Η Pfizer ανακοίνωσε ότι υποβάλλει αίτηση στις αμερικανικές αρμόδιες αρχές για τη χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης για το εμβόλιο της για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με το Reuters.

 

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την Pfizer και την BioNTech, που συνεργάστηκαν στην ανάπτυξη του εμβολίου.

Η κατάθεση της αίτησης στην αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έρχεται μετά την ανακοίνωση των δύο εταιρειών ότι τα τελικά κλινικά αποτελέσματα έδειξαν 95% αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους, δίχως να προκύψουν σημαντικά ζητήματα ασφαλείας.

 

Χθες ο επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, δήλωσε ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να προχωρήσει στη διανομή του εμβολίου «μέσα σε λίγες ώρες» μετά την έγκρισή του. Μιλώντας στο Sky News ανέφερε ότι η Pfizer μπορεί να ξεκινήσει τη διανομή των 20 εκατομμυρίων δόσεων που έχουν ήδη παραχθεί.

 

H Pfizer και η BioNTech αναμένουν ότι η FDA θα χορηγήσει την άδεια επείγουσας χρήσης έως τα μέσα Δεκεμβρίου, προκειμένου να ξεκινήσουν σχεδόν αμέσως οι αποστολές εμβολίων. Η Pfizer εκτιμά ότι θα έχει 50 εκατομμύρια δόσεις έτοιμες έως τα τέλη του χρόνου, που επαρκούν για τον εμβολιασμό 25 εκατομμυρίων ανθρώπων.

 

Η συμβουλευτική επιτροπή της FDA προγραμματίζει να συνεδριάσει στις 8-10 Δεκεμβρίου, για να συζητήσει για το εμβόλιο, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, αλλά οι ημερομηνίες μπορεί να αλλάξουν.

 

 

Αυτή την εβδομάδα η Pfizer ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό που ανέπτυξε με την BioNTech είναι κατά 95% αποτελεσματικό. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Moderna για αποτελεσματικότητα κατά 94,5% του δικού της εμβολίου.

 

Η τελική ανάλυση της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με την Pfizer, έδειξε ότι το εμβόλιο αποτρέπει κατά 95% τη μόλυνση από κορωνοϊό. Ειδικά σε ανθρώπους άνω των 65 ετών, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στον ιό, η προστασία που τους παρέχει το εμβόλιο είναι άνω του 94%.

 

Στις κλινικές δοκιμές με 44.000 εθελοντές, από τους 170 που νόσησαν με Covid-19 μόλις 8 ανήκαν στην ομάδα των εθελοντών που έλαβαν τις δόσεις του εμβολίου και οι υπόλοιποι 162 ήταν άτομα που τους είχε χορηγηθεί placebo για την σύγκριση των αποτελεσμάτων.

 

Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, η πιο συχνή παρενέργεια ήταν το αίσθημα κόπωσης που αναφέρθηκε από το 3,8% των εθελοντών και οι πονοκέφαλοι σε ποσοστό 2%.