Δολoφονία Σουλεϊμανί: O Μακρόν μιλά με ηγέτες της Μέσης Ανατολής για τις εξελίξεις

Δολoφονία Σουλεϊμανί: O Μακρόν μιλά με ηγέτες της Μέσης Ανατολής για τις εξελίξεις Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τον πρόεδρο του Ιράκ Μπαρχάμ Σάλεχ και με τον ντε φάκτο ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι Σεΐχ Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Μακρόν τονίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ιρακινός ομόλογός του θα παραμείνουν σε στενή επαφή με στόχο να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή.

Νωρίτερα σήμερα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τη Βαγδάτη για να θρηνήσουν τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και του Ιρακινού παραστρατιωτικού ηγέτη Άμπου Μάχντι αλ Μουχάντις, οι οποίοι σκοτώθηκαν χθες σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή. Ο Μακρόν συζήτησε επίσης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι. Σύμφωνα με το Ελιζέ, οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία της αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους αλλά και της πολιτικής κρίσης στη Λιβύη.

Λίγο νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν συζήτησε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας και με τον υψηλόβαθμο Κινέζο διπλωμάτη Ουάνγκ Γι. «Όλοι σημειώσαμε ιδίως ότι συμφωνούμε πως είναι σημαντικό να διαφυλαχθεί η σταθερότητα και η εθνική κυριαρχία του Ιράκ και όλης της περιοχής γενικά, καθώς και ότι είναι αναγκαίο το Ιράν να αποφύγει οποιαδήποτε νέα παραβίαση της Συμφωνίας της Βιέννης», είπε ο Λε Ντριάν.

Με βάση τη Συμφωνία αυτή του 2015 οι περισσότερες διεθνείς κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη άρθηκαν το 2016, σε αντάλλαγμα για τον περιορισμό της πυρηνικής δραστηριότητας του Ιράν. Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε από αυτή τη συμφωνία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Διεθνή / Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους δαπανά ο Φρίντριχ Μερτς

Όλα τα υπουργεία στη Γερμανία έχουν δαπανήσει 58.738 ευρώ για μακιγιέρ και κομμωτές - Η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Φρίντριχ Μερτς στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία»
LIFO NEWSROOM
ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM
CLOUDFLARE ΒΛΑΒΗ

Διεθνή / Cloudflare: Η εταιρεία επικαλείται «ασυνήθιστη υψηλή κίνηση» για το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Ειδικοί, μιλώντας για τη βλάβη στην Cloudflare, σημειώνουν ότι όταν ένας μόνο «κομβικός» πάροχος έχει πρόβλημα, το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές διακοπές σε δεκάδες υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM