Έκκληση ΟΗΕ για τους μετανάστες: «Κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας»

Έκκληση ΟΗΕ για τους μετανάστες: «Κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας» Facebook Twitter
0

Μετανάστες χωρίς χαρτιά, αιτούντες άσυλο και θύματα εμπορίας ανθρώπων σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε υγειονομική φροντίδα και κοινωνική πρόνοια -ανεξάρτητα από το νομικό τους καθεστώς- ώστε να προστατευθούν στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσαν δύο ειδικοί τoy OHE.

Μετανάστες που εργάζονται σε τομείς όπως η γεωργία ή στη σκιώδη οικονομία, συχνά δεν έχουν προστασία απέναντι στην COVID-19, ενώ αιτούντες άσυλο σε υπερπληθείς δομές ή κέντρα κράτησης δεν μπορούν να τηρήσουν την κοινωνική απόσταση, σύμφωνα με τους ειδικούς εισηγητές του ΟΗΕ.

Παράτυποι μετανάστες -περιλαμβανομένων των θυμάτων της σύγχρονης δουλειάς- που αρρωσταίνουν μπορεί να μην ζητήσουν υγειονομική φροντίδα λόγω του φόβου ότι θα εκτεθούν στις αρχές και θα προσαχθούν, θα συλληφθούν ή θα απελαθούν, δήλωσαν ακτιβιστές από πολλές χώρες στο Thomson Reuters Foundation.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της απόκρισης στην πανδημία της COVID-19... κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω σε αυτή την παγκόσμια μάχη», δήλωσαν οι Φελίπε Γκονθάλεθ Μοράλες και Μαρία Γκράτσια Τζιαμαρινάρο, οι ανώτατοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τους μετανάστες και την εμπορία ανθρώπων.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να υιοθετήσουν μέτρα που διασφαλίζουν ότι κάθε άνθρωπος στην εθνική επικράτειά τους, ανεξάρτητα από το μεταναστευτικό στάτους του, περιλαμβάνεται και έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας προκειμένου να επιτύχουν τον περιορισμό της πανδημίας COVID-19».

Τον περασμένο μήνα η Πορτογαλία δήλωσε πως όλοι οι ξένοι με εκκρεμούσες αιτήσεις άδειας παραμονής -περιλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο- θα τύχουν μεταχείρισης ως μόνιμοι κάτοικοι έως τουλάχιστον την 1η Ιουλίου προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες θα έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες στη διάρκεια της επιδημίας.

Ωστόσο Ινδοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας προκάλεσαν κατακραυγή την περασμένη εβδομάδα όταν ράντισαν με απολυμαντικό μια ομάδα μεταναστών, ενώ περίπου 1.000 Αφρικανοί μετανάστες στη Μάλτα τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα χθες Κυριακή αφού οκτώ άνθρωποι μολύνθηκαν από τον COVID-19 στον καταυλισμό όπου διέμεναν.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ κάλεσαν επίσης τα προγράμματα στήριξης για ευάλωτους μετανάστες και θύματα εμπορίας ανθρώπων να παραταθούν αυτόματα για τουλάχιστον έξι μήνες αν πλησιάζει η λήξη τους -προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κοινότητες αυτές δεν θα μείνουν απροστάτευτες ή χωρίς βοήθεια.

Ο παγκόσμιος μεταναστευτικός και προσφυγικός πληθυσμός εκτιμάται πως έφθασε πέρυσι τα 272 εκατομμύρια -μια αύξηση κατά 51 εκατομμύρια από τις αρχές της δεκαετίας- ενώ περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιστεύεται ότι είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Thomson Reuters Foundation

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Διεθνή / Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Ο δικαστής δήλωσε ότι εντόπισε «πολλαπλές αντιφάσεις» στις απαντήσεις του ενόρκου, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει πρόθεση να παραπλανήσει το δικαστήριο ώστε να εξασφαλίσει θέση στο σώμα ενόρκων
LIFO NEWSROOM
USS Nimitz

Διεθνή / Μήνυμα αποτροπής προς το Ιράν: Αλλαγή πορείας του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Nimitz προς τη Μέση Ανατολή

Η παρουσία του Nimitz επιτρέπει ταχεία αντίδραση σε ενδεχόμενες κρίσεις, ενώ ενισχύει την προστασία των θαλάσσιων οδών (όπως τα Στενά του Ορμούζ), που είναι κρίσιμες για το παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας
LIFO NEWSROOM
Οι επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ αποκαλύπτουν πλήρη έλλειψη καταφυγίων για παλαιστινιακές πόλεις

Διεθνή / Ισραήλ: Οι επιθέσεις του Ιράν αποκαλύπτουν έλλειψη καταφυγίων σε παλαιστινιακές πόλεις

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από ιρανικό πλήγμα στην πόλη Ταμρά κοντά στη Χάιφα, αναδεικνύοντας τις ελλείψεις σε καταφύγια και τις ανισότητες που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Politico: Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προετοιμάζονται για τον πόλεμο

Politico / Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προετοιμάζονται για τον πόλεμο

Ποιες χώρες μετατρέπουν υπόγεια σε χειρουργεία, εκπαιδεύουν προσωπικό στην αντιμετώπιση πολεμικών τραυμάτων και εξοπλίζονται με αλεξίσφαιρα γιλέκα, γεννήτριες ρεύματος και κινητές ιατρικές μονάδες για μαζικά περιστατικά
LIFO NEWSROOM
Επιστρέφουν οι τελευταίοι ακτιβιστές του Madleen μετά την ισραηλινή αναχαίτιση καθ’ οδόν προς τη Γάζα

Διεθνή / Επιστρέφουν οι τελευταίοι ακτιβιστές του Madleen μετά την ισραηλινή αναχαίτιση καθ’ οδόν προς τη Γάζα

Το Ισραήλ απέλασε όλους τους επιβαίνοντες του πλοίου που επιχείρησε να μεταφέρει συμβολική ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM