Μεγάλα ονόματα της βρετανικής μουσικής, του θεάτρου και της λογοτεχνίας, ανάμεσά τους οι Dua Lipa, o Έλτον Τζον, o Ίαν ΜακΚέλεν και Florence Welch, ζητούν από την κυβέρνηση να παρέμβει νομοθετικά ώστε να προστατευτούν τα έργα τους από την ανεξέλεγκτη χρήση τους από την τεχνητή νοημοσύνη.
Σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, που υπογράφεται από περισσότερους από 400 δημιουργούς, τονίζουν ότι αν δεν υπάρξει νομική θωράκιση, το αποτέλεσμα θα είναι να «χαρίζουν» τη δουλειά τους σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Προειδοποιούν επίσης ότι διακυβεύεται η ίδια η θέση της Βρετανίας ως δημιουργική δύναμη παγκόσμιου επιπέδου.
Η βασική τους απαίτηση είναι η στήριξη μιας τροπολογίας που φέρνει στη Βουλή των Λόρδων η βαρόνη Μπίμπαν Κίντρον. Η πρόταση προβλέπει πως οι εταιρείες που εκπαιδεύουν αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να είναι διαφανείς ως προς τη χρήση υλικού που υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα και να ενημερώνουν τους δημιουργούς.
Η βρετανική κυβέρνηση ψάχνει μία ισορροπία ανάμεσα στους καλλιτέχνες και την εξέλιξη του AI
Η κυβέρνηση από την πλευρά της δηλώνει πως προσπαθεί να βρει μια ισορροπία. Εκπρόσωπός της ανέφερε ότι στόχος είναι να ενισχυθούν τόσο οι δημιουργικές βιομηχανίες όσο και οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, μέσα από ένα πακέτο μέτρων που βρίσκεται ακόμη υπό διαβούλευση.
«Δεν θα προχωρήσουμε σε καμία αλλαγή αν δεν είμαστε βέβαιοι πως εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δημιουργών», πρόσθεσε.
Την επιστολή υπογράφουν επίσης ο βραβευμένος συγγραφέας Καζούο Ισιγκούρο, η Κέιτ Μπους, ο Ρόμπι Γουίλιαμς, οι Coldplay, ο Τομ Στόπαρντ, ο Ρίτσαρντ Κέρτις και δεκάδες ακόμη. Ανάμεσά τους και ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, ο οποίος είχε δηλώσει τον Ιανουάριο πως ανησυχεί σοβαρά για τον τρόπο με τον οποίο η AI αντιγράφει τους καλλιτέχνες.

Οι δημιουργοί υποστηρίζουν πως δεν είναι αντίθετοι στην τεχνολογία, αλλά ζητούν ένα σαφές πλαίσιο που να εξασφαλίζει τον σεβασμό και τη δίκαιη χρήση του έργου τους. Η τροπολογία Κίντρον, εξηγούν, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για νέου τύπου συμφωνίες αδειοδότησης, που να επιτρέπουν στις δύο πλευρές, δηλαδή την τεχνολογία και τον πολιτισμό, να συνυπάρχουν και να εξελίσσονται.
Τι υποστηρίζουν οι πολέμιοι της νομοθεσίας για την προστασία των καλλιτεχνών
Δεν συμφωνούν όλοι, όμως, με την πρόταση των καλλιτεχνών. Η Τζούλια Γουίλεμινς, συνιδρύτρια του think tank Centre for British Progress, υποστηρίζει ότι ένα πιο αυστηρό καθεστώς πνευματικών δικαιωμάτων θα φρενάρει την καινοτομία και θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Ένα τέτοιο μέτρο δεν θα εμπόδιζε ξένες εταιρείες να χρησιμοποιούν περιεχόμενο από τη βρετανική δημιουργική βιομηχανία», δήλωσε στο BBC.
«Μια περιοριστική προσέγγιση θα έστελνε τις επενδύσεις στην AI στο εξωτερικό, θα ανέκοπτε την εσωτερική ανάπτυξη και θα ζημίωνε άμεσα την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.»
Παρόλα αυτά, οι αντιδράσεις των δημιουργών κλιμακώνονται, καθώς γίνεται όλο και πιο φανερό πως έργα τους έχουν χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση γενετικών μοντέλων χωρίς την άδειά τους. Τα νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, κείμενα ή μουσική με μια απλή εντολή έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή. Μαζί όμως με τις εντυπωσιακές δυνατότητές τους έρχονται και σοβαρά ερωτήματα για την πηγή των δεδομένων που χρησιμοποιούν και το ενεργειακό τους αποτύπωμα.
Τον Φεβρουάριο, γνωστοί καλλιτέχνες όπως η Άνι Λένοξ και ο Ντέιμον Άλμπαρν κυκλοφόρησαν ένα άλμπουμ χωρίς ήχο, ως μορφή διαμαρτυρίας για τις προτεινόμενες αλλαγές στη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.
🎵 Over 1,000 Musicians Release Silent Album to Protest UK AI Copyright Law:
— Cyrus (@Cyrus_In_The_X) February 25, 2025
Artists including Hans Zimmer, Annie Lennox, Damon Albarn, Kate Bush, and Radiohead’s Ed O’Brien collaborated on an album titled “Is This What We Want?” - consisting entirely of silence and studio… pic.twitter.com/5Ugi8aKanq
Το καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας ενδέχεται να αλλάξει λόγω AI
Η κυβέρνηση είχε προτείνει αρχικά να επιτρέπεται η χρήση έργων που βρίσκονται στο διαδίκτυο για εκπαίδευση αλγορίθμων, εκτός αν οι δημιουργοί δηλώσουν ρητά ότι δεν το επιθυμούν. Όμως, σύμφωνα με τον Guardian, οι υπουργοί φαίνεται πλέον να επανεξετάζουν αυτή τη θέση, υπό την πίεση των αντιδράσεων.
Ο Καζούο Ισιγκούρο υπενθύμισε, μέσω δήλωσής του στο BBC, μια παλαιότερη τοποθέτησή του:
«Γιατί θεωρείται δίκαιο και λογικό να αλλάξουμε ένα καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας που έχει αντέξει στον χρόνο, μόνο και μόνο για να ωφεληθούν γιγαντιαίες εταιρείες εις βάρος μεμονωμένων δημιουργών;»

Μια προηγούμενη τροπολογία της βαρόνης Κίντρον, που θα υποχρέωνε τις εταιρείες AI να συμμορφώνονται πλήρως με τη βρετανική νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας, απορρίφθηκε από τη Βουλή. Η νέα της πρόταση δίνει έμφαση στην υποχρέωση διαφάνειας, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες για δίκαιες συμφωνίες μεταξύ δημιουργών και εταιρειών τεχνολογίας.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την ευκαιρία να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αλυσίδα της AI. Αλλά για να γίνει αυτό, χρειάζεται διαφάνεια, το βασικό στοιχείο που προβλέπεται στην τροπολογία μου», δήλωσε η ίδια.
Η βρετανική κυβέρνηση, από την πλευρά της, ανέφερε ότι συνεχίζει να εξετάζει τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης και δεσμεύεται να δημοσιεύσει οικονομική μελέτη των επιπτώσεων πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Με πληροφορίες από BBC