24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Έχει η μουσική επίδραση στους χοίρους; Ναι, υποστηρίζει Βέλγος κτηνοτρόφος και οι επιστήμονες το μελετούν

Έχει η μουσική επίδραση στα γουρούνια; Ναι, υποστηρίζει Βέλγος κτηνοτρόφος και οι επιστήμονες το μελετούν Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Επιστήμονες στο Βέλγιο μελετούν τον ισχυρισμό αγρότη πως τα διαφορετικά είδη μουσικής επηρεάζουν τη συμπεριφορά των γουρουνιών

Ο Piet Paesmans παρατήρησε για πρώτη φορά το φαινόμενο όταν ο γιος του άρχισε να τραγουδά στο στάβλο κατά τη διάρκεια διαδικασίας γονιμοποίησης κατά την οποία τα θηλυκά φαίνονταν χαρούμενα και άρχισαν να κουνούν τις ουρές τους. 

«Σκέφτηκα πως ήταν πολύ καλό για να το προσπεράσω και πως θα έπρεπε να το δοκιμάσω και με άλλα γουρούνια» ανέφερε ο Πεσμάν στο Reuters. 

Κάπως έτσι, ο παρατηρητικός κτηνοτρόφος δημιούργησε μια playlist που έπαιζε σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, βάζοντας πιο ζωηρή μουσική όταν ήθελε τα γουρούνια του πιο δραστήρια και νανουρίσματα προς το τέλος της ημέρας ώστε να χαλαρώσουν. 

«Τα εύθυμα χορευτικά τραγούδια ήταν οι μεγαλύτερες επιτυχίες. Τα ζώα άρχιζαν να κουνούν τις ουρές τους και στα πιο δυναμικά κομμάτια "χόρευαν" και παιχνίδιζαν γύρω. Η ροκ ήταν πολύ δυνατή γι'αυτά, δεν τους άρεσε» υποστηρίζει ο ίδιος. 

Ο κτηνοτρόφος ενημέρωσε για τις διαπιστώσεις του μια ομάδα ειδικών οι οποίοι με τη σειρά τους εξασφάλισαν κονδύλι 75.000 ευρώ από την Ε.Ε και την περιφέρεια της Φλάνδρας ώστε να εξακριβώσουν αν ευσταθούν οι παρατηρήσεις του αγρότη. 

«Αναμφίβολα, συγκεκριμένοι ήχοι έχουν επίδραση στα ζώα. Οπότε, είναι πιθανό η μουσική να τους ασκεί επίσης επίδραση» αναφέρει ο συντονιστής του εγχειρήματος, Σαντέρ Παλμάν. 

Τα ευρήματα αυτά ενδέχεται να έχουν πρακτικές συνέπειες για τη βιομηχανία, καθώς η ποιότητα τού κρέατος επηρεάζεται από το στρες στα ζώα, υποστηρίζει ο Πεσμάν. 

«Ένας κορυφαίος αθλητής πρέπει να είναι σε απόλυτη φόρμα σωματικά, αλλά και ψυχικά. Το ίδιο ισχύει και για τα γουρούνια. Όταν σφαγιάζονται, μπορείς να διακρίνεις όταν έχουν υπερβολικό στρες... Είναι πολύ σημαντικό για την ποιότητα του κρέατος» λέει ο ίδιος. 

Τα αποτελέσματα τής μελέτης αναμένονται στο τέλος τού έτους. 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμβαίνει με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ; Ακύρωσε την παρουσία του στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου στο... παρά πέντε

Διεθνή / Τι συμβαίνει με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ; Ακύρωσε την παρουσία του στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου στο παρά πέντε

Μόλις 46 λεπτά πριν την έναρξη της τελετής ειδοποιήθηκαν οι προσκεκλημένοι πως ο διάδοχος του θρόνου δεν θα δώσει το παρών - Επιστρέφει στο προσκήνιο ο πρίγκιπας Άντριου; 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Βασιλική οικογένεια Βρετανίας: Πέθανε ο Τόμας Κίνγκστον, σύζυγος της Γκαμπριέλα Γουίνδσορ

Διεθνή / Πέθανε στα 45 του χρόνια ο Τόμας Κίνγκστον, μέλος της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας

«Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα ενημερώθηκαν για τον θάνατο του, όσοι τον γνώριζαν θρηνούν ένα πολυαγαπημένο μέλος της οικογένειας», ανέφερε το παλάτι του Μπάκινγκχαμ
NEWSROOM