Έβερεστ: Η Κίνα τοποθετεί «γραμμή διαχωρισμού» για τους ορειβάτες από το Νεπάλ

Έβερεστ: Η Κίνα τοποθετεί «γραμμή διαχωρισμού» για τους ορειβάτες από το Νεπάλ Facebook Twitter
Pixabay
0

Η Κίνα δημιουργεί «γραμμή διαχωρισμού» στη κορυφή του Έβερεστ, προκειμένου να αποτρέπει τους ορειβάτες από τη δική της πλευρά, να αναμειχθούν με άλλους από το Νεπάλ.

Η απόφαση των κινεζικών αρχών πάρθηκε καθώς λιγότερο από μία εβδομάδα πριν, οι ορειβάτες και οι αρχές στο camp της βάσης στο Νεπάλ προειδοποίησαν για αύξηση των κρουσμάτων του Covid μεταξύ των ορειβατών.

Το Έβερεστ βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Κίνας και Νεπάλ και οι ορειβάτες αναρριχώνται και από τις δύο πλευρές.

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς η Κίνα ωστόσο θα επιβάλει τους κανόνες στο βουνό.

Η κορυφή είναι ένας θόλος χιονιού με χώρο μόνο για έξι άτομα όρθια. Σε πολυάσχολες μέρες, δε, οι ορειβάτες πρέπει να περιμένουν στην ουρά για να αποκτήσουν πρόσβαση στην κορυφή.

Προς το παρόν, μία ομάδα οδηγών του Θιβέτ αποστέλλεται στην κορυφή για να δημιουργήσει την συγκεκριμένη γραμμή. Η κινεζική διαχωριστική γραμμή θα τεθεί σε ισχύ πριν από την άφιξη μιας ομάδας Κινέζων ορειβατών που βρίσκονται καθ' οδόν.

Στους ορειβάτες από την κινεζική πλευρά έχει απαγορευτεί να έχουν την οποιαδήποτε επαφή με κάποιον από την πλευρά του Νεπάλ ενώ δεν τους επιτρέπεται να αγγίζουν αντικείμενα που έχουν τοποθετηθεί στην κορυφή.

Δεν είναι σαφές εάν οι Θιβετιανοί οδηγοί θα παραμείνουν στην περιοχή για την επιβολή των περιορισμών.

Ο διευθυντής του Γραφείου Αθλητισμού του Θιβέτ είπε στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι η μόνη φορά που οι ορειβάτες από τη βόρεια και τη νότια πλευρά του βουνού, μπορούν να έρθουν σε επαφή είναι στην κορυφή.

Προς το παρόν, οι τουρίστες χωρίς άδεια απαγορεύεται να εισέλθουν στο camp της βάσης της Κίνας και η χώρα έχει απαγορεύσει σε ξένους ορειβάτες να ανεβούν στο βουνό.

Ωστόσο, το Νεπάλ, το οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα που προκύπτουν από τις αποστολές του Έβερεστ, επιτρέπει τους ξένους ορειβάτες, με περίπου 400 άδειες να διατίθενται αυτή τη σεζόν.

Περισσότεροι από 30 άρρωστοι ορειβάτες εκκενώθηκαν από την πλευρά του Νεπάλ τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Σύνδεσμος Διάσωσης των Ιμαλαΐων, ο οποίος διοικεί ιατρική κλινική στο camp της βάσης, δήλωσε στο BBC ότι είχε λάβει επιβεβαίωση θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού σε ορισμένους ορειβάτες που μεταφέρθηκαν στο Κατμαντού από ομάδες της αποστολής.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, το ημερήσιο ποσοστό των κρουσμάτων του Νεπάλ έχει αυξηθεί σημαντικά με δύο στους πέντε ανθρώπους, που κάνουν τεστ να βγαίνουν θετικοί, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Η χώρα έχει πλέον καταγράψει περισσότερα από 394.667 κρούσματα και 3.720 θανάτους.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλιάς Κάρολος φόρεσε τη γραβάτα με τις ελληνικές σημαίες για να τιμήσει τον Κωνσταντίνο

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος φόρεσε τη γραβάτα με τις ελληνικές σημαίες για να τιμήσει τον Κωνσταντίνο

Ο Βρετανός μονάρχης ήταν απών στο μνημόσυνο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο - Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που ο Κάρολος φορά τη γραβάτα, σύμβολο της ελληνικής καταγωγής του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ