ΔΝΤ: Τα χειρότερα έρχονται για την παγκόσμια οικονομία - Οι προβλέψεις για την Ελλάδα

ΔΝΤ: Τα χειρότερα έρχονται για την παγκόσμια οικονομία - Οι προβλέψεις για την Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε σήμερα ότι «τα χειρότερα έρχονται» για την παγκόσμια οικονομία, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και οι τιμές σε βασικά αγαθά, και όχι μόνο, συνεχίζουν την ανοδική πορεία.

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ο Οργανισμός ανέφερε ότι «για πολλούς ανθρώπους το 2023 θα μοιάζει με ύφεση». Στο πλαίσιο αυτό, υποβαθμίστηκαν οι προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ αναθεώρησε, για μία ακόμη φορά φέτος, προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο 2,7% από 2,9% που εκτιμούσε τον Ιούλιο, ενώ διατήρησε την πρόβλεψή του για εφέτος στο 3,2%. 

Η αναθεώρηση των προοπτικών είναι μεγάλη για την οικονομία της Ευρωζώνης, το ΑΕΠ της οποίας προβλέπεται να αυξηθεί μόλις 0,5% το 2023 από 3,1% εφέτος, καθώς η ενεργειακή κρίση πλήττει ιδιαίτερα την Ευρώπη. Η γερμανική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 0,3% το 2023 και η ιταλική κατά 0,2%. Για τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα αποφύγει τελικά την ύφεση και θα σημειώσει μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% το 2023. Για την κινεζική οικονομία προβλέπει ανάπτυξη 4,4%, υψηλότερη σε σχέση με το 3,2% φέτος αλλά πολύ χαμηλότερη από το 8,1% που κατέγραψε το 2021.

Για την Ευρωζώνη εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 8,3% εφέτος για να υποχωρήσει στο 5,7% το 2023, ενώ τονίζεται ότι η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης δεν θα είναι προσωρινή και ότι ο χειμώνας του 2023 μπορεί να είναι ακόμη δυσκολότερος από τον φετινό.

ΔΝΤ: Τα χειρότερα έρχονται για την παγκόσμια οικονομία - Οι προβλέψεις για την Ελλάδα Facebook Twitter

«Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 5,2% φέτος»

Για την Ελλάδα, ο Οργανισμός προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 5,2% φέτος και 1,8% το 2023. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2023 αναμένεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο περαιτέρω εξασθένισης της παγκόσμιας οικονομίας και της οικονομίας της Ευρωζώνης, με τη γερμανική και την ιταλική οικονομία να εισέρχονται σε ύφεση.

Για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί - με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που χρησιμοποιεί η Eurostat - σε μέσα επίπεδα εφέτος στο 9,2% για να υποχωρήσει στο 3,2% το 2023.

Η ανεργία θα συνεχίσει να υποχωρεί και το επόμενο έτος στο 12,2% από 12,6% φέτος και 15% το 2021.

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6,7% του ΑΕΠ εφέτος και να υποχωρήσει στο 6,3% το 2023.

Με πληροφορίες από BBC και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μειώθηκε η ποινή των αδελφών Μενέντεζ για τη δολοφονία των γονιών τους - Ανοίγει ο δρόμος για την αποφυλάκιση

Διεθνή / Μειώθηκε η ποινή των αδελφών Μενέντεζ για τη δολοφονία των γονιών τους - Ανοίγει ο δρόμος για την αποφυλάκιση

Ο Λάιλ και ο Έρικ Μενέντεζ είχαν καταδικαστεί το 1996 σε ισόβια χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης για τη δολοφονία των γονιών τους, Χοσέ και Κίτι Μενέντεζ, στο σπίτι τους στο Μπέβερλι Χιλς το 1989
LIFO NEWSROOM
Κιμ Καρντάσιαν: «Σε συγχωρώ» - H συγκινητική στιγμή με τον φερόμενο εγκέφαλο της ληστείας στη δίκη

Διεθνή / Κιμ Καρντάσιαν: «Σε συγχωρώ» - H συγκινητική στιγμή με τον φερόμενο ως εγκέφαλο της ληστείας στη δίκη

Η Κιμ Καρντάσιαν σε μία εξαιρετικά φορτισμένη στιγμή κατά τη διάρκεια της δίκης απευθύνθηκε σε έναν εκ των κατηγορούμενων, απαντώντας του σε επιστολή που της είχε γράψει ζητώντας τη συγχώρεσή της
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινοί στρατιωτικοί παραδέχονται ότι επίκειται πείνα στη Γάζα αν δεν αποκατασταθούν οι αποστολές βοήθειας

Διεθνή / Ισραηλινοί στρατιωτικοί παραδέχονται ότι επίκειται πείνα στη Γάζα αν δεν αποκατασταθούν οι αποστολές βοήθειας

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για επικείμενη πείνα στη Γάζα αν δεν αποκατασταθούν οι αποστολές βοήθειας - Η κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται καθώς συνεχίζεται ο αποκλεισμός
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις στα σύνορα με τη Φινλανδία

Διεθνή / Η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις στα σύνορα με τη Φινλανδία

Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν στρατιωτική συγκέντρωση και αυξημένη δραστηριότητα σε στρατιωτικές βάσεις κοντά στη Φινλανδία, με την Ρωσία να προειδοποιεί για κλιμάκωση λόγω της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM