Η αμερικανική κυβέρνηση άσκησε έφεση στην απόφαση βρετανικού δικαστηρίου να μην εκδοθεί ο Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.

 

Η έφεση κατέστησε σαφές ότι η διοίκηση του Τζο Μπάιντεν θέλει να δικάσει τον ιδρυτή των WikiLeaks για τις κατηγορίες για κατασκοπεία που τον βαραίνουν στις ΗΠΑ, για τη διαρροή εκατοντάδων χιλιάδων διπλωματικών και στρατιωτικών απόρρητων εγγράφων.

 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε περιθώριο έως σήμερα, Παρασκευή, προκειμένου να ασκήσει έφεση ενάντια στην απόφαση της 4ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με την οποία ο Ασάνζ υποφέρει από προβλήματα ψυχικής υγείας, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας σε περίπτωση έκδοσής του στις ΗΠΑ προκειμένου να δικαστεί εκεί.

 

«Ναι, ασκήσαμε έφεση και συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την έκδοσή του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

 

Αυτή την εβδομάδα 24 οργανώσεις, ανάμεσά τους το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Διεθνής Αμνηστία και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, έκαναν έκκληση στον Τζο Μπάιντεν να εγκαταλείψει την υπόθεση.

 

«Οι δημοσιογράφοι σημαντικών ΜΜΕ τακτικά μιλούν με πηγές, ζητούν διευκρινίσεις ή περισσότερα τεκμήρια και λαμβάνουν και δημοσιεύουν έγγραφα τα οποία η κυβέρνηση θεωρεί μυστικά», ανέφεραν σε ανοιχτή επιστολή τους. Η υπόθεση θα μπορούσε να δημιουργήσει προηγούμενο που «ουσιαστικά θα ποινικοποιούσε τέτοιες συνήθεις δημοσιογραφικές πρακτικές», τόνισαν ακόμη.

 

Με πληροφορίες από Guardian