθώς ήταν ένα έργο τέχνης που αντικατόπτριζε τον βασικό σκοπό του Οργανισμού. «Είναι απαίσιο, απαίσιο, ότι έφυγε» είχε δηλώσει τότε γ.γ. Αντόνιο Γκουτέρες. 

Ο Νέλσον Ροκφέλερ τζούνιορ, μέλος της οικογένειας που παρήγγειλε τη δημιουργία της ταπισερί και στην οποία ανήκει, δεν είχε δώσει καμία εξήγηση. Τώρα, προέκυψε ότι η «εξαφάνιση» ήταν προσωρινή. 

Από το Σάββατο, η ταπισερί είναι ξανά έξω από την αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο ΟΗΕ θα παραμείνει η «έδρα» της ταπισερί, στο πλαίσιο μακροχρόνιου δανεισμού, αλλά το έργο θα εκτεθεί και σε άλλους χώρους, στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο. 

Επέστρεψε η «Guernica» του ΟΗΕ- Ένα χρόνο μετά την αιφνίδια απομάκρυνση της ταπισερί Facebook Twitter
UN Photo/Mark Garten

Ο Ροκφέλερ δήλωσε ότι έκανε λάθος πριν από ένα χρόνο, καθώς δεν εξήγησε την αφαίρεση της ταπισερί, που είχε γίνει για τον καθαρισμό και τη συντήρησή της, πάντα με τον στόχο να εκτεθεί ξανά δημόσια, όχι μόνο στον ΟΗΕ αλλά και αλλού. 

«Με απλά λόγια, υπήρξε κάποιου είδους κακή επικοινωνία», δήλωσε στους New York Times. Μετά την αφαίρεση, είπε ο Ροκφέλερ, τηλεφώνησε στον Γκουτέρες και «εξήγησα ποια ήταν η πρόθεσή μου» «Σίγουρα μπορώ να καταλάβω πώς ο ΟΗΕ και ο γενικός γραμματέας είχαν αναπτύξει μία ισχυρή και στενή σχέση μαζί του», συμπλήρωσε. 

Σε ανακοίνωση ο Γκουτέρες εξέφρασε τις ευχαριστίες του, αναφέροντας επιστολή που είχε γράψει στον Ροκφέλερ τον Δεκέμβριο, όταν έμαθε ότι θα επιστρέψει η ταπισερί. «Είναι τα πιο ευπρόσδεκτα νέα, καθώς τελειώνει μια χρονιά παγκόσμιων δυσκολιών και διαμαχών», έγραφε σε αυτή. 

Ο επιχειρηματίας, γιος του Νέλσον Ροκφέλερ- πρώην αντιπροέδρου και κυβερνήτη της Νέας Υόρκης- δήλωσε ότι πάντα είχε ισχυρή σχέση με την ταπισερί, από τότε που ο πατέρας του τον είχε βοηθήσει να γράψει μια σχολική εργασία για αυτή. 

Ο ΟΗΕ είχε πάντα ιδιαίτερη σχέση με τους Ροκφέλερ, μία από τις πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ, που δώρισαν τα χρήματα για την αγορά της έκτασης στο Μανχάταν όπου βρίσκεται η έδρα του οργανισμού. 

Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ ποτέ δεν αντικατέστησαν την ταπισερί με άλλο έργο τέχνης έξω από το Συμβούλιο Ασφαλείας, εκεί όπου συχνά διπλωμάτες και αξιωματούχοι συζητούν μπροστά σε δημοσιογράφους και κάμερες. 

Ο Ροκφέλερ δήλωσε ότι ο ΟΗΕ θα παραμείνει η έδρα της ταπισερί. Αν και είναι υπό επεξεργασία οι λεπτομέρειες για την προσωρινή έκθεσή της αλλού, «είναι σημαντικό για εμένα να φτάσει σε ένα ευρύ κοινό, σε όλο τον κόσμο», τόνισε. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Διεθνή / Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Το γεγονός έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Φεστιβάλ Καννών, το οποίο διανύει την πιο πυκνή φάση του με πολυαναμενόμενες προβολές, συνεντεύξεις τύπου και επίσημες παρουσιάσεις να έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο
LIFO NEWSROOM
Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Τουλάχιστον 10 οι διαγνώσεις μέχρι στιγμής - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο οικογένειες, ανεξάρτητα μεταξύ τους, επικοινώνησαν με τις κλινικές γονιμότητας αφού τα παιδιά τους διαγνώστηκαν με καρκίνο
LIFO NEWSROOM
Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

LiFO politics / Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

Ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το παλαιστινιακό αδιέξοδο, τους στόχους του Ισραήλ και τις κινήσεις του Τραμπ στην περιοχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ