Εκατοντάδες φάλαινες και δελφίνια νεκρά στην «παραδοσιακή» σφαγή των Φερόες - Σκληρές εικόνες

Εκατοντάδες φάλαινες και δελφίνια νεκρά στην «παραδοσιακή» σφαγή των Φερόες - Σκληρές εικόνες Facebook Twitter
GETTY IMAGES
2

Η θάλασσα στις νήσους Φερόες βάφτηκε για μία ακόμα φορά κόκκινη, χθες, από το αίμα δεκάδων φαλαινών και δελφινιών που θανατώθηκαν στην «παραδοσιακή» σφαγή από τους ντόπιους ψαράδες και τις οικογένειές τους.

Η βίαιη πρακτική συνεχίζεται στο νησί της Δανίας, παρά την σωρεία επικρίσεων από ακτιβιστές και φιλοζωικές οργανώσεις. Εικόνες από τους κολπίσκους που μετατρέπονται κάθε χρόνο σε υγρό τάφο για εκατοντάδες φάλαινες αλλά και δελφίνια, έχουν ήδη διαδοθεί στο διαδίκτυο προκαλώντας, όπως πάντα, έντονες αντιδράσεις. 

Στο λεγόμενο "Grindadráp", οι ντόπιοι κόβουν τους λαιμούς των ζώων και στις συνέχεια σκίζουν τα κουφάρια τους που τα αφήνουν για ώρες στην ακτή, μέχρι όλο το αίμα τους να τρέξει στη θάλασσα. Οι τοπικές αρχές ξεκαθαρίζουν ότι η θανάτωση των θαλάσσιων θηλαστικών είναι νόμιμη και οικολογικά «βιώσιμη», με σεβασμό στους διεθνείς κανονισμούς. Μάλιστα πλέον απαιτούν από τους συμμετέχοντες να έχουν άδειες και να χρησιμοποιούν τις προβλεπόμενες μεθόδους και εξοπλισμούς αν και αναρίθμητες είναι οι περιπτώσεις όπου μικρά παιδιά βοηθούν τους γονείς τους να σκοτώσουν τις φάλαινες. 

Εκατοντάδες φάλαινες και δελφίνια νεκρά στην «παραδοσιακή» σφαγή των Φερόες - Σκληρές εικόνες Facebook Twitter
GETTY IMAGES
Εκατοντάδες φάλαινες και δελφίνια νεκρά στην «παραδοσιακή» σφαγή των Φερόες - Σκληρές εικόνες Facebook Twitter
Οι ψαράδες οδηγούν με τα σκάφη τους τα ανυποψίαστα πλάσματα σε μικρούς κόλπους όπου θανατώνονται κατά εκατοντάδες GETTY IMAGES

Παρά τις διαβεβαιώσεις και τους κανονισμούς πάντως, φιλοζωικές οργανώσεις αγωνίζονται να σταματήσουν αυτό το βίαιο έθιμο, χωρίς μέχρι στιγμής οι κινητοποιήσεις τους να έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Οι ψαράδες οδηγούν με τα σκάφη τους τα ανυποψίαστα πλάσματα σε μικρούς κόλπους όπου θανατώνονται κατά εκατοντάδες. 

Οι σχετικοί νόμοι επιβάλουν το κυνήγι να γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε τα ζώα να υποφέρουν «όσο το δυνατόν λιγότερο». Μόλις οι φάλαινες φτάσουν στην ακτή, οι ψαράδες τους κόβουν τον λαιμό και τα θηλαστικά πεθαίνουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με τις αρχές, οι ψαράδες σπάνε την σπονδυλική στήλη των ζώων τόσο γρήγορα που οι φάλαινες χάνουν τις αισθήσεις τους αμέσως. 

Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φερόες βρίσκεται στον Βόρειο Ατλαντικό, ανάμεσα στη Νορβηγία και στην Ισλανδία και αποτελείται από 18 νησιά. Κάθε χρόνο, περίπου 800 φάλαινες - πιλότοι και δελφίνια θανατώνονται για το κρέας τους, τρέφοντας τους 50.000 κατοίκους. Χθες, εκτιμάται πως σκοτώθηκαν περίπου 200 φάλαινες - πιλότοι και περισσότερα από 40 δελφίνια. 

Εκατοντάδες φάλαινες και δελφίνια νεκρά στην «παραδοσιακή» σφαγή των Φερόες - Σκληρές εικόνες Facebook Twitter
GETTY IMAGES
Εκατοντάδες φάλαινες και δελφίνια νεκρά στην «παραδοσιακή» σφαγή των Φερόες - Σκληρές εικόνες Facebook Twitter
GETTY IMAGES

Με πληροφορίες από Express και Daily Mail

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Reuters: Θα καθυστερήσουν οι αποστολές αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στο Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν μέρος της πίεσης στα αποθέματα στο γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες δεν συνέβαλαν στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη επιταχύνει τα σχέδιά της για ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ - Όσα δήλωσαν οι ηγέτες των χωρών

Στη συνάντησή τους στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι ενδέχεται να εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μια αμυντική αποστολή, παρά το γεγονός ότι το Ιράν δήλωσε πως ανοίγει πλήρως τη θαλάσσια δίοδο
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ BREXIT ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια