Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερ εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερς εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι χάκερ δεν δίστασαν να εκμεταλλευτούν ακόμη και την είδηση του θανάτου του πάπα Φραγκίσκου, προκειμένου να στήσουν κακόβουλες απάτες και να αποσπάσουν προσωπικά δεδομένα από ανυποψίαστους χρήστες του διαδικτύου, όπως αποκαλύπτει έρευνα της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Check Point, που δημοσιεύθηκε στο POLITICO.

Η Check Point εντόπισε πλήθος αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης – μεταξύ αυτών στο Instagram και στο TikTok – οι οποίες χρησιμοποιούσαν ψευδείς ειδήσεις ή περιεχόμενο παραγόμενο από τεχνητή νοημοσύνη (AI), με στόχο να παραπλανήσουν χρήστες και να τους οδηγήσουν σε συνδέσμους που οδηγούν σε κακόβουλους ιστότοπους.

Ψευδείς σελίδες Google και κάρτες δώρων

Σε μία χαρακτηριστική περίπτωση, σύνδεσμος που προβαλλόταν μέσω μιας ψευδούς είδησης για τον Πάπα, οδηγούσε σε πλαστή σελίδα της Google, η οποία προωθούσε απάτη με κάρτες δώρων. Οι χρήστες καλούνταν να καταχωρήσουν προσωπικά τους στοιχεία ή ακόμη και να καταβάλουν χρήματα για να εξαργυρώσουν το ανύπαρκτο δώρο.

Σε άλλη περίπτωση, βίντεο στο TikTok ισχυριζόταν ότι η είδηση για τον θάνατο του Ποντίφικα ήταν ψευδής, επιχειρώντας να δημιουργήσει σύγχυση και να προωθήσει την αναπαραγωγή του περιεχομένου. Παράλληλα, εντοπίστηκαν και εικόνες του Πάπα που είχαν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη.

«Οι κυβερνοεγκληματίες ευημερούν στο χάος και την περιέργεια», σχολιάζει ο μηχανικός ασφαλείας της Check Point, Ράφα Λόπεζ. «Κάθε φορά που προκύπτει ένα μείζον γεγονός, παρατηρούμε έξαρση στις επιθέσεις και τις απάτες που στοχεύουν στο δημόσιο ενδιαφέρον».

Το φαινόμενο έχει ονομαστεί "cyber threat opportunism", δηλαδή "κυβερνοαπειλή ευκαιρίας", και είχε κορυφωθεί κατά την περίοδο της πανδημίας, όταν η Google αποκάλυψε ότι δεχόταν καθημερινά 18 εκατ. e-mails με malware και phishing μηνύματα που σχετίζονταν με την Covid-19.

Μέχρι στιγμής, οι πλατφόρμες Meta (ιδιοκτήτρια του Instagram) και TikTok δεν έχουν ανταποκριθεί σε αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με τα ευρήματα της Check Point.

Η υπόθεση υπενθυμίζει την ευαλωτότητα των ψηφιακών πλατφορμών σε περιόδους κοινωνικής αναστάτωσης ή υψηλού ενδιαφέροντος και την ανάγκη ενισχυμένων μηχανισμών ελέγχου και άμεσης αντίδρασης.

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ Χ XCHAT

Διεθνή / Έλον Μασκ: Η X λανσάρει το XChat, μία αυτόνομη εφαρμογή μηνυμάτων

Η εφαρμογή περιλαμβάνει λειτουργίες που εστιάζουν στην ιδιωτικότητα, όπως η δυνατότητα απενεργοποίησης των στιγμιότυπων οθόνης και η αποστολή μηνυμάτων που διαγράφονται αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά
THE LIFO TEAM
ΝΑΠΟΛΗ ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ

Διεθνή / Νάπολη: Ένοπλοι ληστές κράτησαν 25 ομήρους σε τράπεζα - Διέφυγαν μέσω υπόγειας σήραγγας

Παρόμοια ληστεία είχε σημειωθεί το 2020 σε υποκατάστημα της Crédit Agricole στο Milan, όπου οι δράστες χρησιμοποίησαν επίσης το αποχετευτικό δίκτυο για να αποκτήσουν πρόσβαση και να διαφύγουν
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΝΑΡΚΕΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Τι είδους νάρκες έχει τοποθετήσει το Ιράν στα Στενά του Ορμούζ και πώς θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να τις απομακρύνουν;

Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να ξεκινήσει επιχειρήσεις κατά των ναρκών στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για το άνοιγμα των Στενών, όμως η αποναρκοθέτηση είναι μια επίπονη και επικίνδυνη διαδικασία
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση σε σχολείο στην Τουρκία: 162 συλλήψεις μετά από αναρτήσεις που εξυμνούσαν την τραγωδία

Μαζικές συλλήψεις στην Τουρκία ακολούθησαν τις αιματηρές επιθέσεις σε σχολεία, μετά από αναρτήσεις στα social media που φέρεται να εξυμνούσαν τα περιστατικά και προκάλεσαν έντονη ανησυχία για τη δημόσια ασφάλεια
THE LIFO TEAM