Έκθεση ΟΗΕ: Το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού θεωρεί ότι ένας άνδρας μπορεί να χτυπά τη σύντροφό του

Έκθεση ΟΗΕ: Το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού θεωρεί ότι ένας άνδρας δικαιολογείται να χτυπά τη σύντροφό του Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Καμία πρόοδος στον περιορισμό ως προς τα έμφυλα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις στις κοινωνίες δεν σημειώθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

Σχεδόν εννέα στους 10 άνδρες και γυναίκες έχουν θεμελιώδεις προκαταλήψεις εις βάρος των γυναικών. Την ίδια ώρα, αναφορικά με τα έμφυλα στερεότυπα, το ποσοστό των ανθρώπων που έχει υιοθετήσει τουλάχιστον μία προκατάληψη δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου την προηγούμενη δεκαετία, αναφέρει η ίδια έκθεση.

«Τα κοινωνικά πρότυπα που βασίζονται στα έμφυλα στερεότυπα είναι ευρέως διαδεδομένα στον κόσμο», τόσο μεταξύ των ανδρών όσο και μεταξύ των γυναικών, με «σχεδόν το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού να ενστερνίζεται τουλάχιστον ένα στερεότυπο» από τα επτά που εξετάστηκαν από το πρόγραμμα του ΟΗΕ για την ανάπτυξη (UNDP). «Οι προκαταλήψεις αυτές είναι διαδεδομένες μεταξύ των ανδρών και των γυναικών, γεγονός που καταδεικνύει ότι είναι βαθιά ριζωμένες και επηρεάζουν σε αντίστοιχο βαθμό τους άνδρες και τις γυναίκες», αναφέρει η έκθεση.

Το πρόγραμμα του ΟΗΕ για την ανάπτυξη βασιζόμενο σε στοιχεία του World Values Survey, ενός διεθνούς ερευνητικού προγράμματος που εξετάζει την εξέλιξη των αξιών και των πεποιθήσεων στον κόσμο, από 80 χώρες που καλύπτουν το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού δημιούργησε το Gender Social Norms Index. Τα στοιχεία αυτά αφορούν τις περιόδους 2010- 2014 και 2017- 2022.

Σε 38 από τις χώρες που εξετάστηκαν το ποσοστό των ατόμων με τουλάχιστον μία προκατάληψη εις βάρος των γυναικών μειώθηκε στο 84,6% από 86,9% που ήταν πριν μία δεκαετία. Για παράδειγμα, σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός (49%) εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι πολιτικοί ηγέτες από τις γυναίκες και μόνο το 27% πιστεύει ότι είναι σημαντικό για τη δημοκρατία οι γυναίκες να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες.

Εξάλλου το 46% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτιμά ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο δικαίωμα στην εργασία, ενώ το 43% ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι επικεφαλής επιχειρήσεων. Επίσης το 28% πιστεύει ότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι πιο σημαντική για τους άνδρες. «Πρέπει να αλλάξουμε τα έμφυλα στερεότυπα, τα κοινωνικά πρότυπα, αλλά ο τελικός στόχος είναι να αλλάξουν οι σχέσεις εξουσίας μεταξύ των γυναικών και των ανδρών», σχολίασε η Αρόα Σαντιάγο ειδική σε θέματα φύλου στο πρόγραμμα του ΟΗΕ για την ανάπτυξη.

Αναφορικά με τη βία εναντίον των γυναικών, παραμένουν ανησυχητικές οι απόψεις, με το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού να θεωρεί ότι ένας άνδρας δικαιολογείται να χτυπά τη σύντροφό του. Οι προκαταλήψεις αυτές αποτελούν «εμπόδια» για τις γυναίκες και οδηγούν σε «παραβιάσεις» των δικαιωμάτων τους. Η ίδια έκθεση προειδοποιεί πως «Αν δεν αντιμετωπίσουμε τα κοινωνικά έμφυλα στερεότυπα, δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε την ισότητα ανδρών-γυναικών, ούτε τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης».

«Τα κοινωνικά πρότυπα που περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών επηρεάζουν αρνητικά την κοινωνία στο σύνολό της, καθυστερώντας την πρόοδο της ανθρώπινης ανάπτυξης», σχολίασε ο Πέδρο Κονσεϊσάο διευθυντής του προγράμματος. «Όλος ο κόσμος θα βγει κερδισμένος, αν είναι εγγυημένες η ελευθερία και η ισχύς των γυναικών», τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Πώς από «παρίας» επί Μπάιντεν έγινε «φοβερός τύπος» από τον Τραμπ

Διεθνή / Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Πώς από «παρίας» επί Μπάιντεν έγινε «φοβερός τύπος» από τον Τραμπ

Ο Τραμπ επιδιώκει σημαντικά οικονομικά οφέλη και έναν ενισχυμένο ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ ο μπιν Σαλμάν θέλει έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθειά του να εκσυγχρονίσει τη Σαουδική Αραβία και να ασκήσει περιφερειακή εξουσία
LIFO NEWSROOM
Τηλεδιάσκεψη Τραμπ, Ερντογάν, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και Αχμέντ αλ Σαράα μετά την άρση κυρώσεων στη Συρία

Διεθνή / Τηλεδιάσκεψη Τραμπ, Ερντογάν, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και Αχμέντ αλ Σαράα μετά την άρση κυρώσεων στη Συρία

Ο Ερντογάν δήλωσε κατά την διάρκεια της επικοινωνίας ότι η απόφαση του αμερικανού προέδρου για την άρση των κυρώσεων κατά της Δαμασκού είναι ιστορικής σημασίας
LIFO NEWSROOM
Μειώθηκε η ποινή των αδελφών Μενέντεζ για τη δολοφονία των γονιών τους - Ανοίγει ο δρόμος για την αποφυλάκιση

Διεθνή / Μειώθηκε η ποινή των αδελφών Μενέντεζ για τη δολοφονία των γονιών τους - Ανοίγει ο δρόμος για την αποφυλάκιση

Ο Λάιλ και ο Έρικ Μενέντεζ είχαν καταδικαστεί το 1996 σε ισόβια χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης για τη δολοφονία των γονιών τους, Χοσέ και Κίτι Μενέντεζ, στο σπίτι τους στο Μπέβερλι Χιλς το 1989
LIFO NEWSROOM
Κιμ Καρντάσιαν: «Σε συγχωρώ» - H συγκινητική στιγμή με τον φερόμενο εγκέφαλο της ληστείας στη δίκη

Διεθνή / Κιμ Καρντάσιαν: «Σε συγχωρώ» - H συγκινητική στιγμή με τον φερόμενο ως εγκέφαλο της ληστείας στη δίκη

Η Κιμ Καρντάσιαν σε μία εξαιρετικά φορτισμένη στιγμή κατά τη διάρκεια της δίκης απευθύνθηκε σε έναν εκ των κατηγορούμενων, απαντώντας του σε επιστολή που της είχε γράψει ζητώντας τη συγχώρεσή της
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινοί στρατιωτικοί παραδέχονται ότι επίκειται πείνα στη Γάζα αν δεν αποκατασταθούν οι αποστολές βοήθειας

Διεθνή / Ισραηλινοί στρατιωτικοί παραδέχονται ότι επίκειται πείνα στη Γάζα αν δεν αποκατασταθούν οι αποστολές βοήθειας

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για επικείμενη πείνα στη Γάζα αν δεν αποκατασταθούν οι αποστολές βοήθειας - Η κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται καθώς συνεχίζεται ο αποκλεισμός
LIFO NEWSROOM