NEO VIDCAST

Εκλογές ΗΠΑ: «Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ο Χίτλερ» λέει η Μελάνια

Εκλογές ΗΠΑ: «Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ο Χίτλερ» λέει η Μελάνια Facebook Twitter
Φωτ: Getty
0

Η σύζυγος του Ντόναλντ Τραμπ, Μελάνια, απέρριψε σήμερα τον παραλληλισμό του πρώην προέδρου και υποψηφίου με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα για τον Λευκό Οίκο, με τον Αδόλφο Χίτλερ.

Μετά την κριτική που δέχτηκε για δηλώσεις τις οποίες φέρεται να έκανε –και τις οποίες διέψευσε– για τον Χίτλερ, αλλά και τα ρατσιστικά σχόλια ενός κωμικού ηθοποιού στην προεκλογική συγκέντρωσή του στη Νέα Υόρκη την Κυριακή, ο Τραμπ διαβεβαίωσε την Δευτέρα ότι είναι «το αντίθετο του ναζιστή».

Σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News σήμερα, η Μελάνια Τραμπ χαρακτήρισε «φρικτή» τη σύγκριση του συζύγου της με τον ηγέτη της ναζιστικής Γερμανίας. «Δεν είναι ο Χίτλερ και όλοι οι υποστηρικτές του τον στηρίζουν επειδή θέλουν να δουν τη χώρα τους να επιτυγχάνει», είπε. «Οι άνθρωποι βλέπουν τι συμβαίνει στη χώρα τους και ξέρουν τι είδους ηγέτη θέλουν. Θέλουν ευημερία, θέλουν την επιστροφή του αμερικάνικου ονείρου», πρόσθεσε.

Η Μελάνια Τραμπ επιβεβαίωσε επίσης ότι ο σύζυγός της «δεν ξαφνιάστηκε καθόλου», όπως είχε πει και ο ίδιος όταν κυκλοφόρησαν τα απομνημονεύματά της, για τη θέση που πήρε εκείνη υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση.

«Ο Τραμπ θαυμάζει τους στρατηγούς του Χίτλερ για την αφοσίωσή τους» λέει πρώην συνεργάτης του

Ο στρατηγός εν αποστρατεία Τζον Κέλι, ο οποίος διετέλεσε προσωπάρχης του Λευκού Οίκου στην κυβέρνηση Τραμπ,  σε συνέντευξή του δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος επαίνεσε τους στρατηγούς του Αδόλφου Χίτλερ για την αφοσίωσή τους και τόνισε ότι ρεπουμπλικάνος υποψήφιος εμπίπτει στον «γενικό ορισμό του φασίστα».

Τα σχόλια του Τζον Κέλι, δύο εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές εκλογές, είναι τα τελευταία σε μια σειρά προειδοποιήσεων από πρώην συνεργάτες του Τραμπ σχετικά με το πώς βλέπει την προεδρία και πώς θα ασκούσε την εξουσία αν επέστρεφε στο αξίωμα.

«Ας εξετάσουμε τον ορισμό του φασισμού: είναι ακροδεξιά, αυταρχική, υπερεθνικιστική πολιτική ιδεολογία και κίνημα, που χαρακτηρίζεται από δικτατορικό ηγέτη, κεντρική αυταρχική διεύθυνση, μιλιταρισμό, βίαιη καταστολή της αντιπολίτευσης, πίστη σε

φυσική κοινωνική ιεραρχία», είπε ο 74χρονος Κέλι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα New York Times και δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

«Κατά συνέπεια, ασφαλώς, με βάση την εμπειρία μου, αυτά τα πράγματα θεωρεί πως θα είχαν καλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά τη διακυβέρνηση της Αμερικής», συνέχισε ο κ. Κέλι, στρατηγός των πεζοναυτών ε.α., ο οποίος υπήρξε ο προσωπάρχης της προεδρίας που παρέμεινε το μεγαλύτερο διάστημα στη θέση επί των ημερών του κ. Τραμπ.

«Ο Τραμπ βρίσκεται στον ακροδεξιό χώρο, ασφαλώς είναι αυταρχικός»

«Ασφαλώς ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται στον ακροδεξιό χώρο, ασφαλώς είναι αυταρχικός, θαυμάζει ανθρώπους που είναι δικτάτορες — το έχει πει αυτό. Επομένως, ασφαλώς ανταποκρίνεται στον γενικό ορισμό του φασίστα, σίγουρα».

Ο Τζον Κέλι αναφέρθηκε επίσης στον τρόπο που ο Ντόναλντ Τραμπ βλέπει τον Αδόλφο Χίτλερ. «Σχολίασε πάνω από μια φορά ότι ‘ξέρετε, ο Χίτλερ έκανε επίσης μερικά καλά πράγματα’», προσθέτοντας πως, κατά τη γνώμη του, ο κ. Τραμπ έχει «ελλείψεις» στη γνώση της Ιστορίας.

Ο κ. Κέλι, που διετέλεσε επίσης υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, συμπλήρωσε πως όταν επισήμαινε στον πρώην πρόεδρο πως πίσω από τη φιλοσοφία και τις πράξεις του Αδόλφου Χίτλερ βρίσκονταν ο ρατσισμός και ο φασισμός, «η συζήτηση συνήθως τέλειωνε».

Σε χωριστές δηλώσεις του, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Atlantic, ο Τζον Κέλι είπε πως ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε να έχει στρατηγούς απόλυτα πιστούς στον ίδιο, όπως «οι στρατηγοί του Χίτλερ». Εκπρόσωπος της εκστρατείας του κ. Τραμπ διέψευσε πως ο πρώην πρόεδρος είπε ποτέ τέτοιο πράγμα. Η ομάδα του μεγιστάνα έχει θέσει υπό αμφισβήτηση στο παρελθόν την αξιοπιστία του κ. Κέλι.

Διεθνή
0

NEO VIDCAST

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη στέγαση - Τι σημαίνει αυτό;

Διεθνή / Ο Τραμπ ενδέχεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη στέγαση - Τι σημαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο του 1976, ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά την κρίση του και οφείλει να το κάνει επίσημα μέσω προεδρικού διατάγματος
LIFO NEWSROOM
Τρεις νεκροί και τουλάχιστον 20 τραυματίες από τον εκτοχιασμό του ιστορικού τελεφερίκ Γκλόρια στη Λισαβόνα

Διεθνή / Τρεις νεκροί και τουλάχιστον 20 τραυματίες από τον εκτροχιασμό του ιστορικού τελεφερίκ Γκλόρια στη Λισαβόνα

Το Elevador da Glória, που συνδέει την πλατεία Restauradores με το Bairro Alto, αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά τουριστικά αξιοθέατα της πορτογαλικής πρωτεύουσας
LIFO NEWSROOM
Πεκίνο: Πούτιν και Σι συζητούν για «αθανασία» μέσω βιοτεχνολογίας σε «πηγαδάκι» που κατέγραψε μικρόφωνο

Διεθνή / Πεκίνο: Πούτιν και Σι συζητούν για «αθανασία» μέσω βιοτεχνολογίας σε «πηγαδάκι» που κατέγραψε μικρόφωνο

Οι δύο αυταρχικοί ηγέτες μίλησαν για τις δυνατότητες της βιοτεχνολογίας και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, φτάνοντας μάλιστα να αναφερθούν στην πιθανότητα «αθανασίας»
LIFO NEWSROOM