Έντεκα τόνους μεδουσών απομάκρυναν οι αρχές από τις ακτές κοντά στη Μάλαγα στη νότια Ισπανία όταν χιλιάδες από τα ζελατινώδη αυτά πλάσματα κατέκλυσαν τις παραλίες της περιοχής κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

 

Περίπου 150 παραθεριστές χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια μετά από τα τσιμπήματα των μεδουσών.

 

Εισβολή μεδουσών σε ακτές της Ισπανίας - 150 άνθρωποι τσιμπήθηκαν

 

Οι αρχές χρησιμοποίησαν σκάφη, ακόμη και τρακτέρ για την απομάκρυνση των ασπόνδυλων από τα ρηχά νερά και τις παραλίες, όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα El Correo de Andalucia.

 

Οι ομάδες καθαρισμού απομάκρυναν περίπου οκτώ τόνους μεδουσών στην περιοχή ανάμεσα στις πόλεις Νέρχα και Μπέλεθ-Μάλαγα και επιπλέον τρεις τόνους από τις ακτές ανάμεσα στον δήμο Τορρεμολίνος και Μίχας, σύμφωνα με το The Local.

 

 

Τα συνεργεία του δήμου καταγράφονται σε βίντεο να προσπαθούν να καθαρίσουν την παραλία χρησιμοποιώντας τσουγκράνες για να κοσκινίσουν τα ασπόνδυλα από την άμμο πριν τα βγάλουν σε μαύρα πλαστικά δοχεία με φτυάρια.

 

Όπως αναφέρει το The Local, είναι η μεγαλύτερη «εισβολή» στην παράκτια περιοχή τα τελευταία χρόνια.

 

Οι πρόσφατες καιρικές συνθήκες, όπως ανέφερε η ABCAndalucía, μπορεί να βρίσκονται πίσω από την ακραία αύξηση του αριθμού των ασπόνδυλων.

 

Οι εκτός εποχής βροχές και οι ισχυροί άνεμοι που τις έφεραν προς τις ακτές, όπως και η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας, προσέλκυσαν τον μεγάλο αυτό αριθμό μεδουσών στις παραλίες.

 

 

 

Οι ειδικοί αναγνώρισαν το είδος των μεδουσών που κατέκλυσε τις ακτές της Μάλαγας ως το «Πελαγία Νοκτιλούκα», ή αλλιώς γνωστό ως «mauve stinger». Εκτός από τη Μεσόγειο, το είδος αυτό απαντάται σε θάλασσες με ζεστά και εύκρατα νερά.

 

Σύμφωνα με τον βιολόγο Χεσούς Μπελίδο, η μέδουσα Pelagia noctiluca παρέχει μια ισχυρή δόση τοξίνης σε κάθε οργανισμό με τον οποίο θα έρθει σε επαφή, η οποία μπορεί να είναι επώδυνη αλλά όχι επικίνδυνη. Το τσίμπημά της μπορεί να επιφέρει αίσθηση καψίματος, έντονου πόνου, φλεγμονή και εξανθήματα.

 

Εισβολή μεδουσών σε ακτές της Ισπανίας - 150 άνθρωποι τσιμπήθηκαν

 

Εισβολή μεδουσών σε ακτές της Ισπανίας - 150 άνθρωποι τσιμπήθηκαν

 

Έχει διάμετρο 6-10 εκατοστών και σχήμα «καμπάνας» με κυματοειδείς άκρες. Το χρώμα της είναι ροζ με μωβ χρώμα, με κάθετες ρίγες. Έχει οκτώ απλά πλοκάμια και τέσσερα παχύτερα γύρω από τη στοματική κοιλότητα. Έχει διακριτούς ιστούς, αλλά όχι όργανα και μόνο ένα άνοιγμα του σώματος. Η μέδουσα αυτή βιοφωσφορίζει όταν διαταραχθεί.

 

Η κατάσταση στις παραλίες της νότιας Ισπανίας άρχισε να επανέρχεται στο φυσιολογικό μετά από τον ευρύ καθαρισμό του Σαββατοκύριακου, η οποία όμως περιγράφηκε ως η χειρότερη «εισβολή» από το 2012.

 

Εισβολή μεδουσών σε ακτές της Ισπανίας - 150 άνθρωποι τσιμπήθηκαν

 

Εισβολή μεδουσών σε ακτές της Ισπανίας - 150 άνθρωποι τσιμπήθηκαν

 

Τον προηγούμενο μήνα, οι παραλίες κατά μήκος της Κόστα Μπλάνκα, έκλεισαν για το κοινό λόγω της μέδουσας του είδους Πορτογαλική καραβέλα (Portuguese Men O'War)

 

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα περίπου 120 χιλιόμετρα της ακτογραμμής της Κόστα Μπλάνκα κηρύχθηκαν εκτός ορίων για το κοινό.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr