Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερ εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερς εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι χάκερ δεν δίστασαν να εκμεταλλευτούν ακόμη και την είδηση του θανάτου του πάπα Φραγκίσκου, προκειμένου να στήσουν κακόβουλες απάτες και να αποσπάσουν προσωπικά δεδομένα από ανυποψίαστους χρήστες του διαδικτύου, όπως αποκαλύπτει έρευνα της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Check Point, που δημοσιεύθηκε στο POLITICO.

Η Check Point εντόπισε πλήθος αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης – μεταξύ αυτών στο Instagram και στο TikTok – οι οποίες χρησιμοποιούσαν ψευδείς ειδήσεις ή περιεχόμενο παραγόμενο από τεχνητή νοημοσύνη (AI), με στόχο να παραπλανήσουν χρήστες και να τους οδηγήσουν σε συνδέσμους που οδηγούν σε κακόβουλους ιστότοπους.

Ψευδείς σελίδες Google και κάρτες δώρων

Σε μία χαρακτηριστική περίπτωση, σύνδεσμος που προβαλλόταν μέσω μιας ψευδούς είδησης για τον Πάπα, οδηγούσε σε πλαστή σελίδα της Google, η οποία προωθούσε απάτη με κάρτες δώρων. Οι χρήστες καλούνταν να καταχωρήσουν προσωπικά τους στοιχεία ή ακόμη και να καταβάλουν χρήματα για να εξαργυρώσουν το ανύπαρκτο δώρο.

Σε άλλη περίπτωση, βίντεο στο TikTok ισχυριζόταν ότι η είδηση για τον θάνατο του Ποντίφικα ήταν ψευδής, επιχειρώντας να δημιουργήσει σύγχυση και να προωθήσει την αναπαραγωγή του περιεχομένου. Παράλληλα, εντοπίστηκαν και εικόνες του Πάπα που είχαν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη.

«Οι κυβερνοεγκληματίες ευημερούν στο χάος και την περιέργεια», σχολιάζει ο μηχανικός ασφαλείας της Check Point, Ράφα Λόπεζ. «Κάθε φορά που προκύπτει ένα μείζον γεγονός, παρατηρούμε έξαρση στις επιθέσεις και τις απάτες που στοχεύουν στο δημόσιο ενδιαφέρον».

Το φαινόμενο έχει ονομαστεί "cyber threat opportunism", δηλαδή "κυβερνοαπειλή ευκαιρίας", και είχε κορυφωθεί κατά την περίοδο της πανδημίας, όταν η Google αποκάλυψε ότι δεχόταν καθημερινά 18 εκατ. e-mails με malware και phishing μηνύματα που σχετίζονταν με την Covid-19.

Μέχρι στιγμής, οι πλατφόρμες Meta (ιδιοκτήτρια του Instagram) και TikTok δεν έχουν ανταποκριθεί σε αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με τα ευρήματα της Check Point.

Η υπόθεση υπενθυμίζει την ευαλωτότητα των ψηφιακών πλατφορμών σε περιόδους κοινωνικής αναστάτωσης ή υψηλού ενδιαφέροντος και την ανάγκη ενισχυμένων μηχανισμών ελέγχου και άμεσης αντίδρασης.

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεφρά για μετρητά: Μία ματιά σε ένα παγκόσμιο δίκτυο εμπορίας οργάνων

Διεθνή / Νεφρά για μετρητά στην Κένυα: Μέσα σε ένα από τα πιο σκοτεινά δίκτυα εμπορίας οργάνων στον κόσμο

Πίσω από το δίκτυο, στο οποίο νεαροί άνδρες πωλούν τα νεφρά τους για μερικές χιλιάδες δολάρια, φαίνεται να βρίσκεται ένας Ισραηλινός επιχειρηματίας
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
Γάζα: Καμία διανομή βοήθειας παρά την είσοδο φορτηγών, λέει ο ΟΗΕ

Διεθνή / Γάζα: Δεν έχει διανεμηθεί καμία βοήθεια παρά την είσοδο φορτηγών, λέει ο ΟΗΕ

Μια ομάδα περίμενε για αρκετές ώρες μέχρι να της επιτραπεί η πρόσβαση στην περιοχή, αλλά «δυστυχώς, δεν κατάφεραν να μεταφέρουν τις προμήθειες στην αποθήκη μας», καταγγέλλει ο ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM
Ουισκόνσιν: 11χρονος σκοτώθηκε κατά λάθος από τον αδελφό του με όπλο που βρέθηκε στο σπίτι

Διεθνή / Ουισκόνσιν: 11χρονος σκοτώθηκε κατά λάθος από τον αδελφό του με όπλο που βρέθηκε στο σπίτι

Η αστυνομία ανέφερε ότι το αγόρι πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδελφό του, χωρίς ωστόσο να δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες για την ηλικία του ή τις συνθήκες υπό τις οποίες βρέθηκε στα χέρια του το όπλο
LIFO NEWSROOM