Ενέσιμο διάλυμα ή θάλαμος αερίων; Θανατοποινίτης στην Αριζόνα κλήθηκε να αποφασίσει

Ενέσιμο διάλυμα ή θάλαμος αερίων; – Θανατοποινίτης στην Αριζόνα κλήθηκε να αποφασίσει Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Οι συντηρητικές αμερικανικές Πολιτείες, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να προμηθευτούν υλικά για τα θανατηφόρα ενέσιμα διαλύματα που χρησιμοποιούν στις εκτελέσεις θανατοποινιτών, αναζητούν εναλλακτικές λύσεις του παρελθόντος, συχνά αμφιλεγόμενες, όπως ο θάλαμος αερίων. 

Την Τρίτη, το Ανώτατο Δικαστήριο της Αριζόνας όρισε για τις 8 Ιουνίου την εκτέλεση του Φρανκ Άτγουντ, ο οποίος καταδικάστηκε το 1987 σε θάνατο για τη δολοφονία ενός 8χρονου κοριτσιού. Του έδωσε όμως το δικαίωμα να επιλέξει μεταξύ του ενέσιμου διαλύματος ή του θαλάμου αερίων.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, οι σωφρονιστικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν υδροκυάνιο, το βασικό συστατικό του Zyklon-B, που χρησιμοποιήθηκε στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης για την εξόντωση των κρατουμένων. Όμως η μητέρα του Φρανκ Άτγουντ ήταν Εβραία και έφυγε από την Αυστρία το 1939 για να γλιτώσει από τους Ναζί, εξήγησε ο Τζο Πέρκοβιτς.

Στις ΗΠΑ, μόνο επτά Πολιτείες επιτρέπουν τη χρήση αερίων για την εκτέλεση κρατουμένων. Στην πράξη, καμία δεν έχει κάνει τέτοια εκτέλεση από το 1999. Οι περισσότερες εκτελέσεις γίνονται εδώ και χρόνια με τη χορήγηση ενέσιμου διαλύματος. Οι αμφιβολίες για τη νομιμότητα αυτού του πρωτοκόλλου –πιστεύεται ότι το θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα μπορεί να προκαλέσει αφόρητο πόνο στους κατάδικους– και η άρνηση των φαρμακευτικών εταιρειών να εφοδιάσουν τις σωφρονιστικές υπηρεσίες με τέτοια σκευάσματα οδήγησαν στην αναβολή πολλών εκτελέσεων τα τελευταία χρόνια.

Στην Αριζόνα δεν έχει γίνει καμία εκτέλεση από το 2014, όταν ένας θανατοποινίτης έπαθε σπασμούς και αγωνιούσε για δύο ώρες μέχρι να πεθάνει, αφού του χορηγήθηκε το ενέσιμο διάλυμα.

Οι αρχές της Αριζόνας αποφάσισαν να συνεχίσουν τις εκτελέσεις από φέτος. Πριν από τον Άτγουντ είναι προγραμματισμένο να εκτελεστεί στις 11 Μαΐου ο Κλάρενς Ντίξον, που καταδικάστηκε για τον φόνο μιας φοιτήτριας. Και εκείνος είχε στη διάθεσή του δύο εβδομάδες για να δηλώσει αν επιθυμεί να εκτελεστεί σε θάλαμο αερίων. Η σιωπή του σήμαινε ότι δεχόταν να εκτελεστεί με ενέσιμο διάλυμα.

Τον Φεβρουάριο η τοπική εβραϊκή κοινότητα προσέφυγε, ματαίως, για να εμποδίσει τις αρχές να χρησιμοποιούν υδροκυάνιο στις εκτελέσεις. «Είναι τρομακτικό που η Αριζόνα επέλεξε το Zyklon-B, το χημικό προϊόν που χρησιμοποίησαν οι Ναζί στο Άουσβιτς για να σκοτώσουν πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους», εξήγησε ο Τιμ Εκστάιν, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Εβραϊκής Κοινότητας του Μεγάλου Φοίνιξ (JCRC).

Τον Απρίλιο η Νότια Καρολίνα προκάλεσε σάλο όταν ζήτησε από έναν θανατοποινίτη να επιλέξει αν θέλει να εκτελεστεί στο εκτελεστικό απόσπασμα ή στην ηλεκτρική καρέκλα. Η εκτέλεση τελικά ανεστάλη την τελευταία στιγμή από το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Δύο τα ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή, 20 οι νεκροί» - Αυτοί είναι οι τέσσερις δημοσιογράφοι μεταξύ των θυμάτων

Διεθνή / Γάζα: «Δύο τα ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή, 20 οι νεκροί» - Αυτοί είναι οι τέσσερις δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν

Το Ισραήλ στόχευσε και χτύπησε το νοσοκομείο Νάσερ - Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως το δεύτερο πλήγμα εξαπολύθηκε αφού διασώστες, δημοσιογράφοι και άλλοι έσπευσαν στον χώρο όπου είχε σημειωθεί η πρώτη επίθεση
LIFO NEWSROOM
Κατάθλιψη, bullying, σεξισμός - Ο λόγος της νεότερης γερουσιάστριας στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας τα είχε όλα

Διεθνή / Κατάθλιψη, bullying, σεξισμός - Ο λόγος μιας 21χρονης γερουσιάστριας στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας τα είχε όλα

Η Σάρλοτ Γουόκερ δεν δίστασε να μιλήσει και για τη διαμάχη της με την πρόεδρο του κόμματος One Nation, Πολίν Χάνσον, η οποία την είχε αποκαλέσει «βρέφος στην πάνα»
LIFO NEWSROOM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Διεθνή / Τουρκία: Πρόστιμο στον υπουργό Μεταφορών που έτρεχε με 225 χιλιόμετρα την ώρα - Ανέβασε και βίντεο στα social

Το βίντεο, με λαϊκή μουσική υπόκρουση και αποσπάσματα από ομιλία του Τούρκου προέδρου να εξαίρει τις κυβερνητικές υποδομές, δείχνει το κοντέρ του αυτοκινήτου
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Τουλάχιστον 15 νεκροί, ανάμεσά τους τέσσερις δημοσιογράφοι, σε ισραηλινά πλήγματα εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ

Διεθνή / Γάζα: Τουλάχιστον 15 νεκροί, ανάμεσά τους τέσσερις δημοσιογράφοι, σε ισραηλινά πλήγματα εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν το δεύτερο πλήγμα του Ισραήλ εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ εξαπολύθηκε αφού διασώστες, δημοσιογράφοι και άλλοι έσπευσαν στον χώρο όπου είχε σημειωθεί η πρώτη επίθεση
LIFO NEWSROOM
Ο τυφώνας Κατζίκι πλησιάζει στο Βιετνάμ: 325.000 κάτοικοι απομακρύνονται εσπευσμένα από τα σπίτια τους

Διεθνή / Ο τυφώνας Κατζίκι πλησιάζει στο Βιετνάμ: 325.000 κάτοικοι απομακρύνονται εσπευσμένα από τα σπίτια τους

Ο Κατζίκι, ο πέμπτος τυφώνας που πλήττει το Βιετνάμ φέτος, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη θάλασσα, στον Κόλπο του Τονκίν, όπου προκαλεί κύματα ύψους ως και 9,5 μέτρων
LIFO NEWSROOM
Τουλάχιστον 6 νεκροί και σχεδόν 90 τραυματίες από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην Υεμένη

Διεθνή / Τουλάχιστον 6 νεκροί και σχεδόν 90 τραυματίες από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην Υεμένη

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε για ακόμη μια φορά ότι «το τρομοκρατικό καθεστώς των Χούτι θα πληρώσει πολύ ακριβά για τις επιθέσεις του εναντίον του κράτους του Ισραήλ»
LIFO NEWSROOM