ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Δορυφόρος κατέγραψε κινεζικό υποβρύχιο να «κρύβεται» σε υπόγεια βάση - «Σαν ταινία του Τζέιμς Μποντ»

Δορυφόρος κατέγραψε κινεζικό υποβρύχιο να «κρύβεται» σε υπόγεια βάση - «Σαν ταινία του Τζέιμς Μποντ» Facebook Twitter
0

Τη σπάνια εικόνα ενός κινεζικού υποβρυχίου που «κατέφυγε» σε υπόγεια βάση στη Νότια Σινική Θάλασσα, στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, κατέγραψε εμπορικός δορυφόρος

  

Στη δορυφορική εικόνα από την αμερικανική εταιρεία Planet Labs, δημοσιεύτηκε αρχικά στους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Radio Free Asia, δείχνει ένα, κατά πάσα πιθανότητα πυρηνικό υποβρύχιο τύπου 093, να εισέρχεται σε σήραγγα υπόγειου αγκυροβολίου στη ναυτική βάση Yulin. Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν άργησαν να συγκρίνουν την εικόνα με σκηνές από ταινία του Τζέιμς Μποντ, ενώ άλλοι αναφέρθηκαν στον Ναυτίλο, το φανταστικό υποβρύχιο του Πλοιάρχου Νέμο στο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα». 

Από την πλευρά του ο Drew Thompson, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ που πλέον εργάζεται στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, ανέφερε ότι η φωτογράφηση του υποβρυχίου αποτελεί σπάνιο περιστατικό όπου ένας εμπορικός δορυφόρος βρέθηκε ακριβώς πάνω από το υποβρύχιο την κατάλληλη κατά τη διάρκεια μίας ημέρας χωρίς σύννεφα. Αυτό που δεν είναι ασυνήθιστο είναι η κινεζική υπόγεια βάση καθώς σύμφωνα με τον Thompson οι κατασκευές αυτές αποτελούν προσφιλή λύση για το Πεκίνο ώστε να κρύβεται ο στρατιωτικός εξοπλισμός. 

«Οι Κινέζοι έχουν τεράστια εμπειρία στην κατασκευή υπόγειων εγκαταστάσεων» αναφέρει ο Thompson προσθέτοντας πως αυτό συμβαδίζει με τη στρατηγική τους κουλτούρα και ότι η Κίνα έχει αίσθηση του πόσο ευάλωτη θα είναι ακτογραμμή της σε μία επίθεση. Η ναυτική βάση στην πόλη Γιουλίν, στη νήσο Χαϊνάν, περίπου 470 νοτιοδυτικά του Χονγκ Κονγκ, αποτελεί μία από τις κύριες εγκαταστάσεις της Κίνας για την προστασία των μονάδων του στόλου της. Όσο για την παρουσία του υποβρυχίου, ο Thompson εκτιμά πως δεν στέλνει κάποιο μήνυμα για τις κινήσεις του κινεζικού πολεμικού ναυτικού. 

Σύμφωνα με τον Thompson τα υποβρύχια της Κίνας πληθαίνουν και βελτιώνονται. «Μπορούν να τα προστατεύσουν σε υπόγειες εγκαταστάσεις» και να τα κρατούν μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. To CNN, επικαλούμενο επώνυμη στρατιωτική πηγή, επιβεβαίωσε ότι μέσα στο 2020, τουλάχιστον μία φορά, αεροσκάφος του υπάγεται στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ πέταξε κοντά στην κινεζική βάση. «Αυτή είναι η δουλειά της Υπηρεσίας Πληροφοριών», λέει ο Thompson.

«Η παρακολούθηση του αντιπάλου είναι καθημερινή προσπάθεια» αναφέρει ο Carl Schuster πρώην στρατιωτικός των ΗΠΑ και οι σήραγγες μπορούν δυσκολέψουν πολύ αυτή την προσπάθεια. «Οι σήραγγες κρατούν στο σκοτάδι τους πιθανούς αντιπάλους», πρόσθεσε μεταξύ άλλων. Όσον αφορά το ίδιο το υποβρύχιο, εάν είναι τελικά τύπου 093, είναι ένα από τα έξι που έχει στις τάξεις του ο κινεζικός στόλος. Στις τρεις διαφορετικές του εκδοχές το υποβρύχιο μπορεί να φέρει διαφορετικά οπλικά συστήματα. 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ