Εντός της ημέρας το διάταγμα Τραμπ για το κλείσιμο του υπουργείου Παιδείας

Εντός της ημέρας το διάταγμα Τραμπ για το κλείσιμο του υπουργείου Παιδείας Facebook Twitter
Ντόναλντ Τραμπ - Φωτ: ΕΡΑ/ANNA MONEYMAKER
0

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα υπογράψει εντός της ημέρας ένα πολυαναμενόμενο εκτελεστικό διάταγμα που αποσκοπεί στο κλείσιμο του υπουργείου Παιδείας, υλοποιώντας μια βασική προεκλογική δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πληροφορίες του Λευκού Οίκου που επικαλείται στο Reuters.

Ακόμη και πριν υπογραφεί, το διάταγμα αμφισβητήθηκε από μια ομάδα Δημοκρατικών γενικών εισαγγελέων πολιτειών, οι οποίοι κατέθεσαν αγωγή επιδιώκοντας να εμποδίσουν τον Τραμπ να διαλύσει το υπουργείο Παιδείας και να σταματήσουν τις απολύσεις σχεδόν του μισού προσωπικού του που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Το διάταγμα δίνει εντολή στην υπουργό Παιδείας των ΗΠΑ, Λίντα ΜακΜάχον, να «λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διευκολύνει το κλείσιμο του υπουργείου Παιδείας και να επιστρέψει την εκπαιδευτική εξουσία στις Πολιτείες, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να διασφαλίζει την αποτελεσματική και αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών, προγραμμάτων και παροχών στις οποίες βασίζονται οι Αμερικανοί». Επιτάσσει ότι οποιαδήποτε προγράμματα ή δραστηριότητες που λαμβάνουν τα εναπομείναντα κονδύλια του υπουργείου Παιδείας δεν θα πρέπει να «προωθούν την ιδεολογία DEI (σ.σ. για την Διαφορετικότητα, την Ισότητα και τη Συμπερίληψη) ή την ιδεολογία του φύλου», σύμφωνα με την περίληψη του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα ζητήσει την κατάργηση του υπουργείου Παιδείας, χαρακτηρίζοντάς το «μια μεγάλη απάτη». Πρότεινε το κλείσιμό του κατά την πρώτη του θητεία ως πρόεδρος, αλλά το Κογκρέσο δεν ενήργησε. Τον περασμένο μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ήθελε το άμεσο να κλείσει το τμήμα αμέσως, αλλά αναγνώρισε ότι θα χρειαζόταν τη σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου και των συνδικάτων των εκπαιδευτικών.

«Ο έλεγχος της εκπαίδευσης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει απογοητεύσει τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς», ανέφερε ο Λευκός Οίκος, ενώ υποστήριξε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει δαπανήσει πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια από τη δημιουργία του το 1979 χωρίς να βελτιώσει τις επιδόσεις των μαθητών, όπως αυτές μετριούνται με βάση τις βαθμολογίες των τυποποιημένων τεστ.

Η NAACP, μια κορυφαία οργάνωση υπεράσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων, κατήγγειλε επίσης το αναμενόμενο εκτελεστικό διάταγμα ως αντισυνταγματικό.

«Αυτή είναι μια μαύρη μέρα για τα εκατομμύρια παιδιά που εξαρτώνται από την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για μια ποιοτική εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις φτωχές και αγροτικές κοινότητες με γονείς που ψήφισαν τον Τραμπ», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της NAACP, Ντέρικ Τζόνσον.

Ο Τραμπ και ο δισεκατομμυριούχος σύμβουλός του Έλον Μασκ έχουν επιχειρήσει να κλείσουν κυβερνητικά προγράμματα και ιδρύματα, όπως η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, αλλά η κατάργηση του υπουργείου Παιδείας θα είναι η πρώτη προσπάθεια του Τραμπ να κλείσει μια υπηρεσία επιπέδου υπουργικού συμβουλίου.

Ο Τραμπ δεν μπορεί να καταργήσει το υπουργείο Παιδείας χωρίς σχετικό νομοσχέδιο του Κογκρέσου. Οι Ρεπουμπλικάνοι του Τραμπ διαθέτουν πλειοψηφία 53-47 στη Γερουσία, αλλά μια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία, όπως ένα νομοσχέδιο για την κατάργηση μιας υπηρεσίας επιπέδου υπουργικού συμβουλίου, θα χρειαζόταν 60 ψήφους και συνεπώς την υποστήριξη επτά Δημοκρατικών για να περάσει - κάτι που θεωρείται απίθανο

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM
«Τραμπική» τρέλα στα σύνορα των ΗΠΑ: Γιατί «έκοψαν» την επιστροφή μόνιμου κατοίκου από τον Καναδά

Διεθνή / «Τραμπική» τρέλα στα σύνορα των ΗΠΑ: Γιατί «έκοψαν» την επιστροφή μόνιμου κατοίκου από τον Καναδά

Μην επιστρέψεις γιατί θα συλληφθείς, είπαν στον Κρις Λάντρι οι αρχές - Επικαλούνται καταδίκες του 2007 για κατοχή μαριχουάνας και δεν επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα σε μόνιμο κάτοικο, πατέρα πέντε παιδιών από τον Καναδά, που μάλιστα, υποστήριξε τον Τραμπ στις εκλογές
LIFO NEWSROOM
Θανατηφόρο κρούσμα πανώλης στις ΗΠΑ: Άγνωστο το πώς μολύνθηκε το θύμα

Διεθνή / Θανατηφόρο κρούσμα πανώλης στις ΗΠΑ: Άγνωστο το πώς μολύνθηκε το θύμα

Η βουβωνική πανώλη - γνωστή για τη θανάτωση εκατομμυρίων στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα - είναι πλέον σπάνια, αλλά εξακολουθούν να αναφέρονται ορισμένα περιστατικά σε αγροτικές περιοχές των δυτικών ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα – Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα - Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Το Ισραήλ φέρεται να χρησιμοποίησε τους πρόσφατους γύρους συνομιλιών ως «μέσο καθυστέρησης» για να διευκολύνει την επίσκεψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον, καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι
LIFO NEWSROOM
«Ήξερα ότι θα νικούσα»: Ο Μαχμούντ Χαλίλ μιλά για τις άθλιες συνθήκες κράτησης από την ICE

Διεθνή / «Ήξερα ότι θα νικούσα»: Ο Μαχμούντ Χαλίλ μιλά για τις άθλιες συνθήκες κράτησης από την ICE

«Ήταν μια πολύ, πολύ απάνθρωπη εμπειρία, για κάποιον που δεν κατηγορήθηκε για κανένα έγκλημα» - Άθλιο φαγητό, συνθήκες ψύχους και ψυχολογική πίεση - Δεν θα τους συγχωρήσω που δεν μου επέτρεψαν να παραστώ στη γέννηση του γιου μου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Διεθνή / ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχε ακυρώσει τις συμφωνίες που επέτρεπαν στον Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ και δύο συγκατηγορούμενούς του να ομολογήσουν την ενοχή τους προκειμένου να αποφύγουν τη θανατική ποινή
LIFO NEWSROOM