Εκλογές στην Τουρκία: Έκλεισαν οι κάλπες- Ξεκίνησε η καταμέτρηση ψήφων

Εκλογές Τουρκία: Έκλεισαν οι κάλπες χωρίς σοβαρά προβλήματα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Έκλεισαν τα σχεδόν 200.000 εκλογικά τμήματα στις 17.00 τοπική και ώρα Ελλάδος σε μία ψηφοφορία για τις εκλογές στην Τουρκία, που δεν σημαδεύτηκε από κάποιο αξιοσημείωτο συμβάν.

Όπως ανέφερε η Lifo στην ανταπόκρισή της  για τις τουρκικές εκλογές με εξαίρεση μερικές σποραδικές αναφορές για παρατυπίες σε εκλογικά κέντρα της Ανατολής, όλα φαίνεται πως κύλησαν ομαλά. 

Πάνω από 191 χιλιάδες κάλπες στήθηκαν σε 973 περιφέρειες και 1094 εκλογικές επιτροπές περιφερειών σε όλη την Τουρκία. Οι Τούρκοι ψηφοφόροι κλήθηκαν να εκλέξουν τον 13ο πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας και να ανανεώσουν την σύνθεση του κοινοβουλίου.

Τα πρώτα αξιόπιστα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά νωρίς το βράδυ. Σύμφωνα με τον τουρκικό εκλογικό νόμο, η ανακοίνωση οποιουδήποτε αποτελέσματος απαγορεύεται μέχρι τις 9 μ.μ. Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής θα μπορούσε να υπάρχει μια καλή ένδειξη για το αν θα υπάρξει επαναληπτική ψηφοφορία για την προεδρία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήγε στην Άγκυρα για να παρακολουθήσει τα εκλογικά αποτελέσματα. Ο Τούρκος πρόεδρος μοιράστηκε ένα μήνυμα στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. 

Στην ανάρτησή του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Αγαπητοί μου φίλοι και συνάδελφοι. Η διαδικασία ψηφοφορίας ολοκληρώθηκε με τρόπο που αρμόζει στη δημοκρατία μας, δόξα τω Θεώ. Τώρα, όπως πάντα, ήρθε η ώρα να φροντίσουμε τις κάλπες. Συνεχίστε για να προστατεύσουμε τη βούληση του έθνους μας μέχρι να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα». 

Νωρίτερα κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος είχε δηλώσει: «Είναι σημαντικό όλοι οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν απρόσκοπτα μέχρι στις 17.00 για να δείξουν την δύναμη της τουρκικής δημοκρατίας».

Από την πλευρά του ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, βασικός αντίπαλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού ψήφισε στην Άγκυρα δήλωσε: «Η δημοκρατία έλειψε σε όλους μας. Μας έλειψε να είμαστε μαζί, να αγκαλιαζόμαστε. Θα δείτε, η άνοιξη θα επιστρέψει σε αυτή τη χώρα, αν το θέλει ο Θεός, και θα διαρκέσει για πάντα».

Επίσης ο πρόεδρος του κόμματος Saadet, Τεμέλ Καραμολάογλο, μέλος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, ανέφερε: «Το έθνος μας θα καθορίσει την τελική του επιλογή σήμερα. Εάν υπάρξουν μικρά αντικρουόμενα ζητήματα, θα επιλυθούν μέχρι αύριο». 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα: Απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

Διεθνή / Κίνα: Απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

Το Πεκίνο παρουσιάζει τις ασκήσεις ως «αυστηρή τιμωρία» του Λάι Τσινγκ-Τε - Θεώρησαν πως ο λόγος που εκφώνησε στην ορκωμοσία του ισοδυναμούσε με αναγγελία της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν
NEWSROOM