ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Διπλωματικό «πρέσινγκ» για αυτοσυγκράτηση προς το Ισραήλ

Διπλωματικό «πρέσινγκ» για αυτοσυγκράτηση προς το Ισραήλ Facebook Twitter
0

Ένα διεθνές διπλωματικό πρέσινγκ βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, με κοινό στοιχείο την αυτοσυγκράτηση που όλες οι πλευρές καλούν το Ισραήλ να δείξει.

Ενώ αναμένεται το τι αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ για να αποφασισθεί το πώς και το πότε ακριβώς θα δοθεί «απάντηση» στην επίθεση του Ιράν, διπλωματικές κινήσεις σε όλο τον κόσμο καλούν το Τελ Αβίβ να δείξει αυτοσυγκράτηση, καθώς μία διευρυμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή είναι απευκταία από όλους. 

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ωστόσο «ετοιμάζει μία απάντηση με πυγμή», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο υπουργός Πολέμου  Μπένι Γκαντζ, δήλωσε: «Θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που είναι κατάλληλοι για εμάς». 

Η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι δεν επιθυμεί ούτε «κλιμάκωση» ούτε «διευρυμένο πόλεμο με το Ιράν». Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η Ουάσινγκτον θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, όπως έγραψε ο αμερικανικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος πηγή του στον Λευκό Οίκο ενήμερη για το περιεχόμενο της συνομιλίας του αμερικανού προέδρου και του ισραηλινού πρωθυπουργού. «Ο πρόεδρος (Τζο Μπάιντεν) υπήρξε σαφής: δεν θέλουμε κλιμάκωση. Δεν θέλουμε έναν διευρυμένο πόλεμο με το Ιράν. Θεωρώ ότι οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι σημαντικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι στο NBC. «Καταστήσαμε απολύτως σαφές σε όλες τις πλευρές, και στο Ιράν, τι θα κάνουμε (...) και σε ποιο σημείο λαμβάνουμε σοβαρά κάθε εν δυνάμει απειλή απέναντι στο προσωπικό μας» που σταθμεύει στην Μέση Ανατολή, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Τηλεφωνική επικοινωνία Φιντάν - Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν,τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του των ΗΠΑ 'Αντονι Μπλίνκεν. Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, οι δύο υπουργοί συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Ο Τούρκος υπουργός μετέφερε στον 'Αντονι Μπλίνκεν την ανησυχία του για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης και εξάπλωσης της κρίσης στην περιοχή. Ο Χακάν Φιντάν επανέλαβε επίσης ότι από την αρχή της κρίσης στη Γάζα, η Τουρκία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί αυτή σε περιφερειακή σύγκρουση. Ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε τομ αίτημα της Τουρκίας για κήρυξη άμεσα κατάπαυσης του πυρός και να επιτραπεί η απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, «διαφορετικά η κρίση θα συνεχίσει να διευρύνεται». Απευθυνόμενος, τέλος, στον Αμερικανό υπουργό ζήτησε οι χώρες που έχουν επιρροή στο Ισραήλ να δώσουν τα σωστά μηνύματα προκειμένου να μην κλιμακωθεί η ένταση.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι πριν από την ιρανική επίθεση η Τουρκία επικοινώνησε με το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ζητώντας αυτοσυγκράτηση και οι αντιδράσεις να είναι «αναλογικές».  Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «πριν από το περιστατικό» -την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ- «μιλήσαμε με τις ιρανικές και αμερικανικές αρχές και ζητήσαμε αυτοσυγκράτηση. Οι αμοιβαίες προσδοκίες και τα μηνύματα των μερών μεταφέρθηκαν επίσης από την Τουρκία και αναλήφθηκαν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για να διασφαλιστεί ότι οι αντιδράσεις θα είναι αναλογικές».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης: «Υπενθυμίζουμε εδώ και καιρό στους συνομιλητές μας τις προειδοποιήσεις μας σχετικά με τον κίνδυνο επέκτασης και κλιμάκωσης του συνεχιζόμενου πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. Η ισραηλινή επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό, η οποία παραβίασε το διεθνές δίκαιο, δικαίωσε τις ανησυχίες μας. Τα αντίποινα του Ιράν σε αυτή την επίθεση και οι επακόλουθες εξελίξεις έδειξαν για άλλη μια φορά ότι τα γεγονότα θα μπορούσαν γρήγορα να κλιμακωθούν σε περιφερειακό πόλεμο». Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει ως εξής: «Σήμερα, στέλνουμε για άλλη μια φορά σαφή μηνύματα στις ιρανικές αρχές και στις δυτικές  χώρες που ασκούν επιρροή στο Ισραήλ, για να τους παροτρύνουμε όλους να θέσουν τέρμα στην κλιμάκωση. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να αποτρέψουμε την πυροδότηση μιας διαδικασίας που θα βλάψει μόνιμα τη σταθερότητα της περιοχής μας και θα οδηγήσει σε ευρύτερες παγκόσμιες συγκρούσεις. Παρακολουθούμε επίσης στενά τις εξελίξεις σχετικά με τις απειλές για την ασφάλεια της Τουρκίας σε συνεννόηση με τα αρμόδια θεσμικά μας όργανα και ο πρόεδρος Ερντογάν ενημερώνεται τακτικά».

Την ίδια ώρα, το Ιράν φαίνεται να ενημέρωσε την Τουρκία εκ των προτέρων για τη σχεδιαζόμενη επιχείρησή του κατά του Ισραήλ, όπως τουλάχιστον δήλωσε τουρκική διπλωματική πηγή στο Reuters, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν στο Ιράν μέσω της 'Αγκυρας ότι η επιχείρησή του πρέπει να είναι «εντός συγκεκριμένων ορίων». Νωρίτερα την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του του Ιράν Χοσείν Αμίρ Αμπντολαχιάν. Τουρκικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Χακάν Φιντάν είπε στον Ιρανό υπουργό ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή μετά τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ τη νύχτα της 13ης Απριλίου και ότι επιθυμεί «να σταματήσουν τα βήματα που θα αυξήσουν την ένταση».

Επικοινωνία Μπάιντεν - Αμπντάλα

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα έλαβε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν με θέμα της εξελίξεις στην Μέση Ανατολή. Ο ιορδανός μονάρχης δήλωσε στον αμερικανό πρόεδρο ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση εκ μέρους του Ισραήλ θα διευρύνει την σύρραξη στην περιοχή, μετέδωσαν τα ιορδανικά μέσα ενημέρωσης. 

G7: Να μην αυξηθεί η ένταση στην περιοχή

Σε γραπτή ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας της ομάδας της G7, αναφέρεται ότι «στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης, μέσω τηλεδιάσκεψης «οι ηγέτες υιοθέτησαν κοινή δήλωση, στην οποία καταδικάζεται απερίφραστα η εκτόξευση ντρόουν και πυραύλων από το Ιράν και επαναλαμβάνεται η πλήρης υποστήριξη στη ασφάλειας του Ισραήλ».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «οι χώρες της ομάδας της G7 υπογράμμισαν την ανάγκη να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και κάλεσαν τα εμπλεκόμενα μέρη να μην προχωρήσουν σε κινήσεις που θα είχαν ως στόχο την αύξηση της έντασης στην όλη περιοχή». «Για τον σκοπό αυτό-καταλήγει η ανακοίνωση- οι G7 απηύθυναν έκκληση να τεθεί τέρμα στην κρίση στην Γάζα, μέσω του τερματισμού των εχθροπραξιών και της απελευθέρωσης των ομήρων από την Χαμάς» ενώ «εγγυήθηκαν την συνέχιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό».

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί το Ισραήλ λέει ότι η αντιπαράθεση με το Ιράν δεν έχει τελειώσει

Διεθνή / Γιατί το Ισραήλ λέει ότι η αντιπαράθεση με το Ιράν δεν έχει τελειώσει

Τα 330 πλήγματα από την Τεχεράνη με cruise, πυραύλους επιφανείας και drones, ο πόλεμος δι’ αντιπροσώπων με Χούτι και Χεζμπολάχ - Η αντιεροπορική «ασπίδα» του Ισραήλ - Ο ρόλος ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας
NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζελένσκι: «Δεν πιστεύω ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενόσω διαρκεί ο πόλεμος»

Διεθνή / Ζελένσκι: «Δεν πιστεύω ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενόσω διαρκεί ο πόλεμος»

«Όταν προσκαλούμε μια χώρα να ενταχθεί στo NATO, δεν χρειαζόμαστε απλώς μια πλειοψηφία, αλλά την τέλεια συμφωνία μεταξύ και των 32 μελών» δήλωσε από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ
NEWSROOM