Η Ελβετία επιτρέπει στις γυναίκες, μέλη του στρατού, να φορούν γυναικεία εσώρουχα, μία κίνηση που γίνεται για πρώτη φορά, σε μία προσπάθεια να ενθαρρύνει τη στρατολόγηση.

 

Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, η τυπική στολή που δίνεται στους στρατεύσιμους, περιλαμβάνει μόνο ανδρικά εσώρουχα. Η δοκιμή αναμένεται να γίνει τον επόμενο μήνα και θα περιλαμβάνει δύο διαφορετικά σετ γυναικείων εσωρούχων, ένα για τους ζεστούς και ένα για τους ψυχρότερους μήνες.

 

Οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 1% των ελβετικών ενόπλων δυνάμεων, και η χώρα ελπίζει να αυξήσει το ποσοστό αυτό στο 10% μέχρι το 2030.

 

Η Marianne Binder, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελβετίας, σημειώνει ότι η προσφορά στις γυναίκες πιο κατάλληλων εσωρούχων θα τις ενθαρρύνει περισσότερο να ενταχθούν στο στρατό. «Οι στρατιωτικές στολές είναι σχεδιασμένες για τους άνδρες, αλλά αν ο στρατός θέλει να δεχθεί πιο πολλές γυναίκες, απαιτούνται τα προβλεπόμενα μέτρα» είπε.

 

Στις γυναίκες του στρατού δίνονται μέχρι στιγμής ανδρικά εσώρουχα, συνήθως σε μεγαλύτερα νούμερα, κάτι που σίγουρα είναι άβολο.

 

Ο εκπρόσωπος του στρατού, Kaj-Gunnar Sievert δήλωσε ότι τα ρούχα και άλλα αξεσουάρ που δίνονται στον στρατό είναι ξεπερασμένα. Τα νέα πιο λειτουργικά εσώρουχα για τις γυναίκες θα αποτελούνται από κοντά εσώρουχα για το καλοκαίρι και μακριά για τον χειμώνα, ανέφερε στον ελβετικό ενημερωτικό ιστότοπο Watson.

 

Ο κ. Sievert  δήλωσε ότι εξετάζονται κι άλλες αλλαγές σχετικά με τις προμήθειες του στρατού, όπως τα ρούχα μάχης, τα προστατευτικά γιλέκα και τα σακίδια πλάτης. «Θα εστιάσουμε στην εφαρμογή και τη λειτουργικότητα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα μεγέθη ήταν μέχρι τώρα περιορισμένα.

 

Η ελβετίδα υπουργός Άμυνας, Viola Amherd χαιρέτισε την κίνηση αυτή λέγοντας ότι η συμβατότητα χρειάζεται βελτίωση.

 

Με πληροφορίες από BBC