Την δική τους απάντηση έδωσαν κύκλοι της Κομισιόν στο περιοδικό Spiegel που επέκρινε με δημοσίευμά της την ΕΕ, επειδή αγόρασε λιγότερα εμβόλια για τον κορωνοιό από όσα χρειάζονται οι 27 σε αντίθεση με Βρετανία και ΗΠΑ. 

 

Η Κομισιόν παρακολουθεί τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου και τις κατηγορίες ότι αγόρασε λιγότερα εμβόλια σε σχέση με Βρετανία και ΗΠΑ, σχολίασαν κύκλοι της Κομισιόν απαντώντας ότι «υπάρχουν εμβόλια για όλους».

 

«Αυτός ήταν ένας βασικός στόχος της στρατηγικής μας για τα εμβόλια της ΕΕ, στην οποία έχουν εγγραφεί επίσημα όλα τα κράτη μέλη», αναφέρουν οι κύκλοι της Γερμανίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Γερμανία ήταν εξαρχής ενήμερη για κάθε βήμα της διαδικασίας.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN, «όταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες κανείς δεν ήξερε ποιο εμβόλιο θα εγκριθεί, οπότε προτίμησε να κλείσει συμφωνίες με πολλές  εταιρίες, από το να πάρει πολλά εμβόλια από μόνο μία.»

 

«Ο σκοπός των διαπραγματεύσεών μας ήταν να οικοδομήσουμε ένα χαρτοφυλάκιο με πολλά υποψήφια εμβόλια από διαφορετικές εταιρείες, που χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες, προκειμένου να αυξήσουμε τις πιθανότητες ανάπτυξης εμβολίου που θα ήταν ασφαλές αποτελεσματικό και προσιτό για τους Ευρωπαίους πολίτες», τονίζεται.

 

Spiegel: Το δράμα με τα εμβόλια


Επικριτική στάση κατά της ΕΕ και της Γερμανίας εκφράσει ο αρθρογράφος του περιοδικού Spiegel, που κυκλοφορεί σήμερα.

 

Όπως σημειώνει, η ΕΕ αγόρασε λιγότερα εμβόλια από όσα χρειάζονταν και έτσι η Γερμανία δεν θα έχει διαθέσιμα για να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό των πολιτών της μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι. «Η διαπίστωση έρχεται με καθυστέρηση, γιατί εδώ και μήνες διαφαίνονταν ότι άλλες χώρες θα διέθεταν περισσότερα εμβόλια για να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό και να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την πανδημία. Αλλά Βρυξέλλες και Βερολίνο βρίσκονταν σε απραξία, συχνά με επιχειρήματα αυταρέσκειας, του τύπου ότι η Ευρώπη ελέγχει φαρμακευτικά σκευάσματα καλύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Το ζήτημα είναι ότι τώρα η Γερμανία δεν θα έχει ικανό αριθμό εμβολίων για να αναχαιτίσει την πανδημία μέχρι το καλοκαίρι, γιατί η ΕΕ αγόρασε λιγότερα και τώρα κάνει νέες διαπραγματεύσεις υπό το κράτος της πίεσης χρόνου».

 

Το περιοδικό υπενθυμίζει την αισιόδοξη πρόβλεψη του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν ότι το 60% των Γερμανών θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το καλοκαίρι. Και συνεχίζει: «Η καθυστερημένη έγκριση του εμβολίου της Biontech/Pfizer από την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Φαρμάκων EMA είναι το μικρότερο πρόβλημα. Το μεγαλύτερο είναι ότι η ΕΕ προφανώς αγόρασε μικρότερο αριθμό εμβολίων από όσο έπρεπε, καθυστερημένα και εν μέρει από τη λάθος φαρμακευτική εταιρεία. Και όπως φαίνεται απέρριψε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις που τώρα λείπουν. Για τη γερμανική κυβέρνηση δρομολογείται ήδη ένα δίλημμα με δραματικές συνέπειες. Χωρίς εμβολιασμό σε ευρεία βάση... το φθινόπωρο και ο χειμώνας 2021 θα μπορούσαν να έχουν την ίδια εξέλιξη όπως ο φετινός με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, περιορισμούς επαφών και σκληρό lockdown.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr