«Εμπρηστική» επιστολή Τουρκίας σε ΟΗΕ: Η Ελλάδα χάνει την κυριαρχία σε όσα νησιά έχει στρατό

«Εμπρηστική» επιστολή Τουρκίας σε ΟΗΕ: Η Ελλάδα χάνει την κυριαρχία σε όσα νησιά έχει στρατό Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / EUROKINISSI
0

Τα προκλητικά ζητήματα της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας και της  αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών επαναφέρει η Τουρκία.

Με επιστολή προς τον ΟΗΕ του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας, Φεριντούν Σινιρλίογλου που εστάλη στις 30 Σεπτεμβρίου, την οποία και δημοσιεύει η «Καθημερινή», η Άγκυρα υποστηρίζει πως η επιλογή της Ελλάδας να διατηρεί στρατό στα ελληνικά νησιά, της αφαιρεί το δικαίωμα κυριαρχίας στα συγκεκριμένα εδάφη.

Η πρώτη σχετική επιστολή στον ΟΗΕ εστάλη στον Οργανισμό από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στον ΟΗΕ, στις 13 Ιουλίου. Με την επιστολή του εκείνη κατηγορούσε την Ελλάδα ότι στρατικοποιεί τα νησιά σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, κατηγορώντας την πως παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες.

Λίγα μόλις 24ωρα πριν ξεκινήσει ο νέος κύκλος διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ έστειλε νέα επιστολή για το θέμα, το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύπτει σήμερα η Καθημερινή.

«Η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτώμενη από την αποστρατιωτικοποίησή τους» υποστηρίζει η Τουρκία, ενώ μάλιστα, αναφέρεται σε συγκεκριμένα νησιά, όπως τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία.

Παράλληλα, η Άγκυρα καλεί την Αθήνα «να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις αποστρατιωτικοποίησης» μιας σειράς συνθηκών «και να επαναφέρει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως ήταν πριν από την πραγματοποίηση των παραβιάσεων της Ελλάδας».

Δένδιας: Απορρίπτεται η αξίωση για αποστρατικοποίηση νησιών

Στην ολοένα και εντεινόμενη αξίωση της Άγκυρας για αποστρατικοποίηση των νησιών, απάντησε πάντως χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το αμυντικό ελληνογαλλικό σύμφωνο ενημέρωσε πως παρελήφθη την Δευτέρα το απόγευμα η προαναφερθείσα επιστολή του Σινιρλίογλου.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας τέτοιες αξιώσεις δεν μπορούν παρά να απορριφθούν ενώ κατηγόρησε την Τουρκία πως διατηρεί απέναντι από τα ελληνικά νησιά την στρατιά του Αιγαίου, τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας: «Ισχυρίζεται η Τουρκία ότι παρανόμως η χώρα μας διατηρεί στρατό στα νησιά αυτά. Δηλαδή ότι τα νησιά αυτά απειλούν την Τουρκία. Τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου απειλούν την Τουρκία. Η Τουρκία διατηρεί απέναντί τους τη στρατιά του Αιγαίου. Η απειλούμενη δήθεν Τουρκία διατηρεί απέναντί τους τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου. Έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας εάν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά μας. Είναι η μόνη χώρα, η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά άλλης χώρας για την άσκηση νομίμων δικαιωμάτων. Και βέβαια έχει το παρελθόν εισβολής στη Μεγαλόνησο της Κύπρου. Αυτή η Τουρκία, λοιπόν, με αυτό το παρελθόν και αυτές τις αντιφάσεις, μας ζητά να αφοπλίσουμε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτό καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί παρά να απορριφθεί, μετά πολλών επαίνων, για πολλοστή φορά πρέπει να πω και από αυτή την κυβέρνηση, μετά από όλες τις κυβερνήσεις».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ