Έμπιστος του Τραμπ ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Έμπιστος του Τραμπ ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Facebook Twitter
EPA
0

Στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, συμμετέχει και ο νέος επικεφαλής του θεσμού, που θεωρείται έμπιστος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.


Λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου στην Ουάσιγκτον, το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας εξέλεξε τον Ντέιβιντ Μάλπας ως τον νέο πρόεδρο.

Ο οικονομολόγος είχε εργαστεί για τις κυβερνήσεις των προέδρων Ρήγκαν και Μπους, πριν αναλάβει επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Bear Stearns, η οποία κήρυξε πτώχευση στην οικονομική κρίση του 2008.

Το 2016 ο Μάλπας είχε υποστηρίξει τον τότε υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ και, μετά τη νίκη του, ανέλαβε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Οικονομικών, διατηρώντας εμμέσως σχέσεις με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο 63χρονος Αμερικανός θεωρείται «άνθρωπος του Τραμπ» και πολλοί εκφράζουν αμφιβολίες, για το κατά πόσο είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για αυτή τη θέση, όπως σχολιάζει στην ανταπόκρισή της η Deutsche Welle. 

Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μάλπας, ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει: «Κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησής μου είναι να διατίθενται αποτελεσματικά τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων, να υπερασπίζονται τα αμερικανικά συμφέροντα και οι αμερικανικές αξίες.

»Ο Ντέιβιντ Μάλπας θεωρεί ότι η Παγκόσμια Τράπεζα οφείλει να αιτιολογεί τις αποφάσεις της. Έδωσε αγώνα έτσι ώστε να χρηματοδοτούνται μόνο χώρες που έχουν πραγματικά ανάγκη και περιοχές όπου ζουν οι φτωχότεροι των φτωχών».

Προτεραιότητα η άσκηση επιρροής

Επικρίνοντας τη χορηγία πιστώσεων σε χώρες που δεν τις έχουν ανάγκη, ο Μάλπας διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του τραπεζικού κεφαλαίου.

«Διαπραγματευτήκαμε με επιτυχία μια σημαντική αύξηση του τραπεζικού κεφαλαίου καθώς και ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων. Έχουμε τώρα μια σημαντική ευκαιρία να εφαρμόσουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ταχύτερη ανάπτυξη και ενίσχυση της ευημερίας».


Η πρώτη δοκιμασία για τον Ντέιβιντ Μάλπας θα είναι να πείσει τους συνεργάτες του ότι σέβεται τους δεδηλωμένους στόχους και τη στρατηγική της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Για παράδειγμα, μια από τις προτεραιότητες του διεθνούς οικονομικού οργανισμού είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την οποία ο Τραμπ απορρίπτει ως fake news.

Ένα άλλο ζήτημα αφορά στις πιστώσεις που χορηγεί η Τράπεζα στην Κίνα, παρά το γεγονός ότι είναι η δεύτερη σε ισχύ οικονομία στον κόσμο. Αμέσως μετά την εκλογή του πάντως, διαβεβαίωνε πως επιδιώκει στενότερη συνεργασία και εμβάθυνση των σχέσεων με το Πεκίνο.


Η Παγκόσμια Τράπεζα επιδιώκει τη χορήγηση δανείων και σε αναδυόμενες οικονομίες καθώς με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζει επιρροή. «Δεν αποκλείεται επομένως ο Ντέβιντ Μάλπας να παραμείνει πιστός στη στρατηγική της τράπεζας», σχολιάζει η DW.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο.

Διεθνή / Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο.

«Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο θεματοφύλακας του Λευκού Οίκου για τις μελλοντικές γενιές των Πρώτων Οικογενειών. Δεν είναι, όμως, ο ιδιοκτήτης του!» έγραψε ο δικαστής στην εισαγωγή της απόφασής του
THE LIFO TEAM
NEW YORK TIMES ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Διεθνή / Οι «New York Times» διακόπτουν τη συνεργασία τους με συντάκτη που χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να γράψει κριτική βιβλίου

Ο συντάκτης και συγγραφέας Άλεξ Πρέστον δήλωσε ότι «έκανε ένα σοβαρό λάθος», αφού ένας αναγνώστης εντόπισε ομοιότητες μεταξύ της κριτικής του και μιας κριτικής που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ ΣΑΡΛΟΤ ΛΟΥΙΣ

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Είναι αποφασισμένος να προστατεύσει την Σάρλοτ και τον Λούις από το «σύνδρομο του εφεδρικού»

Η στάση αυτή φαίνεται να επηρεάζεται από την εμπειρία του αδελφού του, πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος έχει μιλήσει ανοιχτά για αυτή τη θέση, περιγράφοντας τον εαυτό του ως «σκιά» και «plan B»
THE LIFO TEAM