Εκλογές στην Τουρκία: Από 27 Απριλίου ξεκινούν να ψηφίζουν οι Τούρκοι του εξωτερικού

Εκλογές στην Τουρκία: Από τις 27 Απριλίου ξεκινούν να ψηφίζουν οι Τούρκοι του εξωτερικού Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images / Αρχείου
0

Από τις 27 Απριλίου οι Τούρκοι του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίσουν στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της χώρας της 14 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Τούρκων πολιτών του εξωτερικού θα ξεκινήσει στα συνοριακά περάσματα και σε εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό στις 27 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις 9 Μαΐου.

Η Τουρκία διεξάγει στις 14 Μαΐου μία από τις κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές των τελευταίων ετών.

Βάσει του Συντάγματος, αν κανένας υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές δεν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 28 Μαΐου. Σε αυτήν την περίπτωση, οι Τούρκοι πολίτες στο εξωτερικό μπορούν να ψηφίσουν μεταξύ 20 και 24 Μαΐου, σύμφωνα με το YSK.

Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές θεωρούνται μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο 69χρονος βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 20 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, μια συμμαχία έξι κομμάτων όρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, 74 ετών, ως τον κοινό υποψήφιο για να προσπαθήσει να δώσει τέλος στην ηγεμονία Ερντογάν. Παράλληλα, μικρότερα κόμματα θέλουν επίσης να ορίσουν δικούς τους υποψηφίους.

Νέες δημοσκοπήσεις αυτής της εβδομάδας έδειξαν ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ερντογάν κατά περισσότερες των 10 ποσοστιαίες μονάδες στις προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), που αναμένεται να παίξει τον ρόλο ρυθμιστή στις εκλογές, θα ορίσει τον δικό του υποψήφιο ή αν θα στηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, DPA

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΑΝ ΜΑΚΚΕΛΕΝ ΛΟΑΤΚΙ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ

Διεθνή / Ο Ίαν ΜακΚέλεν σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της ποινικοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

Ο ηθοποιός ένωσε τις δυνάμεις του με τους διαδηλωτές στο κέντρο του Λονδίνου, ενάντια στους νόμους που ισχύουν σε 29 χώρες της Κοινοπολιτείας, όπου οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις παραμένουν παράνομες
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΑΜΠ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΙΦΛΙΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

Διεθνή / Γιατί η κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Τιφλίδα εγείρει ανησυχίες;

Το project φέρνει στο προσκήνιο νέα ερωτήματα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, καθώς συνδέεται με γη που ανήκει εν μέρει στην οικογένεια του φιλορώσου δισεκατομμυριούχου και de facto ηγέτη της Γεωργίας, Bidzina Ivanishvili, ο οποίος βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2024
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / Η άφιξη των Βρετανών ταξιδιωτών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια πρέπει να είναι τρεις ώρες πριν την αναχώρησή τους

Το νέο σύστημα εισόδου-εξόδου που αντικαθιστά τις σφραγίδες στα διαβατήρια με ψηφιακή καταγραφή προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στους συνοριακούς ελέγχους
THE LIFO TEAM
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δηλώνει πως οι ΗΠΑ είναι «απολύτως ικανές να ξαναρχίσουν τις επιθέσεις στο Ιράν»

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας δηλώνει πως είμαστε «απολύτως ικανοί να ξαναρχίσουμε τις επιθέσεις στο Ιράν»

Ο Πιτ Χέγκσεθ τόνισε ακόμη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει «υπομονετικός» και επιδιώκει μια «μεγάλη συμφωνία» που θα εγγυάται ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο
THE LIFO TEAM