Εμπειρογνώμονες ΠΟΥ: «Σοκαριστική η περιορισμένη εξουσία του ΠΟΥ»

Εμπειρογνώμονες ΠΟΥ: «Σοκαριστική η περιορισμένη εξουσία του ΠΟΥ» Facebook Twitter
EPA
0

Η πανδημία έφερε στο φως τις αδυναμίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενός οργανισμού με ανεπαρκή μέσα και «περιορισμένη εξουσία», απέναντι στα κράτη, σύμφωνα με έκθεση ανεξάρτητων ειδικών την οποία παρήγγειλε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Υπό την προεδρία της πρώην πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ και της πρώην προέδρου της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, η ανεξάρτητη ομάδα για την προετοιμασία και την απάντηση στην πανδημία παρουσίασε σήμερα την ενδιάμεση έκθεσή της στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΠΟΥ, που συνεδριάζει έως τις 26 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την έκθεση, ο ΠΟΥ και η Κίνα θα μπορούσαν να αντιδράσουν πιο γρήγορα και πιο δυνατά ώστε να προειδοποιήσουν τον Ιανουάριο του 2020.

Όμως στο έγγραφο αποκαλύπτεται επίσης πως η ειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ «δεν είχε επαρκή μέσα προκειμένου να εκπληρώσει ό,τι αναμένεται από αυτήν» και δεν έχει καμία εξουσία καταναγκασμού. «Στο τέλος της ημέρας, ο ΠΟΥ δεν έχει την εξουσία να επιβάλει οτιδήποτε ή να πραγματοποιεί έρευνα» «σε μία χώρα», δήλωσε η Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ σε συνέντευξη Τύπου.

«Σε περίπτωση εμφάνισης μιας νέας ασθένειας, το μοναδικό πράγμα που μπορεί να κάνει ο ΠΟΥ είναι να ζητήσει να προσκληθεί και να ελπίσει ότι θα προσκληθεί», είπε. Η ανεξάρτητη ομάδα χαρακτηρίζει «σοκαριστική» την «περιορισμένη εξουσία» του ΠΟΥ στα ξεσπάσματα ασθενειών ώστε «να είναι σε θέση να αναπτύξει τοπικά μέσα υποστήριξης και ανάσχεσης».

«Οι προτροπές για συνεργασία είναι ανεπαρκείς για να διασφαλίσουν μια αποτελεσματική συμμετοχή των κρατών (...) με την επιθυμητή πειθαρχία, διαφάνεια και ταχύτητα», αναφέρει η έκθεση. «Όλα τα κράτη μέλη στρέφονται στον ΠΟΥ για να έχουν μια ηγεσία, έναν συντονισμό και συστάσεις, αλλά δεν του δίνουν την εξουσία, την πρόσβαση και όλη την απαραίτητη χρηματοδότηση για να το επιτύχει. Είναι σαφές πως αυτό δεν λειτουργεί», δήλωσε η πρώην πρόεδρος της Λιβερίας.

Η επιτροπή εκτιμά επίσης πως το παγκόσμιο σύστημα προειδοποίησης για πανδημίες δεν έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες. «Οι παθογόνοι παράγοντες μπορούν να μετακινηθούν σε μερικά λεπτά και μερικές ώρες και όχι σε μερικές μέρες και μερικές εβδομάδες», είπε η Έλεν Κλαρκ, εξηγώντας πως το σύστημα προειδοποίησης μοιάζει να προέρχεται από μια αναλογική εποχή του παρελθόντος και πρέπει να προσαρμοστεί στην ψηφιακή εποχή.

Και πρόσθεσε: «Ήταν έναν μήνα μετά την προειδοποίηση που δόθηκε στη Ουχάν που το διεθνές σύστημα σήμανε την πιο ισχυρή προειδοποίησή του» για την επιδημία. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων ο ΠΟΥ λαμβάνει γνώση των προειδοποιήσεων που αφορούν τα ξεσπάσματα ασθενειών μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης ή πληροφοριών που εμφανίζονται στον Τύπο, διαπιστώνει επίσης η έκθεση.

Τα τελικά συμπεράσματα του πάνελ θα δημοσιοποιηθούν τον Μάιο στη γενική συνέλευση του ΠΟΥ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM
«Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

Διεθνή / «Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

«Είμαι ευγνώμων που γλίτωσα, αλλά την ίδια στιγμή είμαι πάρα πολύ θυμωμένη, γιατί χάθηκαν συνάδελφοί μου και τόσοι άλλοι άνθρωποι», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από «σκιά» στο προσκήνιο: Ποιος είναι ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Διεθνή / Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από την «σκιά» στο προσκήνιο: Ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Σεμπαστιάν Λεκόρνου, ο πιο σταθερός υπουργός στην κυβέρνηση Μακρόν, ετοιμάζεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γαλλική πολιτική σκηνή, με κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Τουλάχιστον 450 συλλήψεις

Διεθνή / ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Συλλήψεις εκατοντάδων Νοτιοκορεατών

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας εξέφρασε «ανησυχία και λύπη» για το συμβάν, ζητώντας «ειδική μέριμνα ώστε να μην παραβιαστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών μας»
LIFO NEWSROOM
Η Tesla υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Διεθνή / Tesla: Υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Η εταιρεία τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα με στόχο να διασφαλιστεί η παραμονή του Μασκ και η συγκέντρωσή του στην Tesla, παράλληλα με τις ηγετικές του θέσεις στη SpaceX, τη xAI και άλλες εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Διεθνή / Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Απέρριψε επίσης την ιδέα ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων ακόμη και μετά από τελική συμφωνία ειρήνης, λέγοντας πως «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Μόσχα θα τηρήσει τη συνθήκη για τον τερματισμό της εισβολής»
LIFO NEWSROOM