Το εμβόλιο που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά της ελονοσίας αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματικό σε δοκιμή που έγινε στην Μπουρκίνα Φάσο, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση.

 

Το εμβόλιο κατά της ελονοσίας εκτιμάται ότι θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των νεκρών από μια ασθένεια, που σκοτώνει 400.000 άτομα κυρίως μικρά παιδιά κάθε χρόνο. Το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο Ινστιτούτο Jenner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, φαίνεται να είναι έως και 77% αποτελεσματικό όπως προκύπτει από μια δοκιμή σε 450 παιδιά στη Μπουρκίνα Φάσο για 12 μήνες.

 

Το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι το πρώτο που πληροί τον στόχο του ΠΟΥ για 75% αποτελεσματικότητα έναντι της ασθένειας που προκαλείται από τα τσιμπήματα κουνουπιών. Ήδη ξεκινούν μεγαλύτερες δοκιμές, με συμμετοχή 4.800 παιδιών σε τέσσερις χώρες.

 

Ο καθηγητής Adrian Hill, διευθυντής του Ινστιτούτου Jenner, όπου εφευρέθηκε το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, δήλωσε ότι πιστεύει πως το εμβόλιο έχει την δυνατότητα να μειώσει δραστικά τον αριθμό των θανάτων: «Αυτό που ελπίζουμε να κάνουμε είναι να μετατρέψουμε το 400.000 σε μερικές δεκάδες χιλιάδες, τα επόμενα πέντε χρόνια, κάτι που θα κάτι ήταν απολύτως φανταστικό», λέει ο καθηγητής Hill.

 

Το εμβόλιο θα κατασκευαστεί σε μεγάλη κλίμακα και με χαμηλό κόστος, λένε οι ερευνητές, οι οποίοι έχουν συνάψει συμφωνία με το Serum Institute of India, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή εμβολίων στον κόσμο, το οποίο συμμετέχει και στην παρασκευή του εμβολίου Oxford / AstraZeneca Covid-19. Το Serum Institute που έχει αναγκαστεί να καθυστερήσει την προμήθεια του εμβολίου Covid στον υπόλοιπο κόσμο, λόγω της τεράστιας αύξησης των κρουσμάτων στην Ινδία, υποσχέθηκε να χορηγήσει 200 ​​εκατομμύρια δόσεις ετησίως εάν έχει την σχετική άδεια.

 

Ο Hill ανέφερε επίσης ότι το καλύτερο σενάριο θα ήταν η έγκριση του εμβολίου της ελονοσίας μέχρι το τέλος του 2022. Τα παιδιά που έλαβαν μέρος στην μελέτη, ήταν πέντε έως 17 μηνών και ζουν στο Nanoro της Αφρικής, μια περιοχή που περιλαμβάνει 24 χωριά με πληθυσμό περίπου 65.000 ατόμων.

 

Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, δύο έλαβαν το εμβόλιο, είτε με χαμηλή είτε με υψηλή δόση ανοσοενισχυτικού, ενώ η τρίτη ομάδα έλαβε ένα εμβόλιο λύσσας, και ενήργησε ως μάρτυρας. Συνολικά χορηγήθηκαν τρεις δόσεις και έκτοτε έλαβαν μια επιπρόσθετη ενισχυτική δόση. Το εμβόλιο Mosquirix χορηγείται επίσης σε τέσσερις δόσεις. Ο Hill είπε ότι οι μητέρες ήθελαν να φέρουν τα παιδιά τους πίσω για περαιτέρω δόσεις, λόγω της άσχημης εμπειρίας τους από την ελονοσία. Η αποτελεσματικότητα ήταν 77% στην ομάδα ανοσοενισχυτικών υψηλής δόσης και 74% στην ομάδα χαμηλότερης δόσης.

 

Ο Gareth Jenkins, από την οργάνωση Malaria No More UK, δήλωσε ότι ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο για την ελονοσία θα ήταν ένα εξαιρετικά σημαντικό επιπλέον όπλο για να νικηθεί η νόσος, που εξακολουθεί να σκοτώνει πάνω από 270.000 παιδιά κάθε χρόνο. «Για δεκαετίες, Βρετανοί επιστήμονες ήταν στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης νέων τρόπων ανίχνευσης, διάγνωσης, δοκιμής και θεραπείας της ελονοσίας, και πρέπει να συνεχίσουμε να τους υποστηρίζουμε», συμπλήρωσε.

 

«Ένας κόσμος χωρίς ελονοσία είναι ένας κόσμος ασφαλέστερος τόσο για τα παιδιά της Αφρικής που διαφορετικά θα πεθάνουν από αυτήν την ασθένεια, όσο και για εμάς εδώ στη χώρα μας. Οι χώρες που ελευθερώνονται από το βάρος της ελονοσίας θα είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένες για την καταπολέμηση νέων απειλών από ασθένειες που αναπόφευκτα θα εμφανιστούν στο μέλλον», κατέληξε ο Jenkins.

 

Με πληροφορίες από Guardian