Επαναπατρίστηκε στη Σαουδική Αραβία κρατούμενος του Γκουαντάναμο- Μετά από 21 χρόνια

Γκουαντάναμο: Επαναπατρίστηκε στη Σαουδική Αραβία κρατούμενος μετά από 21 χρόνια Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Έναν Σαουδάραβα που είχε συλληφθεί και κρατείτο στο Γκουαντάναμο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αλλά δεν του απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες, ανακοίνωσαν επίσημα πως επαναπάτρισαν οι αμερικανικές αρχές των ΗΠΑ. 

Ο Γάσαν Αμπντούλα αλ Σάρμπι μεταφέρθηκε στην πατρίδα του από το Γκουαντάναμο καθώς εκτιμήθηκε πως δεν εγείρει πλέον απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Ο 48χρονος Σαουδάραβας, είχε συλληφθεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αλλά δεν του απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες επίσημα. Σπούδαζε αεροναυτική σε πανεπιστήμιο στο Φοίνιξ της Αριζόνας κι έκανε μαθήματα πιλότου μαζί με δύο από τους αεροπειρατές που συμμετείχαν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.

Η σύλληψή του, μαζί με αυτή άλλου ενός φερόμενου ως μέλους της Αλ Κάιντα, έγινε στη Φαϊσάλαμπαντ του Πακιστάν τον Μάρτιο του 2002, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο τρεις μήνες αργότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.

Το Πεντάγωνο είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να απαγγελθούν κάποιες κατηγορίες στον Σάρμπι, όμως εγκατέλειψε την ιδέα το 2008· συνέχισε ωστόσο να τον κρατά ως «εχθρικό μαχητή» στη διαβόητη φυλακή στο Γκουαντάναμο, σε τομέα της Κούβας, όπου είναι εγκατεστημένη αμερικανική στρατιωτική βάση.

Επαναπατρισμός Σαουδάραβα: Οι όροι μεταξύ ΗΠΑ-Σ. Αραβίας 

Ο επαναπατρισμός του προχώρησε αφού Ουάσιγκτον και Ριάντ συμφώνησαν σε σειρά αυστηρών όρων: στη διαρκή «επιτήρησή του», στην επιβολή «ταξιδιωτικών περιορισμών» σε βάρος του, και στην συνεχή «ανταλλαγή πληροφοριών», πάντα σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Ο 48χρονος, με καταγωγή από την Τζέντα, έχει προβλήματα «σωματικής και ψυχικής υγείας», κατά την ίδια πηγή, που δεν διευκρίνισε ούτε τη φύση ούτε τη σοβαρότητά τους.

Στη διαβόητη φυλακή του Γκουαντάναμο, όπου καθώς κορυφωνόταν ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» κρατούνταν σχεδόν 800 ύποπτοι, απομένουν πλέον κάπου 31 έγκλειστοι. Από αυτούς, 17 θεωρείται πως μπορούν να σταλούν σε άλλες χώρες, με το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αναζητούν ποιες θα αποδέχονταν την αναδοχή τους. Άλλοι τρεις είναι επιλέξιμοι για την επανεξέταση των υποθέσεών τους από ειδική επιτροπή του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Γκουαντάναμο: Επαναπατρίστηκε στη Σαουδική Αραβία κρατούμενος μετά από 21 χρόνια Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Στη φυλακή παραμένουν επίσης πέντε κατηγορούμενοι για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου —με απολογισμό κάπου 3.000 νεκρούς σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον— και συνολικά εννέα κρατούμενοι στους οποίους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Οι δύο κρίθηκαν ένοχοι από στρατοδικεία.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας σωρεία παραβιάσεων στο κέντρο κράτησης, για πολλούς μαύρη τρύπα του διεθνούς δικαίου, ζητούν εδώ και χρόνια να κλείσει, χωρίς αποτέλεσμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η Global Sumud Flotilla, αποστολή αλληλεγγύης προς τη Γάζα, είχε ως στόχο να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να αναδείξει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
«Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Διεθνή / «Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Από τη Λιζ Τρας και τη Μαγκνταλένα Άντερσον μέχρι τον Πρίγκιπα Χιγκασικούνι και τον Αντ. Ροντρίγκες Σαά — Οι πιο σύντομες πρωθυπουργικές θητείες στην ιστορία, που έληξαν πριν καν συμπληρωθούν 91 ημέρες
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ιατρικής 2025: Οι τρεις νικητές και οι ανακαλύψεις που αλλάζουν τη θεραπεία του καρκίνου

Διεθνή / Νόμπελ Ιατρικής 2025: Οι τρεις νικητές και οι ανακαλύψεις που αλλάζουν τη θεραπεία του καρκίνου

Οι επιστήμονες Mary Brunkow, Fred Ramsdell και Shimon Sakaguchi κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής 2025 για την ανακάλυψη του μηχανισμού ανοσολογικής ανοχής, ανοίγοντας τον δρόμο για θεραπείες κατά του καρκίνου και των αυτοάνοσων νοσημάτων
LIFO NEWSROOM
Συρία: Οι πρώτες εκλογές μετά τον Άσαντ – Δημοκρατική μετάβαση ή νέα μορφή ελέγχου;

Διεθνή / «Σχεδόν εκλογές» στη Συρία του Αλ-Σαράα: Περιορισμένη συμμετοχή - Άνδρες και σουνίτες στην πλειοψηφία

Η Συρία διεξήγαγε έμμεσες εκλογές για το πρώτο κοινοβούλιο μετά τον Άσαντ, με περιορισμένη συμμετοχή, ανισορροπία μεταξύ φύλων και θρησκευτικών ομάδων και έλεγχο από τον πρόεδρο Σαράα
LIFO NEWSROOM
ΓΑΖΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ

Διεθνή / Γάζα: 21 Ισπανοί ακτιβιστές επιστρέφουν - Καταγγέλλουν «κακομεταχείριση» από το Ισραήλ

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής πως η Μαδρίτη και το Τελ Αβίβ κατέληξαν σε συμφωνία, επιτρέποντας την επιστροφή της πρώτης ομάδας των Ισπανών κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Επεισόδια στην Τιφλίδα: Η Γεωργία στο χείλος της πολιτικής αναταραχής

Διεθνή / Επεισόδια στην Τιφλίδα: Η Γεωργία στο χείλος της πολιτικής αναταραχής

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ιρακλί Κομπαχίντζε, εξαπολύει σκληρή καταστολή μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στην Τιφλίδα, κατηγορώντας την ΕΕ για ανάμειξη και απειλώντας την αντιπολίτευση
LIFO NEWSROOM
Σήμερα η πτήση της Γκρέτα Τούνμπεργκ μαζί με 27 Έλληνες ακτιβιστές για Αθήνα

Διεθνή / Σήμερα η πτήση της Γκρέτα Τούνμπεργκ μαζί με 27 Έλληνες ακτιβιστές για Αθήνα

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ αναμένεται να απελαθεί τη Δευτέρα από το Ισραήλ με πτήση που θα καταλήξει στην Αθήνα, ενώ πάνω από 70 ακτιβιστές μεταφέρονται εκτός του ισραηλινού εδάφους - Οι κατηγορίες για κακομεταχείριση και η κατάσταση κρατουμένων στη φυλακή Κετζιότ προκαλούν διεθνείς αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM