Εκτελέστηκε ο βομβιστής της πολύνεκρης επίθεσης στη Βομβάη το 1993

Εκτελέστηκε ο βομβιστής της πολύνεκρης επίθεσης στη Βομβάη το 1993 Facebook Twitter
EPA/HARISH TYAGI
0

Οι ινδικές αρχές εκτέλεσαν με κρεμάλα τον Γιακούμπ Μέμον, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τον κεντρικό του ρόλο στη χειρότερη βομβιστική επίθεση της χώρας, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 257 άτομα στη Βομβάη το 1993.


Ο Μέμον θανατώθηκε την ημέρα που έκλεινε τα 53 του χρόνια στο συγκρότημα φυλακών της δυτικής πόλης Νάγκπουρ στις 4:30 π.μ. ώρα Ελλάδας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.


Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας απέρριψε χθες την αίτηση αναστολής της εκτέλεσης, ποινή την οποία αρκετοί δικηγόροι και δικαστές χαρακτήρισαν πολύ σκληρή, ιδιαίτερα εν όψει της βοήθειας που έδωσε ο Μέμον στις αρχές για την εξιχνίαση του αιματηρού επεισοδίου. Ο δικηγόρος του είχε ζητήσει να μετατραπεί η ποινή σε ισόβια, λέγοντας ότι ο πελάτης του υπέφερε από σχιζοφρένεια.

Η περίπτωσή του Μέμον δημιούργησε αντιπαράθεση στην Ινδία, καθώς η αστυνομία εξακολουθεί να πιστεύει πως ο αδερφός του και ένας μαφιόζος αρχηγός ήταν οι εγκέφαλοι πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις που είχαν διαπραχθεί ως αντίποινα για την καταστροφή ενός αρχαίου ισλαμικού τεμένους από φανατικούς ινδουιστές το 1992. Και οι δύο αυτοί άντρες καταζητούνται.

Η Διεθνής Αμνηστία, που έχει λάβει θέση ενάντια στη θανατική καταδίκη, είχε χαρακτηρίσει προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες αναστολής της εκτέλεσης του Μέμον ως ένα απογοητευτικό βήμα προς τα πίσω. «Η επιβολή της θανατικής καταδίκης στην Ινδία είναι αυθαίρετη, δημιουργεί διακρίσεις, και συχνά χρησιμοποιείται δυσανάλογα εναντίον των φτωχών», σημείωσε σε ανακοίνωση η οργάνωση.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Σι Τζινπίνγκ: Τον Απρίλιο στην Κίνα ο Αμερικανός πρόεδρος

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Ετοιμάζει ταξίδι στην Κίνα, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σι Τζινπίνγκ

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Σι Τζινπίνγκ να επαναλαμβάνει ότι η Κίνα στηρίζει όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρήνη
LIFO NEWSROOM
«Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Διεθνή / «Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο μέτωπο του πολέμου σχολιάζουν το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης, με κάποιους να το απορρίπτουν πλήρως και άλλους να δηλώνουν πως «είναι ώρα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε ένα πράγμα»
LIFO NEWSROOM
Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Διεθνή / Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Ο Άντριου στερήθηκε τους βασιλικούς του τίτλους και τις τιμητικές διακρίσεις τον περασμένο μήνα, καθώς η βασιλική οικογένεια προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις επικρίσεις για τη σχέση του με τον Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM