Εισβολή στο Καπιτώλιο: Μέλος των Proud Boys δήλωσε ένοχο για τη συνωμοσία

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Μέλος των Proud Boys δηλώσει ένοχος για κακούργημα Facebook Twitter
AP
0

Ένα μέλος των Proud Boys δήλωσε σήμερα ένοχο για συνωμοσία με άλλα μέλη της ομάδας προκειμένου το Κογκρέσο να διακόψει την επικύρωση της εκλογής Μπάιντεν με την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για κακουργηματική πράξη και η ομολογία της ενοχής είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς ο 34χρονος Μάθιου Γκριν, παραδέχεται ότι συντονιζόταν με άλλα μέλη της εξτρεμιστικής ομάδας στο μέτωπο του όχλου του Καπιτωλίου, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι πράγματι μπήκε στο κτίριο.

Ο 34χρονος συνεργάζεται με τους εισαγγελείς, όπως δήλωσε ο βοηθός εισαγγελέα των ΗΠΑ Έρικ Κένερσον στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Περιφέρειας και πιθανότατα θα λάβει ευνοϊκή μεταχείριση για αυτή τη συνεργασία και για την αποδοχή της ευθύνης.

Ο Γκριν συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 2.000 δολαρίων εκτός της ποινής που θα του επιβληθεί.

Πρόκειται για το πρώτο μέλος των Proud Boys που ομολογεί την ενοχή του και συμφωνεί να συνεργαστεί με τις αρχές σε υπόθεση αναφορικά με την εξέγερση και εισβολή στο Καπιτώλιο. Η ποινή του θα οριστεί στις 10 Μαρτίου.


Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι ο Γκριν, μαζί με τα επίσης μέλη των Proud Boys, William Pepe και Dominic Pezzola, «ήταν από τους πρώτους ανθρώπους» που πέρασαν από γκρεμισμένα οδοφράγματα και ανέβηκαν τα σκαλιά του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου.

Ο Pepe κατέβασε έναν μεταλλικό φράχτη, που είχε τοποθετηθεί από την αστυνομία, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, με τον Γκριν να βρίσκεται δίπλα του. Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Pezzola έκλεψε μια ασπίδα από έναν αστυνομικό στο Καπιτώλιο, ενώ και σε αυτή την περίπτωση ο Γκριν ήταν δίπλα του.

Ο 34χρονος ήταν μεταξύ εκείνων που πέρασαν από την αστυνομία του Καπιτωλίου μέσα από τις εξέδρες που είχαν στηθεί για την ορκωμοσία του Προέδρου Μπάιντεν, λένε οι εισαγγελείς.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουάσιγκτον μήνυσε τους Proud Boys και τους Oath Keepers για την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου.

Όταν η αστυνομία άρχισε να χρησιμοποιεί σπρέι πιπεριού για να ελέγξει το πλήθος, ο Γκριν υποχώρησε. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Pezzola συνέχισε στα σκαλιά και χρησιμοποίησε την κλεμμένη ασπίδα για να σπάσει ένα παράθυρο στο κτίριο πριν μπει.

Ο Pepe και ο Pezzola δήλωσαν αθώοι, λέγοντας μέσω δικηγόρων ότι δεν σχεδίαζαν με κανέναν αυτό που συνέβη στις 6 Ιανουαρίου.

Ο Pezzola είπε μέσω του δικηγόρου του ότι η σχέση του με τους Proud Boys ήταν «αμυδρή και βραχύβια» ενώ και ο Pepe δεν είχε αποδεχθεί κάποια σημαντική σχέση.

Μετά την εξέγερση, ο Γκριν καυχήθηκε ότι «πήραμε την πρωτεύουσα» και στη συνέχεια παρήγγειλε πάνω από 2.000 φυσίγγια και μια μάσκα αερίου, σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου.

Σε κρυπτογραφημένες συνομιλίες με άλλα Proud Boys, είπε ότι έπρεπε να «πάρουμε πίσω τη χώρα μας» και «να σταθούμε μαζί τώρα ή να καταλήξουμε στα γκουλάγκ χωριστά», σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου.

Υποβάθμισε τη σχέση του με την ομάδα στο FBI ενώ είπε στα μέλη να είναι σε επιφυλακή για την επιβολή του νόμου.

Ο Γκριν παρακολούθησε τρεις εκδηλώσεις των Proud Boys μεταξύ Νοεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου 2021 και κατείχε «τη χαμηλότερη θέση στον οργανισμό», σύμφωνα με την κατάθεση του δικηγόρου υπεράσπισης Michael Kasmarek.

Έκτοτε «κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προσωπικές του πεποιθήσεις και ηθική δεν ευθυγραμμίζονται με εκείνες των Proud Boys» και «ανυπομονεί να αποκηρύξει δημόσια τη σύντομη συμμετοχή του σε αυτήν την ομάδα».

Ο Γκριν υπηρέτησε στο Αφγανιστάν με την Εθνική Φρουρά και τώρα εργάζεται ως γραφίστας ενώ δεν είχε ποινικό μητρώο.


Δεκάδες άτομα που συνδέονται με τους Proud Boys κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην εξέγερση στο Καπιτώλιο. Ο εθνικός ηγέτης τους, Enrique Tarrio συνελήφθη λίγες μέρες πριν από την εξέγερση επειδή έκαψε μια κλεμμένη σημαία «Black Lives Matter» κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης διαδήλωσης στην Ουάσιγκτον. Καταδικάστηκε σε πέντε μήνες φυλάκιση.

Με πληροφορίες της Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ