Final 4 Euroleague LIVE

Εμβόλιο AstraZeneca: Ευρωπαϊκές χώρες ξαναρχίζουν τη χρήση μετά την ανακοίνωση του ΕΜΑ

Εμβόλιο AstraZeneca: Ευρωπαϊκές χώρες ξαναρχίζουν τη χρήση μετά την ανακοίνωση του ΕΜΑ Facebook Twitter
0

Η Ιταλία, η Κύπρος και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ξεκινούν ξανά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορωνοϊό, μετά τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

 

Ο ΕΜΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι το εμβόλιο που ανέπτυξε η AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό», ότι τα οφέλη του υπερτερούν των πιθανών κινδύνων, όπως και ότι «δεν σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου θρομβοεμβολικών περιστατικών».Παράλληλα ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να «αποκλειστεί αναμφίβολα» μία σύνδεση με μικρό αριθμό «σπάνιων, ασυνήθιστων αλλά πολύ σοβαρών διαταραχών θρομβώσεων», για αυτό τον λόγο θα γίνουν περαιτέρω έρευνες.

 

Έπειτα από την τοποθέτηση του ΕΜΑ, ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι από αύριο, Παρασκευή, θα ξεκινήσει και πάλι η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της Ιταλίας. Στην Πορτογαλία, η χρήση του εμβολίου ξεκινά εκ νέου από τη Δευτέρα. 

 

Από αύριο θα γίνονται κανονικά και στην Κύπρο τα ραντεβού για τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου για τον κορωνοϊό. Την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας πώς θα επαναπρογραμματιστούν τα ραντεβού του διαστήματος 16-18 Μαρτίου, που δεν πραγματοποιήθηκαν.Τόσο στη Λετονία όσο και στη Λιθουανία αρχίζουν επίσης από την Παρασκευή οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Υγείας των δύο χωρών. 
Και η Ισπανία πρόκειται να ξαναξεκινήσει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, από την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα El Pais. Η Ιρλανδία αναμένεται να ανακοινώσει αύριο την απόφασή της σχετικά με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

 

Στη Βουλγαρία, ο οργανισμός φαρμάκων ανακοίνωσε πως η έρευνα για τον θάνατο γυναίκας λίγες ώρες μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca δεν εξακρίβωσε απευθείας σύνδεση με τον εμβολιασμό.

 

«Έχουμε όλους τους λόγους να άρουμε την αναστολή και να ξεκινήσουμε ξανά από αύριο τη χορήγηση του εμβολίου», δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού, Μπόγκνταν Κίριλοφ.

 

Ένας θάνατος στη Σουηδία, την επόμενη εβδομάδα η απόφασηΗ Σουηδία από την άλλη θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα την απόφασή της, καθώς θέλει μερικές ημέρες για να αναλύσει την κατάσταση. «Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας χρειάζεται μερικές ημέρες για να αναλύσει την κατάσταση και το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca στη Σουηδία», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, ο Γιόχαν Κάρλσον.

 

«Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε τη θέση μας όσον αφορά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca», συμπλήρωσε.

Παράλληλα η υπηρεσία ιατρικών προϊόντων της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι μία γυναίκα, χωρίς προβλήματα υγείας, πέθανε σχεδόν μία εβδομάδα μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

 

«Αυτή είναι μια περίπτωση θρόμβων αίματος στις αρτηρίες και στις φλέβες και μεγάλης αιμορραγίας, δηλαδή η σπάνια διαταραχή στην οποία εστιάζει η έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων», δήλωσε η Βερόνικα 'Αρθουρσον, επικεφαλής ασφάλειας φαρμάκων στη Σουηδική Υπηρεσία Ιατρικών Προϊόντων.

Καστέξ και Τζόνσον κάνουν το εμβόλιο

Στη Γαλλία ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ θα κάνει αύριο το εμβόλιο της AstraZeneca, σύμφωνα με το κανάλι BFMTV, σε μια προφανή προσπάθεια να ενισχύσει την εμπιστοσύνη σε αυτό. Ένας ακόμη πρωθυπουργός θα πράξει το ίδιο την Παρασκευή, ο Μπόρις Τζόνσον.Ο Βρετανός διαβεβαίωσε ότι τα εμβόλια της
AstraZeneca και της Pfizer είναι ασφαλή και πρόσθεσε ότι θα εμβολιαστεί αύριο.

«Το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι ασφαλές και το εμβόλιο της Pfizer είναι ασφαλές. Αυτό που δεν είναι ασφαλές είναι να μολυνθούμε από την Covid, για αυτό ακριβώς είναι τόσο σημαντικό να κάνουμε όλοι μας τα εμβόλιά μας μόλις έρθει η σειρά μας», δήλωσε ο Τζόνσον.

«Όπως φαίνεται, θα κάνω το δικό μου αύριο και το κέντρο όπου θα εμβολιαστώ χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης... κι αυτό θα είναι που θα κάνω», συμπλήρωσε.

10 περιστατικά στη ΔανίαΣτο μεταξύ, ο οργανισμός φαρμάκων της Δανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 10 περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων ή θρόμβων αίματος σε ανθρώπους που τους χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca, μεταξύ των οποίων μια περίπτωση που οδήγησε σε θάνατο.Ακόμη δεν έχει καταστεί εφικτό να αποδειχθεί μια σύνδεση μεταξύ αυτών των περιπτώσεων και του εμβολίου, συμπλήρωσε ο οργανισμός.

 

Πέντε σπάνιες περιπτώσεις στη ΒρετανίαΣτη Βρετανία, ο οργανισμός φαρμάκων ανακοίνωσε ότι υπήρξαν πέντε περιπτώσεις ενός σπάνιου τύπου θρομβοεμβολικού επεισοδίου στα εγκεφαλικά αιμοφόρα αγγεία σε ανθρώπους που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca.

 

Και ο MHRA υπογράμμισε ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν κατά πολύ των ενδεχόμενων κινδύνων και ότι η χρήση του πρέπει να συνεχιστεί, ενώ γίνεται έρευνα για τις πέντε περιπτώσεις.

 

"Από τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία δεν μπορεί να συναχθεί ότι οι θρόμβοι αίματος στις φλέβες (φλεβικός θρομβοεμβολισμός) προκαλούνται από το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό», επεσήμανε ο οργανισμός σε ανακοίνωση.
 


Στη Βρετανία έχουν χορηγηθεί 11 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της
AstraZeneca. «Δεδομένου του εξαιρετικά σπάνιου ποσοστού εμφάνισης αυτών των συμβάντων, τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, με τα τελευταία στοιχεία που υποδηλώνουν μείωση κατά 80% στις νοσηλείες και στους θανάτους από τη νόσο COVID, υπερτερούν κατά πολύ των ενδεχόμενων κινδύνων του εμβολίου στις ομάδες κινδύνου που εμβολιάζονται επί του παρόντος στη Βρετανία», επεσήμανε.

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ/ Reuters

 

 

Διεθνή
0

Final 4 Euroleague LIVE

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συντριβή του ελικοπτέρου του Ραϊσι και η προσπάθεια αναβάθμισης του γηρασμένου αεροπορικού στόλου του Ιράν

Διεθνή / Η συντριβή του ελικοπτέρου με τον Ραϊσι και η προσπάθεια του Ιράν να εκσυγχρονίσει την αεροπορία του

Ο Εμπραχίμ Ραΐσι σκοτώθηκε σε ένα ελικόπτερο κατασκευής ΗΠΑ που σχεδιάστηκε για τον πόλεμο του Βιετνάμ, που δείχνει τη δυσκολία του Ιράν να εξασφαλίσει εξαρτήματα εν μέσω κυρώσεων
NEWSROOM