Δύο αγάλματα του Χριστόφορου Κολόμβου απομακρύνθηκαν «προσωρινά» από το Σικάγο

Δύο αγάλματα του Χριστόφορου Κολόμβου απομακρύνθηκαν «προσωρινά» από το Σικάγο Facebook Twitter
Reuters
0

Εν μέσω χειροκροτημάτων και επευφημιών απομακρύνθηκαν προσωρινά δύο αγάλματα του Χριστόφορου Κολόμβου από πλατείες του Σικάγο.

Αν και πρόκειται για προσωρινή απόφαση, είναι οι τελευταίοι ανδριάντες που απομακρύνονται εν μέσω μαζικών αντιδράσεων κατά προσώπων της ιστορίας με ρατσιστικό ή ιμπεριαλιστικό προφίλ.

Το μαζικό αυτό κίνημα, καθώς και πολυπληθείς διαδηλώσεις σε ΗΠΑ και άλλες χώρες του κόσμου κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας και των φυλετικών ανισοτήτων, πυροδότησε η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς, στα τέλη Μαΐου στη Μινεάπολη.

Όπως ενημέρωσε το γραφείο της Δημάρχου, Λόρι Λάιτφουτ σε ανακοίνωση, τα δύο αγάλματα σε Grant Park και Arrigo Park «απομακρύνθηκαν προσωρινά... μέχρι νεοτέρας εντολής».

Λίγες ώρες πριν, υπήρξαν εντάσεις μεταξύ διαδηλωτών και υποστηρικτών των μνημείων ενώ την περασμένη εβδομάδα διαδηλωτές που επιχείρησαν να κατεβάσουν το άγαλμα στο Γκραντ Παρκ συγκρούστηκαν με την αστυνομία. 

Τον Ιούνιο, ένα ορειχάλκινο άγαλμα του Κολόμβου ανατράπηκε στη Μινεσότα, ενώ ένα άλλο στη Βοστώνη που στεκόταν σε πέτρινη βάση στο κέντρο της πόλης, «αποκεφαλίστηκε» από το πλήθος.

Ο Κολόμβος που στα βιβλία πιστώνεται την ανακάλυψη του «Νέου Κόσμου» τον 15ο αιώνα, τιμάται ως μεγάλος εξερευνητής από τους Αμερικανούς. Ωστόσο, αυτόχθονες και άλλοι ακτιβιστές εδώ και χρόνια αντιτίθενται στις τιμές για τον Κολόμβο, λέγοντας πως οι αποστολές του οδήγησαν στον εποικισμό της ηπείρου και τη γενοκτονία των προγόνων τους.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών λέει ότι θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Διεθνή / Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Ο Μοχάμεντ Νταγκλό είπε ότι «ερευνητικές επιτροπές» έφτασαν στην Ελ Φάσερ και ότι ο ίδιος «απαιτεί να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν λάθη», αναφερόμενος στις κατηγορίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Διεθνή / Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Tα εργοστάσια της BMW, της Fiat, της Peugeot και της Volkswagen λειτουργούν πλέον «με τα τελευταία αποθέματα», αφού τα αποθέματα ημιαγωγών εξαντλούνται μετά την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνηση του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM