ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να σταματήσουμε τη στήριξη της Ευρώπης

ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να σταματήσουμε τη στήριξη της Ευρώπης Facebook Twitter
0

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν σκοπεύει να σταματήσει να βοηθά την Ευρώπη στην αντιμετώπιση κρίσεων, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, Γεργκ Ντεκρεσίν.

«Δεν έχουμε στόχο να αποχωρήσουμε από τη στήριξη της Ευρώπης, το αντίθετο», δήλωσε ο Ντεκρεσίν κατά την παρουσίαση της έκθεσης του Ταμείου για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, προσθέτοντας: «Παραμένουμε στη διάθεση των Ευρωπαίων μετόχων μας για να βοηθήσουμε στην όποια κρίση, αν και όταν προκύψει. Ελπίζουμε, επίσης, να συνεχίσουμε να παίζουμε έναν χρήσιμο ρόλο μέσω της εποπτείας μας».

Ο αξιωματούχος έδωσε επίσης την πιο σαφή στήριξη του Ταμείου έως τώρα στη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σε έναν οργανισμό που θα δανείζει σε κρίσεις, όπως το ΔΝΤ. «Στηρίζουμε τον στόχο αυτό», είπε, προσθέτοντας: «Με μία κατάλληλη δομή διακυβέρνησης και μία ισχυρή εντολή εποπτείας, ένα EMF (Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο) θα μπορούσε πραγματικά να ενισχύσει την αποτροπή και τη διαχείριση κρίσεων». Κρίσιμης σημασίας θα είναι η ικανότητα λήψης γρήγορων και καθοριστικών αποφάσεων. Η Ευρωζώνη δυσκολεύθηκε να αντιμετωπίσει τις διάφορες κρίσεις της, επειδή χρειαζόταν να έχει επίσημη έγκριση των μέτρων από μεγάλο αριθμό εθνικών κοινοβουλίων».

Η έκθεση για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας σημειώνει ότι η τρέχουσα ανάκαμψή της φαίνεται όλο και πιο βέβαιη. Οφείλεται εν μέρει στη στήριξη των κεντρικών τραπεζών και τα χαμηλά επιτόκια, αλλά και τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών, όπως φαίνεται από την αύξηση των επενδύσεων σε έναν μεγάλο αριθμό οικονομιών. «Αυτή η ανάκαμψη φαίνεται όλο και πιο ανθεκτική», σημείωσε ο Ντεκρεσίν, προσθέτοντας: «Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι θετική επί 18 τρίμηνα, με τον ρυθμό της στο τελευταίο να ανέρχεται στο 2,5%. Πολλές χώρες στην Ανατολική Ευρώπη έχουν για αρκετό καιρό ρυθμούς ανάπτυξης κοντά ή πάνω από το 3%. Επομένως, η ανάκαμψη αυτή έχει γίνει όχι μόνο ευρύτερης βάσης, αλλά και ισχυρότερη».

Ο Ντεκρεσίν δήλωσε ότι στηρίζει την προσεκτική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη μείωση της νομισματικής στήριξής της. Σημείωσε, επίσης, ότι είναι δικαιολογημένη, λόγω του πληθωρισμού, η αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Η κύρια αβεβαιότητα στον ορίζοντα παραμένει το Brexit και το ποια μορφή εμπορικών σχέσεων μπορεί να έχει η Βρετανία, όταν φύγει από την ΕΕ, με τις 27 χώρες της που θα παραμείνουν. Όπως είπε, οι προσδοκίες του ΔΝΤ παραμένουν ότι θα επιτευχθεί μία συμφωνία για μία μεταβατική περίοδο. Οι οικονομολόγοι του Ταμείου δεν έχουν κάνει προβλέψεις για την περίπτωση να μην υπάρξει μία τέτοια συμφωνία, αλλά πρόσθεσε ότι ένα «αποδιαρθρωτικό Brexit», είναι πιθανόν να έχει επιζήμια επίπτωση. «Υπό αυτές τις συνθήκες, η ανησυχία μας είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη θα υποφέρει, ιδιαίτερα στη Βρετανία, αλλά και στην Ευρωζώνη», είπε, προσθέτοντας: «Θα περιμένουμε τότε πιθανόν σημαντικά χαμηλότερη ανάπτυξη από αυτή που προβλέπουμε σήμερα».

Ο ίδιος τόνισε πόσο πιο θετικό είναι σήμερα το κλίμα από ό,τι μόλις πριν από ένα ή δύο χρόνια, όταν υπήρχαν ευρύτερα ανησυχίες στην Ευρωζώνη για μία εκδίωξη της Ελλάδας από αυτή. Οι προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για επιτάχυνση της ενοποίησης της Ευρωζώνης αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του (κλίματος), είπε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Το πανεπιστήμιο Κολούμπια και το νοσοκομείο του θα καταβάλουν 750 εκατομμύρια δολάρια στα θύματα ενός γυναικολόγου

Διεθνή / Το πανεπιστήμιο Κολούμπια και το νοσοκομείο του θα καταβάλουν 750 εκατομμύρια δολάρια στα θύματα ενός γυναικολόγου

Ο πρώην γυναικολόγος Ρόμπερτ Χάντεν, ο οποίος περιγράφηκε από τους δικαστές ως ένα «αρπακτικό με λευκή μπλούζα», κρίθηκε πέρυσι ένοχος για σεξουαλικές επιθέσεις
LIFO NEWSROOM
Η Ρομπέρτα Μέτσολα απειλεί με προσφυγή κατά της Κομισιόν για το σχέδιο δανεισμού 150 δισ. ευρώ στην άμυνα

Διεθνή / Η Ρομπέρτα Μέτσολα απειλεί με προσφυγή κατά της Κομισιόν για το σχέδιο δανεισμού 150 δισ. ευρώ στην άμυνα

Αντιμέτωπη με θεσμική σύγκρουση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου απειλεί με προσφυγή κατά της Κομισιόν για τον αποκλεισμό των ευρωβουλευτών από το πρόγραμμα SAFE
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ απειλεί με δασμούς στα Boeing εάν αποτύχουν οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Διεθνή / Η ΕΕ απειλεί με δασμούς στα Boeing εάν αποτύχουν οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να επιβάλει δασμούς σε αεροσκάφη της Boeing, σε αντίποινα για τους αμερικανικούς φραγμούς, αν οι διαπραγματεύσεις Ουάσινγκτον-Βρυξελλών οδηγηθούν σε αδιέξοδο
LIFO NEWSROOM
Κονκλάβιο: Πυροτεχνήματα ειδικής κατασκευής και πυροσβέστες σε επιφυλακή - Η διαδικασία πίσω από τον καπνό

Διεθνή / Κονκλάβιο: Πυροτεχνήματα, χημικές ενώσεις και πυροσβέστες σε επιφυλακή για τον «λευκό καπνό»

Ο λευκός ή μαύρος καπνός κατά τη διάρκεια του κονκλάβιου για την εκλογή Πάπα αποτελεί παράδοση αιώνων και για να λειτουργήσει απαιτείται τεχνική υποδομή και τέλειος συντονισμός
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και Χούτι συμφώνησαν σε παύση των επιθέσεων: Τέλος στις επιδρομές στην Υεμένη, επιβεβαιώνει το Ομάν

Διεθνή / ΗΠΑ και Χούτι συμφώνησαν σε παύση των επιθέσεων: Τέλος στις επιδρομές στην Υεμένη, επιβεβαιώνει το Ομάν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε παύση των αμερικανικών επιδρομών στην Υεμένη, καθώς οι Χούτι υποσχέθηκαν να σταματήσουν τις επιθέσεις σε πλοία. Το Ομάν επιβεβαιώνει συμφωνία για αποκλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα
LIFO NEWSROOM
Η ανακοίνωση του σχεδίου κατοχής της Γάζας από το Ισραήλ δεν γίνεται σε τυχαίο χρονικό σημείο

Διεθνή / Η ανακοίνωση του σχεδίου κατοχής της Γάζας από το Ισραήλ δεν γίνεται σε τυχαίο χρονικό σημείο

Η ανακοίνωση για νέα στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα φέρνει διεθνείς αντιδράσεις, καθώς σχεδιάζεται μόνιμη παρουσία στον παλαιστινιακό θύλακα - Τι σημαίνει αυτό για την παύση πυρός, τους ομήρους και το μέλλον της περιοχής;
LIFO NEWSROOM
Ινδία και Πακιστάν στα πρόθυρα πολέμου: Νεκροί, τραυματίες και απειλές για αντίποινα μετά από επιθέσεις

Διεθνή / Στα πρόθυρα πολέμου: 26 νεκροί από επίθεση της Ινδίας στο Κασμίρ - Το Πακιστάν κατέρριψε ινδικά αεροσκάφη

Τουλάχιστον 11 νεκροί και 35 τραυματίες μετά από ινδικές επιθέσεις σε πακιστανικά εδάφη - Το Πακιστάν μιλά για πράξη πολέμου και υπόσχεται αντίποινα - Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για σύγκρουση πυρηνικών δυνάμεων.
LIFO NEWSROOM