Έκθεση ΠΟΥ για προέλευση κορωνοϊού: Τα ασαφή αποτελέσματα και η καχυποψία

Έκθεση ΠΟΥ για προέλευση κορωνοϊού: Τα ασαφή αποτελέσματα και η καχυποψία Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Εμπειρογνώμονες που εξετάζουν την προέλευση του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα, θα συμπληρώσουν μια αρχική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, αλλά οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Θα υπάρξουν συμπληρωματικές αξιολογήσεις, αυτό αναμένουμε», είπε σε μια διαδικτυακή ενημέρωση, προσθέτοντας ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.

Την περασμένη Τρίτη όταν δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση, ο Τέντρος κατήγγειλε πως οι εμπειρογνώμονες που ταξίδεψαν στην Κίνα για να ερευνήσουν την προέλευση του νέου κορωνοϊού δεν είχαν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα. Ζήτησε επιπλέον έρευνες για την θεωρία σύμφωνα με την οποία ο νέος κορωνοϊός ενδέχεται να διέφυγε από το εργαστήριο Ιολογίας της Ουχάν, που διαχειρίζεται και μελετά τους κορωνοϊούς και βρίσκεται στην πόλη - επίκεντρο της επιδημίας Covid-19, όπου εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο 2019 η νόσος για να διαδοθεί στην συνέχεια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην έκθεσή της, που συντάχθηκε από κοινού με Κινέζους επιστήμονες, η ομάδα του ΠΟΥ η οποία ερεύνησε για τέσσερις εβδομάδες στην Ουχάν και στη γύρω περιοχή, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αναφέρει ότι ο ιός πιθανότατα μεταδόθηκε από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους μέσω κάποιου άλλου ζώου, ενός ενδιάμεσου ξενιστή. Η πιθανότητα να διέρρευσε από κάποιο εργαστήριο κρίνεται «εξαιρετικά απίθανη».

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το αν το κινεζικό καθεστώς άσκησε πιέσεις στην αποστολή του ΠΟΥ ο δανός Πέτερ Μπεν Εμπάρεκ απάντησε: «Όσο βρισκόμασταν στη Γουχάν μάς ακολουθούσαν σε κάθε μας βήμα. Η πίεση ήταν μεγάλη. Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές είχαν τεράστιο ενδιαφέρον για τα συμπεράσματά μας. Υπήρχε συνεπώς μεγάλη πολιτική πίεση και από χώρες εκτός Κίνας. Καταφέραμε ωστόσο να κάνουμε σωστά και ευσυνείδητα τη δουλειά μας».

Θα παραμείνει η καχυποψία για το ξεκίνημα της πανδημίας;

Οι ειδικοί τονίζουν στην έκθεση ότι θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες και ως προς τη θεωρία διαρροής του ιού από εργαστήριο, ακόμα και αν αποκλείουν σχεδόν αυτό το ενδεχόμενο. Ανοιχτό παραμένει ωστόσο αν το πόρισμα του ΠΟΥ καταφέρει να διαλύσει τη καχυποψία της διεθνούς κοινής γνώμης γύρω από το ξεκίνημα της πανδημίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και deutsche welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM