ΕΜΑ: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό

ΕΜΑ: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

 

Ο ΕΜΑ προχώρησε σε ανακοινώσεις σήμερα, έπειτα από την αξιολόγηση των περιστατικών με θρομβώσεις που αναφέρθηκαν σε κάποιες χώρες, τα οποία οδήγησαν κράτη στην απόφαση της αναστολής χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca, μέχρι να υπάρξει γνωμοδότηση του Οργανισμού.



Η επικεφαλής του ΕΜΑ, Έμερ Κουκ, ανακοίνωσε ότι η επιτροπή των ειδικών για την ασφάλεια των φαρμάκων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο που ανέπτυξε η AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν σχετίζεται με τον κίνδυνο θρομβοεμβολικών περιστατικών.

 

Η Κουκ έκανε λόγο για «ξεκάθαρο επιστημονικό συμπέρασμα» της επιτροπής, έπειτα από την αξιολόγηση των περιστατικών. «Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Τα οφέλη του στην προστασία από τον κορωνοϊό και από τον θάνατο και τη νοσηλεία που συνδέεται με αυτόν, υπερτερούν των πιθανών κινδύνων», δήλωσε.

 

«Η επιτροπή κατέληξε ότι το εμβόλιο δεν σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου θρομβοεμβολικών περιστατικών ή θρόμβων αίματος», συμπλήρωσε η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

 

Όμως, η Έμερ Κουκ επεσήμανε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς κάποια σχέση με πολύ σπάνιες περιπτώσεις. «Κατά τη διάρκεια της έρευνας και της αξιολόγησης αρχίσαμε να βλέπουμε έναν μικρό αριθμό περιπτώσεων σπάνιων, ασυνήθιστων αλλά πολύ σοβαρών διαταραχών θρομβώσεων και αυτό προκάλεσε μια πιο εστιασμένη αξιολόγηση», δήλωσε. 

 

«Με βάση τις διαθέσιμες αποδείξεις και έπειτα από ημέρες ανάλυσης σε βάθος εργαστηριακών αποτελεσμάτων, κλινικών αναφορών, εκθέσεων νεκροψίας και περαιτέρω πληροφοριών από κλινικές δοκιμές, ακόμη δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αναμφίβολα μια σύνδεση ανάμεσα σε αυτές τις περιπτώσεις και το εμβόλιο», συμπλήρωσε η επικεφαλής του EMA.


Για αυτό τον λόγο η αρμόδια επιτροπή του Οργανισμού συνέστησε να υπάρξει ενημέρωση για αυτούς τους πιθανούς κινδύνους, διασφαλίζοντας ότι περιλαμβάνονται στις πληροφορίες του προϊόντος. «Εφιστώντας την προσοχή σε αυτές τις πιθανές σπάνιες περιπτώσεις και παρέχοντας πληροφορίες στους επαγγελματίες της Υγείας και τους εμβολιασμένους ανθρώπους, θα βοηθήσει να εντοπιστούν και να περιοριστούν οι όποιες πιθανές παρενέργειες», δήλωσε η Κουκ και πρόσθεσε ότι ξεκινούν περαιτέρω έρευνες «για να κατανοήσουμε περισσότερα για αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις και διενεργούμε στοχευμένες μελέτες παρατήρησης».

 

Παρόλα αυτά η επικεφαλής του ΕΜΑ τόνισε κλείνοντας ότι η επιστημονική θέση του Οργανισμού είναι πως «αυτό το εμβόλιο είναι είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή που προστατεύει τους πολίτες από τον κορωνοϊό».

 

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έδειξε τουλάχιστον 60% αποτελεσματικότητα στις κλινικές δοκιμές στην αποτροπή της νόσησης και πως «οι αποδείξεις στον πραγματικό κόσμο δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερη».

 

Από την πλευρά της η δρ. Σαμπίνε Στράους, επικεφαλής της επιτροπής φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΜΑ, επανέλαβε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και ότι τα οφέλη του είναι πολύ μεγαλύτερα από τους κινδύνους.

 

Τόνισε ότι κατά την έρευνα του Οργανισμού δεν βρέθηκε «καμία απόδειξη για ζήτημα ποιότητας ή ζήτημα για μία παρτίδα» του εμβολίου. Για τα θρομβοεμβολικά περιστατικά είπε ότι διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε καμία αύξηση του συνολικού κινδύνου τέτοιων περιπτώσεων με αυτό το εμβόλιο.

 

«Όμως υπάρχουν ακόμη κάποιες αβεβαιότητες. Έχουμε δει πολύ λίγες περιπτώσεις με μικροσκοπικούς θρόμβους σε πολλαπλά αιμοφόρα αγγεία στις πρώτες 7-14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Αυτές οι περιπτώσεις συνδέονται με πολύ χαμηλά επίπεδα αιμοπετάλια. Αυτή τη στιγμή, οι αποδείξεις που έχουμε δεν είναι επαρκείς για να καταλήξουμε με βεβαιότητα αν αυτά τα περιστατικά προκαλούνται από το εμβόλιο ή όχι», δήλωσε η δρ. Στράους. Συμπλήρωσε ότι θα γίνουν περαιτέρω μελέτες, αλλά υπογράμμισε πως πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια περιστατικά ανάμεσα στους περίπου 20 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντουμπάι: 50 γραμμάρια κοκαΐνης έστειλαν Βρετανίδα ισόβια στο κολαστήριο Αλ Αουίρ

Διεθνή / Ντουμπάι: 50 γραμμάρια κοκαΐνης έστειλαν Βρετανίδα ισόβια στο κολαστήριο Αλ Αουίρ

Η ιστορία της 23χρονης Μία Ο’Μπράιαν σοκάρει: καταδικάστηκε σε ισόβια στο Ντουμπάι για κατοχή 50 γραμμαρίων κοκαΐνης - Η μητέρα της μιλά για φρικτές συνθήκες στην Αλ-Αουίρ, με καταγγελίες για βασανιστήρια, βιασμούς και απάνθρωπη μεταχείριση
LIFO NEWSROOM
Φωτιές σε Πορτογαλία - Ισπανία: Μάχη με τα μέτωπα - Έχουν καεί πάνω από 5,5 εκατ. στρέμματα

Διεθνή / Φωτιές σε Πορτογαλία - Ισπανία: Μάχη με τα μέτωπα - Έχουν καεί πάνω από 5,5 εκατ. στρέμματα

Μόλις την περασμένη Κυριακή, στην Ισπανία τερματίστηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ίσχυε επί εβδομάδες - Στην Πορτογαλία, σε μία μόνο φωτιά επιχειρούν 600 πυροσβέστες
LIFO NEWSROOM
Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM