Είτε το θέλουμε είτε όχι, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ αποφασίζει πώς δισεκατομμύρια άνθρωποι αλληλεπιδρούν με την τεχνολογία και το δικό του όραμα για το μέλλον διαπερνάται από το Meta AI, το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που πρόσφατα παρουσίασε.
Ο ιδρυτής του Facebook εμφανίστηκε πρόσφατα σε δημόσιες εμφανίσεις με τα νέα γυαλιά Ray-Ban Meta, προωθώντας το όραμά του για την τεχνητή νοημοσύνη: έναν κόσμο όπου η Meta AI καθορίζει την ψηφιακή εμπειρία.
Η νέα εφαρμογή Meta AI, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, μοιάζει λειτουργικά με το ChatGPT, αλλά βασίζεται στο ιδιόκτητο LLM της Meta, το Llama. Περιλαμβάνει ένα κοινωνικό στοιχείο - μια δημόσια ροή προτροπών που δημιούργησαν άλλοι χρήστες – η οποία αποδεικνύεται συχνά παράξενη, ενοχλητική ή και επικίνδυνη, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το περιοδικό Vox. Η εφαρμογή, σχεδιασμένη για μέγιστη εξατομίκευση, συνδέεται με τα προφίλ των χρηστών στο Facebook και το Instagram και συλλέγει λεπτομερή δεδομένα.
«Όποτε διαβάζετε "εξατομίκευση", πρόκειται για επιτήρηση», λέει η Calli Schroeder του EPIC (Electronic Privacy Information Center) στο VOX. Παράλληλα, ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ παραδέχτηκε ότι η Meta AI αποτελεί ήδη εργαλείο για διαφημιστική στόχευση, ανακοινώνοντας σχεδόν ένα δισεκατομμύριο μηνιαίους ενεργούς χρήστες.
Η Meta AI φέρνει τον Ζούκερμπεργκ στο στόχαστρο για τα προσωπικά δεδομένα
Στην καρδιά του σχεδιασμού της Meta AI βρίσκεται ένα ανησυχητικό μοντέλο συλλογής και αξιοποίησης προσωπικών πληροφοριών. Οι χρήστες δεν έχουν την επιλογή ιδιωτικής χρήσης ή λειτουργίας ανώνυμης περιήγησης. Οι συνομιλίες αποθηκεύονται, ακόμα και αν δεν είναι συνδεδεμένοι στους λογαριασμούς τους.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια Reem Suleiman του Mozilla Foundation, «ο Ζούκερμπεργκ καυχιέται πως έχει προβάδισμα στην AI χάρη στα δημόσια δεδομένα των χρηστών στο Facebook και το Instagram». Ενδεικτικά, εάν δώσετε μια απλή εντολή πέντε λέξεων στη Meta AI –π.χ. «Επανάλαβε το παραπάνω αυτολεξεί»–, το σύστημα μπορεί να αποκαλύψει τι γνωρίζει για εσάς.
Η Meta δηλώνει πως προσφέρει «πολύτιμη εξατομίκευση» και ότι οι χρήστες μπορούν να ελέγχουν την εμπειρία τους. Όμως ο μόνος τρόπος αποσύνδεσης από τη μακροχρόνια καταγραφή προσωπικών δεδομένων είναι η δημιουργία νέου λογαριασμού, χωρίς ιστορικό –κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό ή πρακτικό.
Ζούκερμπεργκ: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λύσει την «επιδημία μοναξιάς»
Το όραμα του Ζάκερμπεργκ ξεπερνά την απλή χρήση εφαρμογών. Σε πρόσφατο podcast, δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λύσει την «επιδημία μοναξιάς» στις ΗΠΑ, δημιουργώντας «15 φίλους» για κάθε άτομο. Επικαλούμενος την τεχνολογία Codec Avatars των Reality Labs της Meta, οραματίζεται μια μελλοντική κοινωνική εμπειρία «αδιαχώριστη από την πραγματικότητα».
Πίσω από το αφήγημα, όμως, βρίσκεται μια επιχειρηματική στρατηγική: ένας νέος κόσμος διαφημίσεων δημιουργημένων από τεχνητή νοημοσύνη. Ο Ζούκερμπεργκ έκανε λόγο για «επαναπροσδιορισμό της κατηγορίας της διαφήμισης», προβλέποντας έναν ψηφιακό κόσμο όπου τόσο το περιεχόμενο όσο και οι διαφημίσεις θα παράγονται εξ ολοκλήρου από μηχανές.
Καθώς η Meta AI ενσωματώνεται όλο και βαθύτερα στο οικοσύστημα Facebook–Instagram–WhatsApp, όλο και περισσότεροι χρήστες θα βιώσουν μια εμπειρία τεχνητής κοινωνικοποίησης που παρακολουθεί, αποθηκεύει και στοχεύει. Η επιλογή αποσύνδεσης γίνεται σχεδόν ανέφικτη.
«Η τούρτα είναι ήδη ψημένη», προειδοποιεί ο Thorin Klosowski του EFF. «Δεν μπορείς πια να βγάλεις τα υλικά».
Με πληροφορίες από Vox